Recept za jednu brzinsku čorbicu koja je veoma zasita i može predstavljati potpun obrok. U osnovi je paradajz čorba sa povrćem, kojoj dodajemo kuvan pasulj ili leblebiju, kao i ječam ili neku žitaricu po izboru. Na taj način, sadrži sve potrebne hranljive sastojke, veoma je nutritivna, a uz to, veoma izbalansiranog ukusa, i zanimljivog preplitanja tekstura različitih sastojaka.

Instant čorba na moj način. Nije baš iz kesice, ali neki sastojci su već polu-gotovi. Savršena je za one dane kad vapite za nečim toplim, zasitim, što grije dušu i tijelo, a ne morate uložiti mnogo truda i vremena.

Gusta paradajz čorba sa pasuljem i žitaricama

Pogodna je i onda kad nemate savršene uslove za kuvanje, recimo dok ste na putovanju i boravite negdje na kratko ili možda kad mijenjate stan, pa u frižideru imate svega par osnovnih namirnica, i još jednu šerpu, dasku i nož. Za ovu čorbu vam je potrebno manje-više samo to, malo vremena i možda jedna dodatna kupovina u radnjici na ćošku koja podrazumijeva paradajz i pasulj u konzervi. U mom slučaju, oni pripadaju osnovnim sastojcima i nađu se u korpi pri prvoj kupovini, zajedno sa uljem, lukom, solju, limunom, bananama, jogurtom, tjesteninom, ovsenim pahuljicama...

Ova čorba je tako nastala, iz potrebe. Od tih osnovnih sastojaka, u zimskim danima, u pomalo hladnom stanu. Onda kad želji da pojedete nešto toplo što se jede kašikom, doprinosi i to što imate prehladu već nedeljama, što ste tek stigli sa putovanja (na kojem vam je "prolupao" računar i vi danima jurite da to dovedete u red), što ste iscrpljeni i maštate da odete kod mame koja će misliti na sve - da vam bude toplo, da jedete sve što treba i što želite.

Možda nekom to zvuči vickasto, ali meni ta pomisao nekad izgleda kao uspavanka, ušuškavajuće i sigurno.

Ne znam da li zbog toga što je ova čorba nastala u takvim okolnostima, ali uvijek zagrije, pa čak i utješi kad zatreba, zasita je i ušuškavajuća.

Brza paradajz čorba/juha

Sve se sprema u jednoj šerpi, dok se jedni sastojci kuvaju, vi sjeckate druge (a ni toga nema mnogo), dodajete ih polako i na kraju sve ostavite da se krčka. Zbog brzine pripreme, koristite već kuvan pasulj ili leblebiju, paradajz u konzervi, a da bi jelo bilo potpuno, dodajete neko zrnevlje koje imate u kući. Ja biram brže varijante (ječam, bulgur, kamut...), ali mogućnosti su neograničene. Ako ćete sve pojesti iste večeri, možete koristiti i tjesteninu, ali ona će se previše razmekšati sledećeg dana. Meni je to malo neprijatan osjećaj, ali ako vama ne smeta, samo naprijed.

Sve detalje sam objasnila u receptu i u dijelu sa napomenama, tako da neću dužiti. Moram naglasiti da je ova čorba mnogo puta napravljena poslednjih mjeseci (možda i zbog onih "početaka" koje sam pomenula) i garantujem da dobro dođe kad nemate mnogo vremena za kuvanje, a želite pravu večeru. Ne morate se pridržavati mjera, niti istih ovih sastojaka. Obično u kući imam luk i šargarepu, tako da sam to ostavila kao osnovni recept, ali ako imate celer, paškanat ili nešto drugo što volite, dodajte, može biti samo ukusnija. Sve može biti proizvoljno i prilagođeno ukusu vaše porodice. Svakako, vjerovatno je jedna od najzdravijih instant varijanti koju biste mogli da izmislite.

Recept

Brza paradajz čorba sa pasuljem i žitaricama

Paradajz čorba sa pasuljem i ječmom Brzinska paradajz čorbica, koja zahvaljujući dodatku pasulja i žitarica postaje potpun obrok. Hranljiva je i zasita, veoma pogodna za dane kad nemamo mnogo vremena za kuvanje, a želimo nešto toplo i ušuškavajuće.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja: 30'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 3-4 osobe

Sastojci

  • kašičica maslinovog ulja (ili kašika, ako izostavite slaninu)
  • 100g slanine (proizvoljno)
  • veći crni luk
  • 2 veća čena bijelog luka
  • veća šargarepa
  • konzerva pasiranog paradajza*
  • 200-250g skuvanog pasulja ili leblebije (1 konzerva)*
  • oko litar vode ili temeljca (više po potrebi)*
  • oko 100g ječma (ili pšenice/krupnog bulgura/kamuta/pirinča...)*
  • so, biber
  • kašika nasjeckanog bosiljka ili peršuna
  • parmezan za posipanje (proizvoljno)

