Recept za mekana i mirisna peciva od dizanog tijesta sa grožđicama, filovana laganom i ukusnom kremom sa ukusom vanile.

Pužići sa grožđicama natopljenim rumom ili slatkim vinom i filovani poslastičarskim kremom su, zajedno sa kroasanima i pecivima sa štanglicama čokolade (pain au chocolat), jedna od meni najdražih ili čak najdraža peciva. Francuska su, napravljena od lisnatog tijesta, vazdušasta, hrskava spolja i da, prepuna putera! To mnoogo volim i mislim da bi trebalo da se jednom preselim u Francusku! :)

Pužići sa suvim grožđem

Izvan ovog gastronomskog raja, pužići sa suvim grožđem (pain aux raisins) se uglavnom prave od bogatog dizanog tijesta, sličnog onom za brioš ili slatki puterasti hljeb, a ovi koje ću vam danas predstaviti pripadaju baš tom tipu. Savršeno su mekani i ukusni, mirišu na narandžu i filovani su jako finim kremom od vanile. I da, neočekivano su jednostavni za pripremu!

U okviru kulinarske igrice kuVarijacije, u februaru smo imali zadatak da isprobamo ova peciva po receptu sa predivnog bloga Prstohvat soli. Ako ste do sad već naišli na ovaj kutak, a nadam se da jeste, sigurno shvatate zašto nisam ni dovela u pitanje da li će ovi pužići zamirisati iz moje pećnice!

Blog Prstohvat soli piše Ana, mlada, moderna i veoma kreativna djevojka. Lično je ne poznajem, ali njen blog pratim jako dugo i po mojim mjerilima, jedan je od najboljih domaćih blogova. Mislim da imamo dosta sličan ukus za hranu i čini mi se da skoro sve njene recepte imam negdje sačuvano u "za isprobati"! Osim toga, njene fotografije su odlične, veoma dopadljive i prikazuju ono najprimamljivije kod hrane. Zapazićete da su izuzetno jasne, sa pažljivo odabranim tanjirima, posudicama, pozadinom i sve u svemu lijepih boja i sa zanimljivom svjetlošću. Vjerujem da mnogi ne obraćaju toliko pažnju na te detalje, ali kad naiđem na strane sa lijepim fotografijama, to mi nekako baš upotpuni doživljaj. Anine su baš takve.

Da ne bih nastavila sa pohvalama, mislim da je najbolje da skuvate sebi kafu, sjednete za računar i upustite se u istraživanje! Za početak vam od srca preporučujem ove pužiće!

Anini pužići sa grožđicama i kremom od vanile

Recept imam već dugo sačuvan i ovo je bila prava prilika da se upustim u avanturu sa ovim pužićima. Pravila sam ih dva puta u poslednje dvije nedelje i itekako su opravdali očekivanja!

Način pripreme je zanimljiv i da kažem "ubrzan" time što se sve pripremi uveče i ostavi u frižideru do ujutro. Tada samo razvijete i oblikujete pužiće, ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi i za 20 minuta, u kući sve miriše kao da ste ušli u najbolju pekaru u kraju i to izjutra, kad su peciva svježe pečena! Preporučujem kao odličnu ideju za porodični vikend doručak!

Do drugog pečenja je došlo jer sam htjela sebi da razjasnim neke sitne nedoumice vezane za miješenje tijesta, ali i zbog toga što sam željela da vidim kakvi su pužići kad ih napravite "do kraja". Prvi put kad sam ih pravila, toliko su divno mirisali da smo jedna dočekali par minuta da se ohlade da bismo ih probali. Odmah sam krenula sa fotkanjem prije nego što ih sve smažemo i tek kad sam završila, shvatila sam da sam izostavila poslednji korak - premazivanje pekmezom, što bi ih učinilo sjajnim kao iz francuskih poslastičarnica. Tako vam je kad ste halapljivi! Uostalom, zapazićete razliku u izgledu na fotografijama, a što se tiče ukusa, sasvim su fini i ovi i bez glazure.

Slatka peciva sa suvim grožđem

Recepta sam se držala skoro u potpunosti. Koristila sam dio manitoba brašna koje je odlično za dizana tijesta i stavila sitni smeđi šećer umjesto bijelog. Krema je zaista odlična, svilenkasta i ukusna, mjere su izuzetno tačne i možete je koristiti za razne tipove peciva. Pošto nisam imala rum, za potapanje grožđica sam koristila slatko vino (u mom slučaju Marsalu), a drugi put sam dodavala i malo likera sa bademovim ukusom. To je sve.

Od srca preporučujem! Ana, hvala za recept! :)

Recept

Anini pužići sa grožđicama

po receptu sa bloga Prstohvat soli
Pužići sa grožđicama i kremom od vanile Fantastično mekana i mirisna peciva sa grožđicama potopljenim u slatkom vinu ili rumu i filovana ukusnim i laganim kremom od vanile. Savršen vikend doručak!
  • vrijeme pripreme: 1h10'+(1h)
  • vrijeme pečenja: 20'
  • ukupno vrijeme: 1h30'
  • količina za 20-ak pužića

Sastojci

za tijesto
  • 150g putera
  • 530g brašna (dodatno za posipanje)*
  • 2 kašičice suvog kvasca (6-7g)
  • 1/2 kašičice soli
  • 100g šećera
  • 3 jaja
  • narendana kora jedne pomorandže*
  • 120ml vode
za krem
  • 300ml mlijeka
  • 100g šećera
  • 4 žumanca
  • 40g brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
i još
  • 100g suvog grožđa
  • rum ili marsala
  • 1 jaje
  • 2 kašike mlijeka
za glaziranje
  • 2 pune kašike pekmeza od kajsija
  • voda za razređivanje pekmeza*

