Mislim da grčkoj salati nije potrebno nikakvo posebno predstavljanje!

Ako ste ikada bili u ovoj sunčanoj zemlji, sigurna sam da je nezaobilazno mjesto na stolu imala ova tradicionalna i tako popularna salata. Ukoliko niste bili u Grčkoj, opet sam skoro sigurna da ste je jeli u svojoj kući ili napolju, samo što možda niste znali da se baš tako zove.

Grčka salata sa sirom i origanom

Moram napomenuti da, u stvari, govorimo o domaćoj ili seoskoj salati, pa tako ćete u meniju na grčkom naići na naziv χωριάτικη σαλάτα, dok je u onom na engleskom već nazvana Greek salad , valjda da bi zvučalo primamljivije.

No, pošto nam se bliži ljeto i potrebna nam je laganija hrana, dosjetila sam se da bih mogla da vas podsjetim na ovu salatu, mada vam recept, u pravom smislu te riječi, i nije baš potreban.

Nasjeckajte povrće, ako imate sreće - iz bašte, ako baš i nemate toliko - sa pijace ili iz supermarketa, dodajte crne masline, stavite komad sira preko, pospite obilno hladno cijeđenim maslinovim uljem i suvim origanom i to je to!

Da ne možete prestati da jedete! Lagano, ne mnogo kalorično i divno ukusno... Doduše, to uglavnom zavisi od kvaliteta povrća koje vam je na raspologanju...

Pošto već pominjem kvalitet povrća, ne mogu a da ne istaknem kako neizbježno doživim pozitivan šok kad god se vratim u Crnu Goru i probam povrće (a naročito paradajz) iz bašte mog tate. Prosto se uvijek sažalim na sebe što živim daleko i što se toliko trudim da kupujem kvalitetnu, po mogućnosti ekološku hranu, a onda shvatim da često jedem nešto što izgleda isto, a ukusom i mirisom samo podsjeća na voće i povrće uz koje sam odrasla.

Recept

Grčka salata

Grčka salata Tradicionalno grčka, seoska salata, koju možete poslužiti kao prilog ili laganu večeru uz tostirani hljeb. Svježe povrće, masline, sir i maslinovo ulje!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 4 osobe

Sastojci

  • 2 veće paprike (crvena i zelena)
  • 1 krastavac
  • 1 veći crveni luk*
  • 4 veća ili 6 manjih paradajza
  • crne masline (količina po izboru)
  • oko 100g fete*
  • suvi origano za posipanje
  • maslinovo ulje
  • so

Postupak

  1. Narežite luk na tanke kolutove i pratite instrukcije koje sam navela u napomenama u slučaju da želite da njegov miris i ukus učinite manje intenzivnim.
  2. Po mogućnosti koristite raznobojne paprike i isjeckajte ih na krupnije prutiće. Narežite krastavac na kocke, a paradajz na krupnije komade ili kocke.
  3. U većoj činiji, izmiješajte nasjeckano povrće, posolite i prelijte maslinovim uljem. Izmiješajte i dodajte masline.
  4. Prespite sve u činiju u kojoj ćete poslužiti salatu. Na vrh stavite jedan veliki komad sira ili ga prethodno isjeckajte na krupne kocke i stavite. Pospite sušenim origanom i prelijte maslinovim uljem.
  5. Možete služiti kao prilog ili salatu, ali i kao laganu ljetnju večeru uz prepečen hljeb!
  6. Prijatno!

Napomene

  • Crveni ili ljubičasti luk je najpogodniji za korišćenje u sirovom stanju jer je slađi i ima manje izražen miris. Da biste smanjili intenzitet ukusa ovog, a i običnog crnog luka poslužite se sledećim trikom: nasjeckajte luk na kolutiće (ili već onako kako je naznačeno u receptu); stavite ga u činiju u kojoj se nalazi hladna voda i nekoliko kapljica limunovog soka ili soka limete; pustite da odstoji 10-15 minuta, a zatim procijedite i isperite. Ostavite takav luk da se procijedi na kratko i izmiješajte sa ostalim sastojcima. To savjetujem da uradite i kad koristite luk u svježem obliku za razne namaze, dipove i slično.
  • S obzirom na to da se radi o grčkoj salati, ja obično koristim baš grčku fetu . Dakle, bijeli, pomalo kiselkast i ne previše slan sir, napravljen obično od ovčijeg, a nekad od kombinacije ovčijeg i kozjeg mlijeka. Značajno intenzivnijeg ukusa od "domaće" fete, koja se pravi od kravljeg mlijeka i obično je dosta slana. Ako nemate pristup originalnom, pokušajte sa nekim ovčijim ili bijelim sirom jačeg ukusa.

Uživajte u lijepom vremenu i u laganim i ukusnim obrocima!

Grčka salata