Jednostavni i zdravi posni krekeri u dvije varijante: bezglutenskoj i sa pšeničnim ili pirovim integralnim brašnom. Jeste li za grickanje?

Znam da meni ne priliči ovako kratak naslov, ali vjerujte mi, bilo bi mnoogo komplikovano u jednom retku opisati ove krekere. Oni su: adaptirana podloga za neku zdravu i brzu verziju pice; isprobani hiljadu i jednom u raznim kombinacijama, iz kojih je proizašla jedna "obična" i jedna bezglutenska verzija; neuporedivo bolji sledećeg dana, a još bolji svakog narednog! Shvatate o čemu vam pričam... komplikovano za nazivanje!

Slani krekeri

Kad smo kod ovog poslednjeg, da vam pojasnim o čemu se radi. Naime, svaki put kad bih ih napravila i isplanirala da ih fotkam, obavezno bi mi se učinilo da nisu dovoljno dobri za širenje recepta! A onda, dođe sledeći dan i ja se živa pojedem što ih nisam ufotkala dok ih je bilo dovoljno, jer jesu odlični! Ko bi znao šta im se desi, ali valjda pečeni susam i svi ukusi se fino prožmu i budu takvi da ne možete prestati da ih jedete! Mada, kao što ste shvatili, nama ne smeta ni da ih smažemo i nesavršene!

Ovi krekeri su jako jednostavni za napraviti, čak jednostavniji od krekera sa sjemenkama za koje već postoji recept na blogu. Za ove ne morate imati više vrsta sjemenki u kući.

Dovoljno je brašno, ovsene pahuljice i susam ili lanene sjemenke. Brzo se umijese, razviju, oblikuju i peku 10-15 minuta. Onda ih ohladite, isprobajte, a odmah zatim stavite u neku zatvorenu metalnu kutiju i jedite od sjutra pa na dalje! :)

Predložila sam vam jednu verziju sa pšeničnim ili pirovim (spelt ili dinkel) integralnim brašnom, a drugu, za one koji su netolerantni na gluten ili ga iz bilo kog razloga izbjegavaju, predlažem verziju sa heljdinim i pirinčanim brašnom.

Krekeri sa susamom

Uzgred, pomenula sam da su nastali kao adaptacija podloge za vegetarijansku picu sa fantastičnog i veoma inspirativnog bloga Pure Vegetarian By Lakshmi, sa odličnim receptima i fotografijama. Autorka ovo jelo naziva brzim tartom (quick pie) sa hrskavom i grubom podlogom i nadjevom od tanko sječenog patlidžana, paradajza i jogurta. Kad sam to pravila prvi put, nisam u kući imala patlidžan, pa sam koristila samo paradajz i svježi koziji sir. Tart sam napravila, umotala u foliju i uzela sa sobom... Malo smo piknikovali i uživali na drvenoj ponti pored vode u jednom simpatičnom parku...

Bezglutenski krekeri sa susamom

No, ta podloga za picu ili tart je bila jako ukusna i tako sam došla na ideju da pokušam da je prilagodim i od nje napravim krekere. Nama se dopadaju obje varijante, ali istina je da su se krekeri više odomaćili u našoj kući!

Recept

Krekeri

adaptirano sa bloga Pure Vegetarian By Lakshmi
Slani krekeri sa susamom Brzi i jednostavni krekeri sa tostiranim susamom u dvije varijante: sa integralnim brašnom i druga, bezglutenska od heljdinog i pirinčanog brašna.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 15'
  • ukupno vrijeme: 35'
  • količina za 1 veliki pleh

Sastojci

za klasičnu verziju
  • 150g integralnog brašna (pšenično ili pirovo)*
  • 70g ovsenih (zobenih) pahuljica
  • 3 kašike susama*
  • 40ml maslinovog ulja
  • ravna kašičica soli
  • 100-120ml hladne vode
za verziju bez glutena
  • 75g heljdinog brašna
  • 75g pirinčanog brašna (po mogućnosti integralnog)

Postupak

  1. Zagrijte rernu na 180°C sa ventilatorom ili ako pečete bez, onda povećajte za malo temperaturu ili pecite krekere koji minut duže.
  2. Na suvom tiganju propržite tri pune kašike susama dok ne postanu zlatne boje i dok ne počnu da šire miris po kuhinji! :)
  3. U činiji izmiješajte brašno, ovsene pahuljice, susam i so.
  4. Dodajte maslinovo ulje i prstima ga malo utrljajte u brašno.
  5. Dodajte vodu, ali stavite prvo oko 100ml i postepeno dodavajte još ako je potrebno da bi se formiralo tijesto. Ako pretjerate, dodajte još malo brašna. Tijesto će biti krto, ali važno je da se prestane lijepiti za prste i činiju.
  6. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite tijesto oklagijom da bude što tanje. Ako vam je lakše, možete to uraditi između dva lista papira za pečenje.
  7. Nožem ili sjekačem za picu oblikujte pločice ili prutiće.
  8. Poslažite ih na papirom za pečenje obložen pleh i pecite oko 15 minuta, ali počnite da ih provjeravate već posle 10. Dužina pečenja će zavisiti od debljine krekera, ali i znate ono: "sve pećnice imaju neku svoju ćud"!
  9. Kad se ohlade, čuvajte ih u zatvorenoj metalnoj kutiji i još jednom napominjem: ukusniji su sledećeg dana, a još bolji svakog sledećeg. :)

Napomene

  • Za krekere bez glutena (gluten-free) je potrebno promijeniti samo vrstu brašna koje koristite i eventualno količinu vode. Za ostalo, pratite recept.
  • Susam možete zamijeniti mljevenim lanenim sjemenkama. Takođe, jednu kašiku bijelog, možete zamijeniti crnim susamom koji je aromatičniji i daće šarenolikost krekerima.
  • Ako volite, možete dodati kašičicu nekog suvog začina ili još bolje, mješavinu začina po želji.
Krekeri

Mi obožavamo sve vrste domaćih slanih grickalica, krekera, pogačica i sličnih đakonija, ali ono što najčešće pravim su baš ti posni ili ne mnogo kalorični krekeri. Obično ih jedemo baš kao grickalicu u toku dana ili kad smo van kuće i prosto mi ne ide da u takve svrhe unosim dodatne kalorije u vidu putera, raznih sireva i slično... Međutim, vjerujem da ste već primijetili da ja nipošto ne bježim od pravih gastronomskih uživanja, kalorične i bogate hrane... Samo što mislim da za sve postoji pravo vrijeme i mjesto! Dakle, kad želim bogato uživanje, bacam se na pripremanje svakojakih peciva, pogačica i grickalica bogatih puterom, sirevima ili pavlakom... I to će doći na red! ;)

Krekeri sa susamom

Ako želite neku dodatnu ideju za grickanje, predlažem da pogledate još neki od sličnih recepata na blogu:


27. januar 2014.

Ovaj recept šaljem Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja kao ulaznicu za januarski krug kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!. Kao temu igrice, izabrala je susam, a osim ovog, kao ulaznicu ću poslati i recept za Tofu sa proprženim povrćem, susamom i basmati pirinčem.