Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Kod mene ovih dana pravo proljeće! Toplo i vedro, a dani su osjetno duži! Što se mene tiče, ljeto je na putu! :)

Pominjala sam već kako u toku pripreme ovog tipa postova mnogo toga naučim. Ranije sam, onako bez mnogo razmišljanja, bila shvatanja da je zima mrtvo doba, a da je čak i sam početak proljeća buđenje svega i odjednom ne znamo šta prije da kupimo i spremamo. Da znate da nije baš tako.

Sezonska preporuka za mart - slana jela

Shvatila sam da je zima mnogo zanimljivija nego što sam mislila, ali i da u martu nema skoro ničeg novog. Tu je i dalje većina korjenastog povrća koje je bilo prisutno i zimi (krompir, šargarepa, cvekla, paškanat...), takođe i karfiol, lisnato povrće poput spanaća, blitve, kelja, prokelja, kupusa i slično. Dodaćemo tu i rukolu, radič, endiviju, šparglu.

Što se tiče voća, da znate da ne znam koliko sam uopšte pogodila sa preporukom. Zapravo, prema svim izvorima, jedino što se navodi kao martovsko voće su pomorandže i limun. I to je to.

Dodala sam tome i uobičajene jabuke i kruške (zapravo, recepti su sa kruškama, ali koristite šta imate), jer njih stvarno uvijek ima, ali da su više jesenje nego proljećnje voće, to je istina. No, recepti su svakako jako zanimljivi i privlačni, tako da sam sigurna da će biti ponešto fino za svakog!

Uživajte! :)

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Kiš sa šparglama i spanaćem

Da krenemo od jednog predivnog proljećnog slanog tarta - prhka puterasta podloga i nadjev sa na kratko blanširanim šparglama i spanaćem izmiješanim sa jajima, narendanim sirom i pavlakom. Ovo sjajno jelo bih napravila kao predjelo za više ljudi ili kao divnu večeru kad želite da se baš razmazite. :) Ivana je u postu malo govorila o šparglama, opisala način kuvanja i dala nekoliko sjajnih ideja kako ih sve možete pripremiti i poslužiti. Obavezno bacite pogled, sigurno ćete naučiti nešto zanimljivo. :) Recept na blogu So i biber.

2. Prevrnuta pita sa prokeljom

Još jedna zanimljiva kombinacija povrća i prhkog tijesta, ali u ovom slučaju, tart je okrenut naopačke. Naime, za ovu divoticu su vam potrebne simpatične glavice prokelja koje se najprije izblanširaju na kratko, a zatim se prodinstaju sa malo balsamico sirćeta i medom. Dekorativno ih poslažite u tepsiju, a zatim prekrijte tijestom i pecite dok se povrće lijepo ne karamelizuje, a "podloga" ne porumeni i postane divno hrskava. Okrenite naopačke i služite uz grčki jogurt začinjen solju, biberom i limunovim sokom. Ne mogu da zamislim bolji način za spremanje prokelja, a vi?! :) Recept na blogu Bake Noir.

3. Katmer pita sa spanaćem i sirom

Lana je majstor za peciva, pite i sitne pipkave kolačiće. Kad pogledate fotkicu ove pite, jasno vam je o čemu govorim (prva sa lijeve strane)! :) Odavno već imam sačuvan recept, ali nekako još uvijek nije isproban. Radi se o starinskoj piti koja se pravi od domaćih kora, ne djeluje ni najmanje komplikovano, a naročito kad pogledate detaljna uputstva pripreme u slikama kod nje na blogu. Nadjev je napravljen sa svježim sirom, spanaćem, jajima i kiselom pavlakom (vrhnjem), a ako u kući imate nekog ko baš ne ljubi zeleniš, pita izgleda odlično i samo sa sirom. Tijesto se podijeli na šest loptica od kojih se formiraju diskovi koji se naslažu po tri. Na kraju, dobijete svega dvije velike kore za razvijanje. Možete ih urolati, a ako vam je lakše, možete napraviti četvrtastu pitu - jedna kora, nadjev, druga kora. Zvuči izvodljivo! :) Recept na blogu Le cuisine creative.

4. Salata sa spanaćem i cveklom

Sjajna salatica sa svježim spanaćem, nasjeckanom cveklom, feta sirom i tostiranim sjemenkama bundeve. Ovakve salate su kod nas u kući često na jelovniku, i predstavljaju odličnu laganu večeru uz prepečeni hljeb ili su zdrav i ukusan prilog. Za ovu salatu vam je potreban onaj baby spanać - ima male listove i često se jede u svježem obliku. Ukoliko vam nije dostupan, zamijenite ga rukolom ili da dobijete nešto donekle slično, koristite zelenu salatu (ne iceberg ili neku takvu bezukusnu, nego pravu zelenu salatu) i dodajte nasjeckanu cveklu i šargarepu na prutiće, tostirane sjemenke i komadiće sira. Idemo u susret toplijim danima, tako da ovakve salatice dobro dođu! Recept na blogu Kuhinja zaposlene žene.

