Jednostavan način da brzo i precizno obložite kalup za tortu masnim papirom i time osigurate lakše rukovanje ispečenim biskvitima i ljepši izgled gotove poslastice!

Nadam se da neće biti mnogo razočaranih zbog današnjeg posta, koji je opet neka vrsta kulinarske tehnike, a ne recept! Nisam baš mnogo aktivna u poslednje vrijeme - što zbog putovanja, što zbog najjačeg gripa koji sam imala u životu, koji i nakon dvadeset dana pokazuje svoje tragove. Danas bez novog recepta, ali za sve one koji često peku tortice i kolače, vjerujem da će ovaj post imati svoju svrhu!

Kako obložiti kalup za tortu masnim papirom

Skoro u svakom svom receptu imam rečenicu: “obložite kalup za tortu (nekad samo njegovo dno) papirom za pečenje”.

Sasvim sam sigurna da vi to dobro radite, ali da li vam je to posao kao od šale ili vas nervira kruti papir, sječenje kruga koji često bude prevelik ili mnogo manji nego što vam je potrebno, ivice koje se gužvaju i ne mogu da stoje kako ste planirali...

Ono što znam je da sam to i ranije relativno uspiješno izvodila, ali mi je to oduvijek bio jedan od ne-mnogo-dragih-momenata. Danas mi se čini da mi to nekako manje pravi problem, pa pomišljam da će nas biti još. :)

Kako obložiti kalup za tortu papirom za pečenje

Mislim da je ovo pravo mjesto da napomenem da je zaista važno da ispoštujete preporuke vezane za pripremu pleha ili kalupa za tortu na koje naiđete u receptima.

Najčešće, one podrazumijevaju premazivanje dna i ivica kalupa puterom ili uljem, a stavljanje papira samo na dnu. Sa druge strane, ako recept navodi i posipanje brašnom, to je obično zbog toga što je smjesi koja se peče potrebno da se "uhvati" za ivice. Ako izostavite taj korak, pečeni biskvit će bježati od namašćenih ivica i samim tim se povući i ukupiti.

Nekad je neophodno obložiti i ivice, a to se često odnosi na kolače za koje je važno da lijepo izgledaju i sa strane, npr. razni tipovi poslastica koje se ne peku, kao cheesecake. Za to postoje posebne čvrste trake od providnog celofana, ali ovdje ipak govorimo o kućnoj pripremi hrane, tako da... :)

Dakle, instrukcije kako da obložite dno i ivice okruglog kalupa za torte, tepsije ili činije.

Kako obložiti dno kalupa za torte?

Ako koristite papir koji je već podijeljen na listove, možete koristiti takav ucijelo i kasnije premjeriti poluprečnik (vidjećete niže u postupku) ili prisloniti papir uz obod kalupa i presaviti manje-više da bude širine njegovog prečnika. Prerežite makazama i dobili ste četvorougao od kojeg ćete napraviti dno.

Mjerenje papira za oblaganje dna tepsije Sječenje papira za oblaganje tepsije

Presavijte papir na pola po široj strani. Zatim to ponovite. Kraća strana tog manjeg pravougaonika je zapravo dužina poluprečnika tepsije. Važno je da ta linija ostane vidljiva u toku daljeg presavijanja, jer ćete kasnije po njoj mjeriti dužinu.

Priprema papira za oblaganje tepsije Priprema papira za oblaganje dna tepsije

Presložite kraću stranu pravougaonika preko duže, a zatim, ostavljajući je sa spoljašnje strane (dakle, da je i dalje vidite), presložite još jednom da dobijete zašiljen vrh.

Slaganje papira za oblaganje dna tepsije Slaganje papira za oblaganje dna tepsije

Ukoliko ste koristili veći list papira, prislonite tako napravljen vrh na centar kruga i označite tamo gdje dodiruje ivucu. U slučaju da radite sa već premjerenim papirom, najkraća stranica će biti ona po kojoj ćete isjeći.

Mjerenje papira za oblaganje dna tepsije Sječenje papira za oblaganje kalupa za tortu

Isijecite polukružno na označenom mjestu, raširite presloženi papir i provjerite da li je krug prave veličine. Ako je prevelik, opet složite i skratite.

Oblaganje papirom kalupa za pečenje Oblaganje papirom za pečenje kalupa za torte

Kako obložiti ivice kalupa za tortu?

Prislonite papir uz obod kalupa i označite tako da bude nešto više od jednog centimetra iznad ivice oboda. To bi trebalo da bude visina traka kojima ćete obložiti ivice.

Ja obično napravim dvije ili tri trake i prislonim ih da provjerim koliko je papira potrebno, ali možete se poslužiti končićem koji obmotate oko tepsije i prekinete, a zatim izmjerite papirnu traku te dužine.

Trake presavijte sa jedne duže stranice oko 1cm i ukoso ih štricnite makazama više puta.

Merenje visine oboda kalupa za tortu Priprema traka za oblaganje ivica kalupa

Tepsiju lagano premažite omekšalim puterom ili uljem. Prilijepite najprije ivice, tako što onaj izreckani dio presložite sa donje strane.

Priprema kalupa za torte za oblaganje papirom Oblaganje ivica tepsije masnim papirom

Ostavite dužinu takvu da se papiri malo preklapaju i ako je potrebno, malo ih spojite puterom ili kapljicom ulja. Nakon toga, stavite krug koji ste pripremili na dno i priprema poslastice može da počne!

Oblaganje ivica tepsije masnim papirom Kalup za tortu obložen papirom za pečenje

Mislim da sad možete preći na traženje odgovarajućeg recepta za sebe i isprobati neku od tortica na blogu. :)

Obložite kalupa za tortu papirom za pečenje

Željela bih da ukažem na još jednu malu tehniku koja vam može biti od koristi. Ukoliko je smjesa za kolač prije pečenja veoma tečna, a vi koristite kalup pomjerljivih ivica, savjetujem vam da ga dobro spolja obložite aluminijskom folijom da smjesa ne bi iscurela (svi znamo da kalupi mogu biti prilično lošeg kvaliteta) i natjerala vas da ribate rernu. Takav je slučaj sa velikim brojem kremastih poslastica koje u sebi nemaju dovoljnu količinu brašna ili se jaja ne mute mikserom da postanu pjenasta i dobiju na volumenu i čvrstini. Tipičan primjer je mokra čokoladna torta, a za nju vam garantujem da folija itekako pomaže! :)