Najbrži i veoma jednostavan način za uklanjanje koštice avokada, a zatim par ideja kako da sklonite koru i servirate pulpu. I riječ-dvije o samom avokadu.

O avokadu se može mnogo toga reći, ali za početak, treba znati da je prava riznica zdravlja. Kod nas nije mnogo u upotrebi, što zbog toga što ga nije lako pronaći u radnjama, što zbog cijene, a što i zbog neočekivano neutralnog ukusa. To je istina!

Kako oljuštiti avokado

Za jednu voćku (a jeste voće, iako sam do skoro mislila da je povrće), vrlo je neutralnog ukusa. Međutim, čim dodate nekoliko zrna soli, malo limunovog soka ili kapljicu maslinovog ulja, njegov ukus se probudi i intenzivira.

Fantastičan je dadatak sendvičima, salatama, odlična baza za razne vrste dipova i umaka (npr. guacamole), kao i slatkih kremastih poslastica, smoothie -ja ili čokoladnih šejkova - nekad zaslužan za svježinu, a nekad za kremastu teksturu... U svakom slučaju, jedna od meni omiljenih namirnica!

Pomenuću samo neke osnovne karakteristike avokada, kako da odaberete dovoljno zreo, riječ-dvije o načinu čuvanja i upotrebi, a zatim ću, u slikama, predstaviti najlakši način da izvadite košticu, sklonite koru i servirate mekanu pulpu...

Kupovina i čuvanje avokada

Da bi se usporio proces sazrijevanja, avokado se bere dok je još veoma mlad. Dakle, dok su plodovi veoma tvrdi i svijetlije boje kore. Ako želite da kupite već zreo avokado, trebalo bi da kora bude tamne zelene boje (ili tamne ljubičaste ka braon - ako se radi o toj vrsti) i da se pod prstima može osjetiti da je djelimično mekan. Ako je jako mekan, takav plod je prezreo i nemojte ga kupovati. Osim mekoće, možete provjeriti da li je prezreo i tako što sklonite vrh (peteljku) i ako dio ispod nije zelen, već taman i braonkast, avokado je prezreo i vjerovatno ćete ga baciti nakon otvaranja.

Ukoliko kupite nezreo i tvrd avokado, onda ga stavite u papirnu kesu, zatvorite i ostavite da sazri na sobnoj temperaturi 1-4 dana. Provjeravajte svakodnevno i kad bude mekan na dodir, spreman je za korišćenje. Za ubrzano sazrijevanje, ubacite avokado u papirnu kesu zajedno sa jednom zrelom bananom ili jabukom. One će oslobađati etilen, prirodni biljni hormon koji se zadržava u zatvorenoj kesi i utiče na sazrijevanje nezrelog ploda avokada. Već sazrele plodove najbolje čuvajte u frižideru.

Ubrzo nakon sječenja, pulpa avokada će početi da tamni. Taj proces možemo usporiti dodavanjem kiseline i time što zaštitimo otvorenu površinu. Ukoliko koristite samo polovinu, nemojte vaditi košticu iz druge polovine. Nakapajte nekoliko kapljica limunovog soka ili soka limete, dobro obložite plastičnom folijom i čuvajte u frižideru. Skakako, preporučljivo je da pripremite avokado direktno prije služenja.

Osnovne nutritivne vrijednosti

Avokado je fantastičan izvor mononezasićenih masnih kiselina, odnosno "dobrih masti", koje pronalazimo i u maslinovom ulju i orašastim plodovima (čak oko 10g na 100g svježeg ploda). Takođe, veoma je bogat izvor karotenoida luteina, koji potpomaže zdravlje očiju i smanjuje rizik od pojave katarakte. Sadrži značajnu količinu vitamina K, kalcijuma (Ca) - važnog za zdravlje i čvstinu kostiju, folnu kiselinu (vitamin B9), vitamin C - čuva imuni sistem, vitamin E i druge važne hranljive sastojke. Nutritivne vrijednosti na 100g izgledaju ovako: sadrži 160kcal, 14.6g masti (od kojih čak 10g mononezasićenih masnih kiselina), 2g bjelančevina, 8.5g ugljenih hidrata, od kojih su čak 6.7g vlakna (fantastično za naš probavni sistem).

Avokadovo ulje je odlično za njegu kože - sprečava isušivanje i održava elastičnost kože.

Ako želite da saznate više o nutritivnim vrijednostima, upotrebi i karakteristikama avokada, predlažem nekoliko povezanih članaka na sajtu Coolinarika.

Ostaje samo da se pozabavimo tehnikama čišćenja i sječenja avokada:

Kako ukloniti košticu avokada?

Postoji nekoliko načina da se velika koštica avokada ukloni, ali ovaj je, po meni, najlakši i najčistiji.

Potreban vam je veći nož kojim ćete po sredini zarezati plod. Idite duboko, dok ne osjetite tvrdu sjemenku, a zatim okrećite avokado u ruci dok ga skroz ne prerežete po sredini. Uzmite rukama polovine i okrenite ih u suprotnom smjeru. Razdvojite ih.

Po meni je najsigurniji način da izvadite tvrdu sjemenku tako što ostavite tu polovinu na dasku - sklonite ruke. Uhvatite čvrsto nož i lagano ga zabodite negdje po sredini košpice. To možete raditi i tako što avokado stavite u ruku - što je opasno i ne preporučujem, ili da stavite presavijenu krpu u ruku, a zatim avokado - to je već previše pripreme!

Nož okrenite u smjeru suprotnom od kazaljki na satu i izvucite. Pošto je koštica klizava, najlakše je skloniti sa noža tako što je zakačite o ivicu sudopere.


Nekoliko načina da očistite i servirate avokado

1.

Pulpu avokada možete isjeći direkno u ljušturi, a zatim samo kašikom izvući i staviti direktno u činiju. Za ovaj korak možete, čak je i mnogo lakše, koristiti mali nož oštrog vrha.

Zarežite nožem nekoliko uzdužnih linija, a zatim i nekoliko poprečnih, tako da dobijete kockice željene veličine. Podvucite kašiku - najprije pri ivicama i kad ste sigurni da se pulpa odvojila sa svih strana, izvucite je iz ljušture.


2.

Isti postupak primijenite i ako želite uzdužne režnjeve - u ovom obliku su idealni za sendviče. Obično je potrebno zarezati tanje linije.


3.

Još jedan način je da pulpu izvučete kašikom ucijelo, a zatim je isjeckate onako kako vam je potrebno ili ispasirate za umake ili smoothie.


Osim ovih načina sječenja, moguće je kašičicom vaditi manje komadiće i koristiti ih za salate. Taj i još nekoliko postupaka sječenja, kao i postupak vađenja koštice možete pogledati u videu: Jamie Oliver talks you through preparing an avocado . Svi znamo Džejmija, on mnoogo govori u videu, pa ako ne razumijete engleski, isključite ton i gledajte... :)

Pripremljen avokado za korišćenje

A evo i nekoliko ideja kako iskoristite ovaj fantastičan i zdrav plod: