Skoro sasvim obični i jednostavni mafini sa borovnicama i crnom ili bijelom čokoladom... ko šta voli!

Šta da vam kažem?! I ove godine smo išli da beremo borovnice! Ulov je bio lošiji nego prošle (o tome možete čitati u ranijem postu: "Sve je u znaku borovnica!"), ali za mene je sam doživljaj ono što vrijedi! Mislim da je stvar u tome što već više nije vrijeme za njih, a i pokupili su ih oni prije nas. Biće dovoljno za nekoliko poslastica, što i nije tako loše!

Mafini sa borovnicama i čokoladom

Imam razne fine ideje u glavi, ali da krenemo od nečeg što je više nego jednostavno, nešto za šta ćete reći: "Pa dobro, pola sata uvijek imam za pripremu užitka!" i nešto što je prije svega ukusno! Sasvim obični mafini!

Mada, zar nešto sa borovnicama i čokoladom može biti obično?!

Ako imate malo više od pola sata i želite voćni kolač koji je prhk, puterast, pomalo starinski i prilično je jednostavan za napraviti, imam sjajan recept za vas! Divan mrvičasti kolač sa borovnicama, ali i višnje ili trešnje će biti fine.

Kao što sam pomenula, doživljaj je ono što je važno! I jeste! Dan u ovakvoj oazi mira, gdje sve miriše na šumu, vodu, borove i gdje se čuju samo ptice i insekti (dobro sad, i neki drugi ljudu u prolazu, koji su tu došli zbog tog istog mira)... Jeste, bajka je!

Šuma, jezero i mir

Vratili smo se premoreni od hodanja, od kupljenja borovnica, od bezuspješnog traženja jestivih pečuraka, od jurenja za autobusom, kojem je krajnja stanica u to doba nedeljom, par kilometara odatle... Ali to me ispunjava, takvi dani i takvi vikendi me ispunjavaju... I ne mislim da je ludost toliko se truditi da dobiješ dva-tri kilograma borovnica koji si sam ručno nabrao, od kojih se farbaju prsti i patike, koje još moraš da prepereš i ocijediš kad dođeš kući... Ne, ne mislim da smo ludi, mislim da takve sitnice daju snagu da se prebrodi običan život... onako iz dana u dan!

Mafini! Kao i većina mafina - jednostavni, brzi, ukusni, odlični za uz kafu, za doručak. Za jedne kolačiće ovog tipa, prilično su sočni i ostaju dugo svježi. Nekad koristim crnu čokoladu sa preko 50% kakao djelova, a nekad bijelu, koja odlično ide uz borovnice. Moram reći da nisam baš ljubitelj bijele čokolade, ma skoro je i ne gledam kao to, ali sa malinama ili borovnicama mi je favorit. Shvatili ste, ja biram obično nju, ali moj degustator više voli jake ukuse i on glasa za ove sa tamnom... Vi odlučite! :)

Mafini sa borovnicama i bijelom čokoladom

Recept

Mafini sa borovnicama i čokoladom

Mafini sa borovnicama i čokoladom Jednostavni i brzi mafini sa borovnicama i crnom ili bijelom čokoladom. Za nešto više od pola sata su na stolu!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 12 mafina

Sastojci

mokri sastojci
  • 110g putera
  • 2 jaja
  • 150g smeđeg šećera
  • 90ml mlijeka
  • kašičica ekstrakta vanile
suvi sastojci
  • 175g brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
i još
  • 200g borovnica (svježih ili mrznutih)
  • 100g čokolade (tamne ili bijele)*

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. Puter istopite u mikrotalasnoj ili u šerpici. Dodajte mu šećer, izmiješajte ručnom mutilicom, a zatim dodajte jaja, ekstrakt vanile i mlijeko.
  3. U drugoj činiji spojite brašno, prašak za pecivo i so, a zatim ih zajedno prosijte i dodajte tečnoj smjesi.
  4. Dodajte na kockice nasjeckanu čokoladu i borovnice. Nježno umiješajte da se voće ne bi raspalo i pustilo previše soka.
  5. Podijelite smjesu na 12 korpica i pecite oko 25 minuta 190°C bez ventilatora na ili oko 20 minuta na 180°C sa ventilatorom. Služite još tople ili na sobnoj temperaturi.
  6. Mafini će ostati svježi i sočni i trećeg dana, mada, ne želim ni da vjerujem da će toliko izdržati! :)

Napomene

  • Izbor vrste čokolade je na vama. Ovog puta sam koristila crnu, ali su borovnice i bijela čokolada po meni pun pogodak. Dakle, nas je dvoje i svako ima svoju dražu verziju - sa crnom čokoladom imaju jači ukus, veći je kontrast, a sa bijelom su nekako blaži i mliječni.

Ako želite još neku ideju za ove brze male poslastice, pogledajte moje mafine sa bananom i čokoladom ili bezglutenske čokoladne mafine sa leblebijom.

Mafini od borovnica i čokolade

Kad odete na listu sastojaka i pronađete "borovnice", po broju koji označava učestalost ponavljanja, vidjećete da su jedna od najčešćih namirnica na blogu! Pa da sad ne bih pominjala jednu po jednu poslasticu, ako želite da se malo pozabavite ovim voćem, predlažem da se zadržite ovdje: borovnice na blogu Na tanjiru!