Postupak

Priprema unaprijed
  1. Tijesto za pužiće je potrebno umijesiti noć ranije, a pošto je potrebno da i krem bude potpuno ohlađen za kasnije premazivanje, najbolje da i njega napravite tada, mada će i nekoliko sati prije biti dovoljno. I grožđice potopite uveče, tako će sve biti spremano za rano jutarnje razvijanje! :)
  2. Grožđice isperite u hladnoj vodi, a zatim stavite u činiju i prelijte rumom (u mom slučaju marsalom) tako da ih tečnost u potpunosti prekrije i ostavite da tako odstoje, najbolje preko noći.
Tijesto
  1. Nešto prije miješenja ostavite puter i jaja da postanu sobne temperature (nije neophodno, ali je preporučljivo). Istopite puter i pustite da se prohladi.
  2. U većoj činiji prosijte brašno, dodajte kvasac, šećer i so i izmiješajte.
  3. U posebnoj posudi ovlaš umutite jaja ručnom mutilicom i dodajte narandžinu koru. Dodajte jaja suvoj smjesi, a zatim dodajte puter i vodu.
  4. Spojite sastojke varjačom, a zatim nastavite prstima. Pospite radnu površinu brašnom, istresite smjesu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za prste i podlogu - stalno posipajte brašnom dok ne dobijete lijepo tijesto (oko 5 minuta). Lagano premažite čistu činiju uljem, stavite u nju kuglu tijesta, prekrijte providnom folijom i ubacite u frižider preko noći.
Krem
  1. U šerpu stavite mlijeko i polovinu količine šećera. Stavite da se zagrijava na srednje-tihoj vatri.
  2. U činiju za mućenje ubacite žumanca, izmjerite drugu polovinu šećera, a u posebnoj činiji izmiješajte brašno i so.
  3. Mikserom mutite žumanca i postepeno dodavajte šećer. Mutite dok ne dobijete svijetlu smjesu (oko 3 minuta), a zatim prosijte u nju brašno i umutite.
  4. Kad mlijeko tek proključa, potrebno ga je lagano, u nekoliko navrata presuti u umućenu smjesu. Pošto je mlijeko vrelo, ukoliko ne budete brzo miješali, jaja će se skuvati (postaće zrnasta), što nikako ne želimo i zbog toga je najbolje da taj prvi mlaz umutite mikserom, a zatim pređete na ručnu mutilicu koju ste stavili da vam bude pri ruci - ukoliko nastavite da mutite mikserom, smjesa će prskati svuda po kuhinji jer će biti veoma tečna. Naravno, ako vam je lakše, samo umutite ručno.
  5. Sve zajedno vratite u šerpu i kuvajte na tihoj vatri uz stalno miješanje. Osjetićete pod rukom da je krem počeo da se zgušnjava i nemojte prekidati ni na kratko da miješate. Krem je gotov ubrzo posle ključanja, ali znaćete i po tome što će smjesa teći u jednom mlazu sa mutilice, odnosno kad budete mogli da crtate pravilne osmice po površini. Da bismo izbjegli eventualne grudvice, najbolje je krem procijediti kroz sitnu cjediljku. Ako je skroz gladak i svilenkast, nema potrebe za tim. Umiješajte ekstrakt vanile i providnom folijom prekrijte posudu, ali tako da zalijepite foliju preko same površine krema. Time ćemo izbjeći formiranje korice na vrhu. Ostavite u frižideru dok se sasvim ne ohladi.
Oblikovanje i pečenje
  1. Ujutro najprije procijedite grožđice, a zatim na brašnom posutoj površini razvijte tijesto u pravougaonik veličine manje više 40x35cm i debljine oko 5mm. Tijesto će iz frižidera biti stegnuto, pa ga ostavite na sobnoj temperaturi oko pet minuta, a zatim ga nježno rukama pritiskajte da dobijete disk prije razvijanja oklagijom. Ravnomjerno premažite kremom, ali tako da gornja šira ivica ostane čista (nekoliko cm od kraja jer će se fil povući prilikom rolanja). Taj dio premažite malo vodom da bi se bolje prilijepio. Rasporedite suvo grožđe preko krema. Počnite da umotavate po široj strani koja je prema vama i polako oblikujte rolat, lagano sve vrijeme pritiskajući da ne bi ostalo slobodnog prostora između slojeva.
  2. Oštrim nožem narežite rolnice debljine oko 2cm i odmah ih ređajte na papirom za pečenje oblože pleh. Nož između svakog sječenja obrišite papirnim ubrusom i pospite brašnom. Ostavite veći prostor između rolnica jer će one nastaviti da nadolaze i u plehu i kasnije u pećnici. Od ove količine dobićete dva pleha.
  3. Prekrijte pužiće providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1h. Zagrijte rernu na 180°C, premažite ih mješavinom ovlaš umućenog jajeta i mlijeka. Pecite oko 20 minuta dok ne porumene i miris ne počne da se širi iz pećnice.
  4. Dok se pužići peku, napravite glazuru (na koju sam ja prvog puta sasvim zaboravila). U manjoj posudi zagrijte pekmez sa nekoliko kašičica vode, tek toliko da ga razrijedite da bude tečan. Vruće pužiće premažite, ostavite da se malčice ohlade i služite.

Napomene

  • Pošto koristimo narandžinu koru, ako imate priliku, pokušajte da nabavite domaće neprskane voćke ili organske. U svakom slučaju, stavite narandžu u činiju sa hladnom vodom, dodajte malo sode bikarbone i ostavite da odstoji jedno vrijeme. Isperite dobro, osušite i narendajte koru.