Moj prvi post i recept za jednu fantastičnu čokoladnu poslasticu!

Posle kraćeg razmišljanja i smišljanja šta bi bilo najbolje odabrati za sam početak, odlučila sam se za jednu od stvari koje ludo volim i koja je vrlo česta na našem kućnom jelovniku. Osim zbog užitka koji pruža, tako je i zbog jednostavnosti i brzine kojom se priprema.

Mokra čokoladna torta

Nudim vam recept za moju, bezbroj puta napravljenu, mokru čokoladnu tortu, koja bi se, izuzimajući tanki hrskavi sloj na vrhu, mogla nazvati i pečeni čokoladni krem.

Za pripremu ovog dezerta je potrebno svega nekoliko sastojaka, ali obzirom na moju nepopravljivu naviku da eksperimentišem, usjela sam da i od toga napravim više verzija. Ova koju ostavljam je najčešća i po meni sasvim savršena.

Nema nikakve komplikacije što se tiče same pripreme, ali da bi torta bila kremasta, veoma je važno da je ne prepečete. Ako je vaša pećnica jaka, odnosno, znate već da sve pečete kraće nego što navode recepti, smanjite temperaturu i budite u blizini. Kad osjetite da miriše, manje-više je gotova.

Vidjećete da je ova torta skoro bez brašna. Potrebna je samo jedna kašika, ali ako želite, možete je zamijeniti sitno mljevenim orasima ili bademima. Biće čak još kremastija, a ako vam je to važno i prirodno bezglutenska.

Kremasta čokoladna torta

Koristite najbolju čokoladu za kuvanje koju možete da pronađete, od 45-55% kakao djelova. Ona je praktično glavni sastojak i ukus čitave poslastice će zavisiti od nje.

Recept

Mokra čokoladna torta

prilagođeno sa bloga  Il Cavoletto di Bruxelles
Mokra čokoladna torta Veoma čokoladno čokoladna torta, koja bi se, osim krhkog sloja na vrhu, mogla nazvati i čokoladnim kremom prefinjenog ukusa.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 50'
  • količina za 10 služenja

Sastojci

  • 200g čokolade za kuvanje (oko 50% kakao djelova)
  • 200g putera sobne temperature
  • 190g šećera
  • 5 jaja
  • 1 kašika brašna
  • kašičica ekstrakta vanile (proizvoljno)

Postupak

Torta
  1. Zagrijte pećnicu na 190°C (bez ventilatora) i pripremite kalup za tortu sa pomjerljivim obodom prečnika 22-24cm. Premažite lagano puterom i obložite dno papirom za pečenje. Smjesa za tortu je prilično tečna, pa da biste se osigurali da neće iscuriti, najbolje je da kalup spolja obložite al folijom.
  2. Pripremite sve sastojke unaprijed da budu na dohvat ruke. Izmjerite, prospite jaja u šolju i već pripremite kašiku brašna koju ćete dodati smjesi na kraju, najbolje kroz neko sito ili cjediljku.
  3. Na pari istopite čokoladu i puter. Dodajte šećer i miješajte dok se ne počne topiti. Sklonite sa vatre i ostavite da se na kratko prohladi, svega 1-2 minuta. Zatim uz stalno miješanje ručnom mutilicom dodavajte jedno po jedno jaje, tako da se svako pojedinačno dobro sjedini sa smjesom. Na kraju ubacite prosijano brašno i kašičicu ekstrakta vanile, izmiješajte i sipajte u kalup.
  4. Pecite oko pola sata. Torta će ostati skoro tečna osim površine koja će dobiti finu svijetlu boju.
  5. Nakon 10-ak minuta, pažljivo sklonite obod tepsije i ostavite tortu da se u potpunosti ohladi. Okrenite tortu naopačke uz pomoć većeg tanjira, sklonite papir, a zatim istim pokretom prenesite tortu na tanjir za služenje.
Čuvanje i služenje
  1. Torta je najbolja kad je poslužena na sobnoj temperaturi, ali predlažem da najprije ostavite u frižideru na par sati ili preko noći. Izvucite je obavezno pola sata prije služenja da bi se opustila i bila kremasta i baš čokoladna! :)
  2. Služite je samostalno ili uz kašiku umućene i jedva zaslađene slatke pavlake/vrhnja ili čak sladoleda. Uživajte!

Napomene

  • Jedna dodatna ideja: ukoliko želite ovu torticu da napravite u verziji bez glutena, potrebno je samo brašno zamijeniti mljevenim orašastim plodovima - lješnicima (najbolje pečenim), orasima ili bademima. Umjesto jedne kašike brašna, stavite oko tri pune orašastih plodova, ali ih prethodno dobro protresite viljuškom zbog rastresitosti. Torta će i dalje biti veoma kremasta, a čak i nekako prefinjenijeg ukusa.
Mokra čokoladna torta