Posjetila sam jednu vrlo mirisnu kuhinju...

Kraj je juna i umalo da ne uspijem da na vrijeme podijelim sa vama svoje utiske povodom istraživanja bloga Taste of life u okviru blogerske igrice FBI rukavice. Ovu zanimljivu igricu je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes, a zadatak njenih učesnika je da se u toku dva mjeseca posvete odabranom blogu, izdvoje i isprobaju recepte koji su im najprivlačniji i da na svojim blogovima napišu utiske. Ovog mjeseca je na meti bio Suzanin lijepi blog, a evo i nekoliko riječi o tome kakav je utisak ostavio na mene!

U Suzaninoj kuhinji - FBI rukavice

Ovaj kutak koji pratim već neko vrijeme itekako uliva povjerenje. To je mjesto na koje možete svratiti i onda kad su vam potrebni recepti za neka velika okupljanja i želite nove ideje.

Suzanina kuhinja je mnogo sličnija kuhinji moje mame nego mojoj, a to znači da tu ima mnogo peciva, pita, klasičnih kolača koje smo jeli još kao djeca, mnogo ideja za one klasične obroke koje svi vole. Sastojci koje ona koristi su vrlo uobičajeni i dostupni vjerovatno i u najmanjim gradovima kod nas.

Najizazovniji i za mene najprivlačniji dio bloga je onaj sa raznoraznim fantastičnim slatkim i slanim pecivima, hljebovima i pitama. Nije mi ni najmanje bilo lako da odlučim šta od svega toga da odaberem, a nisam ni uspjela da isprobam sve ono što sam stavila na "spisak". Ne znači da ću na to zaboraviti, ali nekako ovaj period istraživanja uvijek prođe brže nego što mislim da hoće!

Po onom isprobanom do sad mogu zaključiti da su Suzanini recepti vrlo precizni i jasni. Ono što bi moglo izazvati eventualne nedoumice, ona uvijek proprati odgovarajućim fotografijama, tako da vam zaista ne da mogućnost da pogriješite. Mislim da je to korisno znati! :)

Kukuruzni hljeb

Odličan! Uspjela sam da ga napravim samo jednom do sad, ali shvatila sam da će ovo biti recept za kukuruzni hljeb u našoj kući!

Ne radi se o onom klasičnom starinskom koji se pravi samo od kukuruznog brašna, ne koristi se kvasac, grube je teksture i veoma intenzivnog ukusa kukuruza. Ovaj hljeb je nekako baš hljeb. Mekan je, potrebno ga je umijesiti rukom i pustiti da nadođe. Prilično je rastresit za jedan kukuruzni hljeb.

Kukuruzni hleb

Vekna je prilično mala, pa tako da je pametnije da poslušamo Suzanu i napravimo duplu dozu (ukoliko se ne pravi za samo jednu osobu). Kod nas je uspjelo malo da se sačuva za sjutradan, a vjerovali ili ne, taj krajčić je ostao čak i za treći dan. Znate ono kad dvoje ljudi ostavljaju jedno drugom iz puke ljubavi i onda ta stvar najčešće ostane tako da čeka dok se ne zaboravi i pokvari. :) Doduše, to se sad nije dogodilo i hljeb je bio skoro u istom stanju kao i prvog dana.

Najbolje ga je jesti uz neki fin sir ili sirni namaz i po meni je to savršen doručak ili laganiji obrok.

Hljeb od kukuruznog brašna

Hljeb je za svaku preporuku, tako da bolje da zabilježite ovaj recept!


Lisnata pita

Ja bih je prije nazvala pogačom, ali pošto je Suzana svrstala u pite, tako ću je i ostaviti. Veoma je ukusna, ali bih opet rekla da ima ukus neke fine, mekane pogače i da mi ipak nije bila dovoljna sama za obrok kao što pite obično jesu.

Lisnata pita

Pratila sam recept u svemu, osim što sam nešto manje od polovine brašna zamijenila integralnim pšeničnim. To nije napravilo ni najmanji problem. Tijesto se jako fino umijesilo, naraslo i bilo veoma pogodno za rad.

Očekivala sam malo izraženiji ukus nadjeva, koji se sastoji od putera i krem sira (ne biste vjerovali kako je to ukusno!), ali kad se ispekla, bila je divno puterasta i mirisna, samo što sam željela da uz nju dodatno uzmem komadić sira.

Način pripreme i igranja sa tijestom je veoma neobičan i za ljubitelje pripreme peciva je pravi raj. Nakon nadolaženja tijesta, potrebno ga je je tri puta premazati uz malo čekanje između, i na kraju se posle umotavanja u rolat, podijeli na kolutiće koji se polože jedan na drugi i tako se formira pita ili pogača lijepog izgleda. Veoma je dekorativna i djeluje mi da bi se savršeno uklopila kao dio neke svečane trpeze - i izgledom i ukusom!

Lisnata pita pogača

Recept možete pronaći na blogu Taste of life, a predlažem vam da se tamo malo zadržite i pogledate čega sve mirisnog i ukusnog ima!


Pomenuću i to da Suzanu i njen rad možete pratiti i na sajtu Coolinarika gdje postavlja svoje recepte već nekoliko godina i gdje ćete pronaći još štošta fino! Uživajte!