5. "Pesto od rukole" + predlog za divan ručak!

Fantastičan sos ili nešto poput pesta, napravljen od rukole, suvih smokava, badema, bijelog luka i još ponečeg. Potrebno je sve fino izmiksati, ubaciti u teglicu i čuvati u frižideru do pogodnog trenutka, a mislim da bi ih kod mene bilo prilično. :) Možete ga korisiti kao sos za pastu, ili samo premazati preko prepečenog hljeba, dodati kašičicu preko gotovog rizota ili poslužiti uz meso i povrće, kao što je Olivera ovdje. Vidjećete odličan predlog za potpun obrok - marinirani i proprženi svinjski file, zatim divan pire od krompira i praziluka, začinjen ovim sosom od rukole i sve to, uz grilovano povrće. Ručak za poželjeti! :) Recept na blogu Ja u kuhinji....


Sezonska preporuka za mart - poslastice

6. Tart sa narandžama i cimetom

Vjerovatno najprivlačnija poslastica koju sam odavno vidjela. Znate već moju ljubav prema slatkim tartovima i pitama, ali ova je sasvim sasvim neodoljiva - predivna prhka podloga koja miriše na vanilu i svilenkasti krem koji isijava iz sebe aromu i ukus pomorandže uz dodatak male količine limuna. Sve to obogaćeno cimetom! Meni to zvuči savršeno, nemojte mi reći da već niste počeli da maštate o parčencetu! Recept na blogu Steamy, creamy. **Nažalost, više nije moguće doći do recepta za ovaj kolač, jer blog više ne postoji ili je došlo do neke izmjene u nazivu i ne mogu pronaći link za uvezivanje.

7. Integralne galete sa kruškama

Recept za ove galete pripada kategoriji onih koje čuvam u raznim škrinjicama još od kad je objavljen, a nekako nije isproban i svaki put kad na njega naiđem kažem da će biti "ove nedelje". Milkica je na blogu objavila ovu verziju sa kruškama, ali kaže da su odlične i sa breskvama, jabukama, šljivama i bobičastim voćem, tako da čuvajte recept za čitavu godinu. :) Radi se o puterastom tijestu sa medom i isključivo integralnim brašnom (dakle, nema bijelog!), a ona naglašava da je zapravo baš u njemu čitav štos kod ovih divotica. Tijesto je lako za rad i po svemu sudeći, ludo ukusno! Umijesite tijesto, razvucite tanke diskove, stavite voće sa šećerom i preklopite ivice. Pecite i poslužite toplo ili ohlađeno uz kašičicu pavlake, mmmmm! Recept na blogu Mimi's Kingdom.

8. Kolač sa narandžama i rikotom

Jedan od onih sočnih biskvitnih kolača za koje vam ne treba nikakva posebna umješnost, potrebno je veoma malo vremena, a uživanje je ogromno. Smjesa za biskvit je obogaćena sokom i koricom narandže i limuna, kao i rikotom, koju vjerovatno možete zamijeniti nekim svježim sirom neutralnog ukusa. Divan izgled ove poslastice se dobija zahvaljujući kriškama narandže kojima se "oblaže" kalup, a zatim se gotov kolač okrene naopačke - Tanja to nije pomenula u receptu, ali djeluje mi da je to potrebno uraditi da bi kolač bio ovako lijep kao njen na slici. Jedna od onih poslastica savršenih za uz kafu. :) Recept na blogu Tanja's Cooking Corner.

9. Prevrnuti kolač sa kruškama i orasima bez brašna

Još jedan okrenuti biskvitni kolač, ovog puta sa narezanim kruškama i bezglutenskim sočnim biskvitom sa mljevenim orasima. Potrebno je samo poslagati kruške, posuti ih smeđim šećerom i preliti umućenom smjesom od jaja, šećera, putera i oraha. Toliko jednostavno, a sigurno odlično. Djeluje kao oni starinski kolači koji su prepuni oraha, jaki i zasiti, ali im uvijek teško odolimo. Mislim da bi i jabuke u ovom slučaju odlično obavile posao. :) Recept na blogu Around the World - in favorite recipes.

10. Kuglof od narandže i badema

Još jedan citrusni mirisni kolač. Mateja ima fantastične slatke ideje :), a u poslednje vrijeme je bila prilično inspirisana citrusnim voćem, tako da je ovo do sad ko zna već koji njen recept koji vam predlažem na tu temu. :) I ovaj je neodoljiv! Sasvim jednostavan i sočan kuglof sa sokom i koricom narandže, vanilom i uobičajenim sastojcima za biskvitni kolač. Ona koristi mlaćenicu, ali možete je dobiti tako što u šolju mlijeka uspete kašiku limunovog soka, ostavite da odstoji 5-10 minuta i možete je koristiti. Kolač je poslužila uz sjajan čokoladni preliv sa konjakom. Elegantno, nema šta! :) Recept na M's Bakery.


Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, nastavite sa istraživanjem sezonskih preporuka iz prethodnih mjeseci.

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (pomoranže, spanać, cvekla, prokelj...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.