Jednostavan način kako da najbrže i najefikasnije oljuštite paradajz, a zatim i tri ideje kako da odstranite sjemenke.

O ovom rajskom voću/povrću ne moramo mnogo govoriti! Svima nam je poznato oduvijek, nije egzotično, a i pored toga, svake godine jedva čekamo da dođe sezona. Ne računam na to što danas paradajz, tikvice, patlidžan, pa čak i jagode možemo kupiti tokom čitave godine... To je samo pokušaj da se prisjetimo pravog ukusa!

Kako oguliti paradajz?

Paradajz sam nazvala "rajsko voće/povrće"! Da li ste znali da se, u botaničkom smislu, stvarno svrstava među voće, čak među bobice. To je zbog toga što sadrži pulpu i jestive sjemenke. Međutim, kako se najčešće koristi za pripremu slanih jela, obično se smatra povrćem.

Druga zanimljiva stvar je to "rajsko" u njemu. Uvijek očekujem da će nastupiti napad smijeha kad govorimo na engleskom i neko me pita kako se ova namirnica kaže na mom jeziku. Shvatate...?!

Jeste li ikad razmislili o tome da riječ koja na našem jeziku označava ovu crvenu povrćku (izgovorena "po naški"), je zapravo riječ koja na engleskom znači "raj" (paradise)! A onda razmislim i shvatim da se na hrvatskom kaže "rajčica"! Ne znam da li to i vama izgleda neobično koliko i meni, ali ono sa čim se slažem je da nas paradajz ili rajčica stvarno vodi u gastronomski raj!

Uzgred, ako neko zna nešto o ovim nazivima, odakle oni potiču i otkud ta veza sa rajskim, molim vas ostavite komentar ispod teksta i podijelite informacije sa nama! Ja ću biti vrlo zahvalna.

Paradajz Ljuštenje paradajza Čišćenje paradajza od sjemenki

Pošto je u svom punom jeku, vjerujem da je i kod vas skoro svakodnevno na stolu u nekom obliku. Najzdravije je povrće jesti svježe, ali nemojte mi reći da vam na samu pomisao na pastu sa paradajzom i bosiljkom, paradajz čorbu ili neku salatu sa pečenim paradajzom ne pođe voda na usta... Ne vjerujem! :) Eto, onda sam pomislila da bih mogla podijeliti sa vama neke jednostavne kulinarske tehnike koji ubrzavaju i olakšavaju rad u kuhinji. Znam da će mnogima ovo biti samo obnavljanje gradiva, ali sam skoro sigurna da će biti i onih kojima će poslužiti!

Kako oljuštiti paradajz?

Uklanjanjem tanke kožice izbjegavate da se ona kasnije "šeta" po gotovom jelu. Nekad je čak i poželjno ostaviti je, ali ipak je većina jela privlačnija bez nje. Ljuštenje paradajza je moguće izvesti i nožem, naročito ako su plodovi veoma zreli. Međutim, to sa sobom često nosi odbacivanje i dijela "mesa" koji se nalazi bliže kožici.

Ovdje sam detaljno opisala postupak, a vidjećete da je veoma jednostavan. Podijelila sam ga na tri dijela: prvi - priprema paradajza, sa ili bez uklanjanja zelenog dijela sa vrha, zatim drugi dio - kuvanje, a zatim hlađenje i treći - skidanje kožice. Ukoliko imate električno kuvalo za vodu (electric kettle / electric water boiler), proces je brži. Koristite dovoljno veliku posudu da paradajz ne bude natrpan u njoj, a ako želite da pripremite veću količinu onda to uradite iz više puta.

Priprema paradajza

Ako ne želite da uklonite zeleni dio ispod peteljke odmah, već prilikom sjeckanja: najprije sklonite peteljku, a zatim na donjoj strani, oštrim nožem zasijecite unakrsno i napravite X.

Priprema paradajza za ljuštenje Priprema rajčice za ljuštenje Priprema paradajza za čišćenje

Da biste još lakše sklonili kožicu, predlažem da nožem uklonite zeleni dio na vrhu paradajza, ispod peteljke. Za to koristite nož koji ima zaoštren vrh.

Svježi paradajz Ukloniti peteljku Ukloniti zeleni dio paradajza
Napraviti X sa donje strane paradajza Pripremljena rajčica za ljuštenje Pripremljen paradajz za ljuštenje

Kuvanje i hlađenje

Kad voda proključa, ubacite jedan po jedan paradajz i ostavite u vodi dok kožica sa zasječenih djelova ne počne da se odvaja po malo. Ako su veoma zreli, biće dovoljno oko 20 sekundi, ali ako nisu do 40 sekundi bi trebalo biti dovoljno.

Ubaciti paradajz u ključalu vodu Kuvanje paradajza Hlađenje paradajza

Pripremite posudu u kojoj je hladna voda sa ledom i u nju prenesite jedan po jedan paradajz. Voda mora biti veoma hladna da bi se zaustavilo kuvanje. Ovdje sam uradila baš po pravilu, ali moram reći da obično nemam vremena za sasvim savršene uslove. Često se dogodi da izostavim led i onda koristim samo što hladniju vodu.

Uklanjanje kožice

Paradajz posle kuvanja Ljuštenje rajčice Oguljen paradajz

Pošto ste ostavili paradajz da se ohladi u vodi, nakon 2-3 minuta nožićem ili prstima sklonite kožu. Ona će vjerovatno već biti djelimično odvojena od pulpe, pa će to ići veoma lako.

Kako paradajz očistiti od sjemenki?

Postoji nekoliko načina da to uradite, a ja ću predstaviti tri. Odabir tehnike će, prije svega, zavisiti od toga koliko je paradajz zreo. Na primer, ako je veoma zreo, onda ga je dovoljno presjeći na pola i prstima istisnuti sjemenke. U slučaju da je tvrd i nezreo, onda je najbolje koristiti nož. U principu, u mnogim slučajevima prisustvo sjemenki zaista ne smeta, a naravno da je bolje iskoristiti čitav plod. Međutim, za pripremu nekih, uglavnom jela "na brzinu", potrebno je skloniti pulpu, jer će se zbog dodatne tečnosti produžiti vrijeme kuvanja i izmijeniti tekstura (npr. u slučaju brzih italijanskih pasti).

1.

Kako očistiti paradajz od sjemenki Ručno guljenje paradajza od sjemenki Ručno čišćenje rajčice od sjemenki

Ovaj način je najbolje koristiti kad je paradajz veoma zreo i samim tim će se pulpa vrlo lako odvojiti. Prerežite plod po širini na pola. Zatim stiskom šake istresite sjemenke sa tečnošću.

2.

Čišćenje paradajza od sjemenki kašikom Ukljanjanje sjemenki rajčice kašikom Očišćen paradajz

Drugi način je da prepolovite paradajz, a zatim kašičicom ili nožem izvadite sjemenke.

3.

Čišćenje paradajza od sjemenki Čišćenje rajčice od sjemenki Očišćen paradajz

Treći način je najprikladniji ako niste sklonili zeleni dio na vrhu. Podijelite paradajz na četvrtine, sklonite zeleni dio na vrhu i nožem odstranite sjemenke.

Paradajz isjeckajte na manje ili veće kockice i koristite odmah ili ih tako pripremljene stavite u zamrzivač za kasniju upotrebu.


Nadam se da će ove tehnike još nekom biti od koristi, pošto ih ja koristim svakodnevno. Dajte im šansu, a zatim, od pripremljenog paradajza napravite neko fantastično jelo: pastu, čorbicu, salatu ili sos i uživajte kao da ste u raju! :)