Jednostavan i efikasan način da očistite i servirate mango! A onda slatko uživanje...

Mango , fantastično tropsko voće, ne tako često u našim supermarketima i pijacama, ali kad se nađe, vrijedno je užitka. Ukusa je vrlo karakterističnog za južno voće - slatkast, pomalo citrusan, kad je u svom najboljem periodu podsjeća na breskvu, uz slabašnu notu arome kokosa... To je lični doživljaj! Mango koji je još zelen je nekako bezukusan, a ako se desi da prezrene, onda je vrlo sladak, ali i prepun vlakana i nije savršen doživljaj. Savršen plod je i dalje čvrst, ali možete osjetiti mekanu pulpu pod prstima.

Mango - priprema i serviranje

Kad uzmete u ruku ovaj predivni plod, pomislite da je sigurno, kao i većina voćki, veoma jednostavan za ljuštenje i sječenje. Pa i nije baš tako! Zapravo, kad jednom shvatite, više je nego jednostavno, ali za početak vas može iznenaditi oblik košpice, koja je neobično velika i pljosnata. Sa druge strane, klasičnim ljuštenjem, onako kao jabuku, ako je mango zreo i sočan, napravićete nered i dodatni posao oko čišćenja kuhinje!

Uzgred, osim slatkoće i odličnog ukusa, ovo voće je veoma zdravo. Mango je bogat vitaminima A, C i E i mineralima: cinkom (Zn), koji pomaže kod kožnih problema (akne, psorijaza...), čuva imunite i ubrzava zarastanje rana, kao i magnezijumom (Mg), koji pomaže kod opuštanja mišića i nerava i poboljšava cirkulaciju krvi.

Osim toga što ovo voće možete jesti u prirodnom stanju, samo oljušteno i isjeckano, možete praviti i voćne salate, razne poslastice, kremove, smoothie, sladoled. Međutim, mango je odličan i u raznim slatko-slanim kombinacijama, sa raznim vrstama mesa, za salse sa paradajzom i začinima, kao dodatak jelima tipa karija... Dakle, mogućnosti su neograničene!

Kako oljuštiti i isjeckati mango

Najprije dobro operite mango pod mlazom vode i osušite ga. Ako želite, da biste lakše rukovali plodom, sklonite samo mali dio sa dna, samo radi stabilnosti. Ja to obično ne radim, ali preporučujem.

Računajte da je koštica velika i pljosnata i da se širi kroz čitav centralni dio. Dvije šire (pljosnate) strane su ono gdje se nalazi najveći dio pulpe. Nožem paralelno odsijecite ta dva dijela.

Na preostalom dijelu manga obično nema mnogo pulpe, ali pokušajte da što više odvojite od koštice. Ako osjetite da ste je zakačili, pomjerite nož tako da je zaobiđete.

Ovo je najzanimljiviji dio po meni! :)

Zasijecite nožem mrežu u zavisnosti od toga kakve veličine želite kockice. Uradite to skroz do kore, ali nju nemojte presjeći.

Zatim uzmite taj dio i rukama ga izvrnite naopačke. Sklonite kockice nožem, ili ako je mango sasvim zreo, možete to uraditi i prstima. Isto to ponovite i sa drugom polovinom.

Preostale, uske djelove manga, očistite tako što samo zarežete po ivici odmah do kore, a zatim samo uz koru nastavite dok se unutrašnji dio ne odvoji. Isjeckajte na kockice.

Vidjećete da je koštica velika i bijela, ali i da je ostalo malo sočnog dijela oko nje. To pokušajte da sklonite nožem, ukoso od sredine pa na niže, odmah smažite :) i ne prijavljujte ostalim ukućanima! Ionako se ne mogu napraviti pravilne kockice! :)

Ako do sad niste probali mango, toplo preporučujem da probate, a sad imate i instrukcije za ljuštenje i sječenje! :)

Pošto je mango slatko voće, savršena je slatka podloga za voćno-mliječne napitke, a o tome sam više pisala u postu: "kako napraviti dobar smoothie?". Ukoliko ste raspoloženi za jedan ovakav brzinski osvježavajući napitak, pogledajte i recept za smoothie sa malinama i mangom . Uživajte!