Postupak

  1. Zagrijte kašičicu ulja u šerpi i dodajte nasjeckanu slaninu. Propržite je na srednjoj vatri dok ne postane braonkasta, a za to vrijeme sitno nasjeckajte crni i bijeli luk.
  2. Dodajte obje vrste luka, malčice posolite i sve to propržite dok se ne zacakli. Ako se dogodi da je suvo i da nema dovoljno masnoće da se luk obloži, dodajte još kap-dvije ulja. Za to vrijeme oljuštite i nasjeckajte šargarepu na kockice. Dodajte i nju (ako želite da dodate još neko povrće, poput paškanata ili celera, ovo je trenutak da i njih dodate), izmiješajte i uspite tečni paradajz.
  3. Nalijte vodom ili temeljcem i pustite da proključa na jakoj vatri. Ako imate kuvalo za vodu, najbolje je da dodate već ključalu vodu kako bi se ubrzao proces.
  4. Dobro isperite pasulj ili leblebiju, kako biste sklonili višak soli i dodajte kad tečnost provri. Posolite (možda pola kašičice soli), poklopite i smanjite vatru.
  5. Pogledajte na pakovanju koliko se dugo kuva zrnevlje koje ćete dodati i u odnosu na to ga dodajte čorbi odmah ili nakon 5 minuta. Računajte na to da će se čorba kuvati oko 20-25 minuta nakon ključanja, ili nešto duže u zavisnosti od zrnevlja - dok ono ne bude gotovo. Većina toga se kuva oko 10-15 minuta (ječam, pšenica, krupni bulgur, kamut, pirinač...), ali ako koristite integralni pirinač, najbolje je da ga već prokuvate 20-ak minuta i onda takvog dodate čorbi. Ostavite čorbu da se krčka na tihoj vatri i povremeno promiješajte da se ne bi zalijepilo na dno.
  6. Probajte da li je zrnevlje skoro skuvano (računajte da će se dokuvati stajanjem u vrućoj tečnosti), dodajte biber, so po potrebi i nasjeckano začinsko bilje. Računajte na to da će čorba postati malo gušća vremenom, pa prilagodite količinu tečnosti svom ukusu (ja volim da bude baš gusta, pa nekad dodam i manje).
  7. Pustite da se malko prohladi i služite. Po želji, možete narendati malo parmezana preko i nakapati par kapljica maslinovog ulja.
  8. Odlična je i narednog i dana (ili onih kasnijih) - samo je čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj tegli i prilikom podgrijavanja, obično je potrebno dodati malo tečnosti. Ako ćete je služiti kao predjelo, smanjite malo količinu zrnevlja, da bi bila manje zasita.

Napomene

  • Ako mogu da biram, najčešće kupujem pasirani paradajz koji ima i komadiće u sebi (i obično u kartonskom pakovanju). Nekad se dogodi da je paradajz veoma kiseo i da slatkoća šargarepe i ostalih sastojaka ne uspiju da je neutrališu. Ako to bude slučaj, dodajte veći prstohvat šećera da biste izbalansirali ukus, ali to obično nije potrebno.
  • Ovu čorbu spremam onda kad mi je potrebno nešto toplo i zasito, a prije svega brzo i ne mnogo komplikovano. To znači da je pasulj iz konzerve dozvoljena varijanta, pa čak i već isjeckano mrznuto začinsko bilje (kupljeno u kutijici). :) Naravno, ako imate kuvane suve mahunarke i domaći pasirani paradajz, to je sigurno bolje i slobodno zamijenite. Obično koristim krupni bijeli pasulj, jer je ukusan, slatkast i pomalo puterast, ali bilo koji tip će biti dobar.
  • Što se tiče izbora zrnevlja, možete koristiti šta god volite ili imate u kući. Da bi čorba bila brzinska, odlučite se za nešto što se kuva 15-ak minuta. Ja najčešće koristim ječam (na engleskom, to je pearl barley) ili krupni bulgur, a ako koristite nešto što se kuva 40-50 minuta, poput integralnog pirinča, onda je najbolje kuvati ga zasebno 20-ak minuta i dodati da se dokuva u čorbi. Ukoliko imate ostatke od prethodnog dana, samo ubacite par minuta prije kraja kuvanja.
  • Čorba može biti posna/veganska ukoliko izbacite slaninu i ne služite je uz parmezan. Slanina je tu samo da bi doprinijela intenzivnijem ukusu, ali čorba je veoma zasita i izbalansirana i bez nje, samo povećajte malčice količinu ulja.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za recept sa bijelim pasuljem, ječmom, uz dodatak slanine i sa čitavim litrom vode. Za čorbe je veoma teško izračunati tačne vrijednosti, jer dosta zavisi od samih sastojaka, količine vode, vremena kuvanja i slično, pa neka vam ovo bude samo neka smjernica. Ako izostavljate slaninu, povećajte malo količinu ulja, kako bi bila zasitija. Ako vas zanima, jednu četvrtinu ugljenih hidrata čine vlakna, što doprinosi tome da vas duže drži sitim.

Nutritivne vrijednosti

    po porciji (oko 400g)
  • energetska vrijednost: 340kcal
  • proteini: 13g
  • ukupno masti: 13g
  • ukupno ugljenih hidrata: 46g

    na 100g
  • energetska vrijednost: 85kcal
  • proteini: 3.4g
  • ukupno masti: 3.1
  • ukupno ugljenih hidrata: 11.5g
Supa od paradajza, sa pasuljem i ječmom

Predložiću vam još jednu čorbicu koju mnogo volim i koja je zbog pažljivog odabira sastojaka veoma zasita i hranljiva, kao i još jedno zanimljivo povrćno jelo sa pirinčem koje se brzo sprema, a odličan je prilog ili čak glavno jelo.