Recept za jednu laganu salatu od narendane sirove šargarepe, peršuna i orašastih plodova ili sjemenki. Jednostavna, a veoma ukusna i pogodna za sva godišnja doba!

U poslednje vrijeme sve češće pravim ovakav tip salatica kojima je osnovni sastojak narendana šargarepa, cvekla ili kupus, a zatim dodajem ono što imam u kući. Nekad još neko povrće, obavezno začinske biljke - najčešće peršun, mirođiju ili vlašac, i nezaobilazno neki hrskavi dodatak.

Salata od šargerepe, paprike i peršuna

Vrlo su jednostavne, ne morate unaprijed planirati njihovu pripremu, a savršeno su osvježavajući i zasit prilog. Za mene čak i glavno jelo! Zaista, ako vam nije potreban mnogo kaloričan obrok, ova salata uz malo prepečenog hljeba može biti lagan, a opet dovoljan ručak.

Salata je veoma jednostavna i lako prilagodljiva. Napomenuću samo da nikako ne izostavljate orašaste plodove, pinjole ili sjemenke. Lagano ih istostirajte da bi se njihov ukus intenzivirao i pravio kontrast relativno neizraženom ukusu povrća. Ove namirnice su veoma zdrave i odličan su izvor dobrih masnoća, vitamina i minerala, tako da je to razlog više da ih ovdje ubacimo.

Sa druge strane, njihova hrskavost daje raznolikost tekstura (ako se tako kaže) koju osjećamo dok jedemo, a to je više nego važno za potpuniji užitak! :)

Za sličan tip salate, sa dresingom na bazi kisele pavlake, pogledajte recept za moju kremastu salatu sa kupusom i šargarepom.

Recept

Brza salata od šargarepe

Salata od mrkve sa peršunom Brza salata od narendane svježe šargarepe, crvene paprike i peršuna, sa hrskavim dodatkom u obliku orašastih plodova, pinjola ili sjemenki. Lako, brzo i ukusno!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 4 osobe

Sastojci

povrće
  • oko 500g šargarepe (4-5 srednjih)
  • 1 velika crvena paprika
  • 1/2 ili čitava ljuta papričica
  • svježi peršun (oko 45-50g listića)
  • oko 20g pinjola ili badema ili sjemenki*
za preliv
  • 4 supene kašike maslinovog ulja*
  • 1.5-2 kašike jabukovog ili bijelog vinskog sirća
  • so, biber
  • začini po želji (provansalska mješavina, za'atar...)

Postupak

  1. Šargarepu oljuštite i narendajte na krupno. Ostavite je u cjediljci dok ne pripremite ostale sastojke da iskapa eventualni višak tečnosti.
  2. Stavite pinjole, bademe ili sjemenke da se istostiraju u suvom tiganju na srednje-tihoj vatri. Povremeno protresite tiganj, a kad su gotovi odmah ih prebacite na tanjiruć da ne bi izgoreli.*
  3. Isjeckajte papriku na kockice i ljutu papričicu na kružiće.
  4. Peršun operite, istresite i papirnim ubrusom ili krpom nježno utapkajte višak vode. Isjeckajte ne previše sitno.
  5. Izmiješajte u teglici ulje, sirće, so, biber i druge začine ako ih koristite i prelijte preko izmiješanog povrća. Probajte i prilagodite ukus.
  6. Služite odmah ili salatu čuvajte u frižideru do jela. Odličan je prilog mesu, ribi ili nekom grilovanom siru, ali može poslužiti i kao lagan obrok uz prepečen hljeb i nekoliko kockica sira.

Napomene

  • Pinjoli, orašasti plodovi i sjemenke su odličan dodatak salatama od svježeg povrća jer daju hrskavost i ukoliko ih prepečete, svojim intenzivnim ukusom stvaraju iznenađujući kontrast u odnosu na osvježavajući i ne tako izražen ukus povrća. U ovoj salati sam koristila pinjole, ali često ubacim krupno sječene bademe, lješnike ili indijske orahe, u zavisnosti od tipa povrća nekad i obične orahe. Što se tiče sjemenki, favorit su mi sjemenke bundeve i suncokreta, a i susam je odličan dodatak - obavezno istostiran!
  • Začinjavanje salate je stvar ličnog ukusa. Dakle, ako ne volite maslinovo, koristite neko drugo ulje. Isto važi i za sirće - u ovoj salati uvijek koristim jabukovo, ali i bijelo vinsko dolazi u obzir. Osim toga, ljutu papričicu možete izostaviti, a ukoliko vam ne smeta da jedete bijeli luk, odličan je dodatak.

Šargarepu obično svi imamo u kući, ali je iz nekog čudnog razloga veoma rijetko koristimo u svježem stanju. Ona je slatkasta, ima potrebnu hrskavost, a opet je zasita i odlično se uklapa sa raznim drugim povrćem. Mislim da je vrijeme da pustite mašti na volju i iskoristite najbolje što ovo povrće nudi!

Salata od sveže šargarepe i peršuna

Predlažem vam da pogledate i ovu vrlo zanimljivu salaticu od sirove šargarepe sa bijelim lukom i pečenom ljutom paprikom na blogu Prstohvat soli. Možete napraviti i veću količinu i čuvati je u teglama u frižideru, a Jeleninu verziju ove salate, njene utiske o istoj i još zanimljivih ideja potražite na blogu FoodForThought.

Uživajte!