Ako volite pečeni krompir i volite kad je onako hrskav i žut spolja, a opet suvkast i mekan iznutra, ovo je recept za vas! Jedan dodatan korak prije stavljanja u pećnicu će promijeniti mnogo toga, a kad jednom probate, vjerovatno više nećete mijenjati način na koji spremate ovo jelo! ;)

Hrskavi pečeni krompir

Vjerovatno ste već pomislili da vam baš i nije potreban recept za pečeni krompir. Operete, isječete, nauljite, posolite i ubacite da se peče! Istina, to ne djeluje kao da je potrebno mnogo objašnjavanja. Naravno, takav krompir je sjajan, ali u mojoj kuhinji se već godinama odomaćio jedan malo drugačiji način pripreme, koji vam omogućava da dobijete fino hrskave i onako "rumene" kriške krompira! Ne zahtijeva više vremena, ako ne i manje, ali istina je da morate ispuniti par usputnih koraka!

Kad pečemo krompir na klasičan način, ukoliko ga sasvim ne prepečemo, obično ima mekanu ili pomalo gumenastu koricu. J. Kenji López-Alt to objašnjava time što je sloj hrskave korice koji se stvori veoma tanak i čim bude ispečen, para iz unutrašnjeg dijela krompira je omekša.

Da bismo tome doskočili, treba ga najprije prokuvati, a zatim, uz dodatak masnoće, fino izmiješati tek toliko da okrnjimo ivice i da dobije neki neuredan izgled. E, te skrobne mrvice i pukotine koje nastanu miješanjem su savšene za zadržavanje vruće masnoće, i zaslužne su za hrskav i dobro pečen krompir.

Mladi pečeni krompir

Na internetu se može pronaći mnogo verzija pripreme "savršenog pečenog krompira" i uglavnom sve navode postupak prokuvavanja, cijeđenja, a zatim pečenja sa dodatkom masnoće i začina. Razlike se tiču načina i dužine kuvanja i pečenja, odabira masnoće i vrste krompira, kao i odabira začina i začinskih biljaka.

Priprema krompira za pečenje Priprema krumpira za pečenje

U napomenama, u dijelu sa receptom sam navela neke predloge za izbor krompira i masnoće, ali tvrde da je najbolji kombo skrobni krompir i pačja ili svinjska mast. Čisto da znate!

Možda ćete primijetiti i da koristim ubrzan i možda "nepravilan" način kuvanja. Ako želite da jedete baš kuvan krompir, onda se on obično ostavlja ucijelo, naliva se hladnom vodom i trebalo bi so staviti tek pri kraju kuvanja. To će pomoći da se spoljašnji dio sačuva ucijelo dok unutrašnjost ne bude gotova. U suprotnom, može se dogoditi da se krompir spolja praktično rasipa, a da je iznutra još toliko čvrst da pruža otpor ako probodete vrhom noža. Takođe, ukoliko je dio onih jela koja se dugo kuvaju i važno je da krompir ostane ucijelo, trebalo bi jelo krčkati na veoma tihoj vatri, tako da biste izbjegli to prekuvavanje spolja i rasipanje po jelu.

Pečeni krompir

U ovom receptu, koristim ključalu vodu. Krompir je nasjeckan na komade (ili je sitan), kratko se kuva i ne smeta ako se spolja malo prekuva, štaviše to doprinosi hrkavijoj korici prilikom pečenja. Osim toga, sve traje 10-ak minuta kraće (dok perete i ljuštite, voda je već proključala). Ako vam to nije važno, onda možete raditi propisno.

Kako ispeći mladi krompir da bude hrskav i ukusan

Ovo jelo možete spremati tokom čitave godine, ali pošto je ovo doba godine kad nam je dostupan mladi, sitni krompir, gdje ćete bolje vrijeme za isprobavanje! :) U ovom slučaju, pečete ih ucijelo, i na pola pečenja ih okrenete i lagano pritisnete kako bi se povećala površina koja dodiruje pleh.

Hrskavi krompir iz rerne

I naravno, ukoliko imate vrijeme, ali niste rasploženi da prljate dodatne sudove i gledate na sat, onda pripremite iste sastojke (izuzev vode), sve izmiješajte i stavite da se peče oko sat vremena ili malčice više, uz povremeno miješanje. Nije baš isto, ali je i dalje fino, naročito ako ćete odmah služiti obrok.

Recept

Pečeni krompir

Hrskavi pečeni krompir Instrukcije kako da klasičan pečeni krompir podignete na nivo iznad, i učinite hrskavijim i ukusnijim! Potrebno je za nijansu više rada, vrijeme pripreme je isto, a rezultat mnogo bolji! ;)
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja/pečenja: 10' + 45'
  • ukupno vrijeme: 1h05'
  • količina za 3-4 osobe*

Sastojci

  • 1.1-1.2kg krompira
  • voda za kuvanje
  • kašičica morske soli (oko 3-4g)
  • 4-5 čenova bijelog luka, neoljuštenih
  • oko 30g/35ml maslinovog ulja (ili svinjske/pačje masti ili masnoće od pečenog mesa)*
  • crni biber
  • začinske biljke ili suvi začin po izboru (proizvoljno)*

Postupak

Priprema i kuvanje krompira
  1. Zagrijte pećnicu na 225°C, a veliki pleh (po mogućnosti, malo dublji), prekrijte papirom za pečenje. Krompir će biti malo hrskaviji ako to izostavite, ali izbjegavate ribanje - ja biram papir! :)
  2. Krompir oljuštite ili ukoliko ostavljate koru, dobro operite. Za to vrijeme stavite vodu da proključa. Nasjeckajte krompir na kriške ili kocke manje-više, veličine 2cm.
  3. Ubacite u duboki tiganj ili široku šerpu, zajedno sa neoljuštenim čenovima bijelog luka. Nalijte ključalom vodom, poklopite i sačekajte da ponovo uhvati ključ na jakoj vatri. Dodajte ravnu kašičicu soli i smanjite vatru da se lagano krčkaju nekih 10-ak minuta. Provjerite već posle 6-7 minuta, važno je da možete provući vrh noža, ali da se krompir ne raspada.
  4. Procijedite i ostavite u cjediljci da se prosuši ili vratite u tiganj i stavite na kratko na isključenu ringlu - malo mrdnite da se što više isuši.
  5. Prespite u činiju, prelijte uljem ili masnoćom koju koristite, dodajte još malo soli (ili samo pospite pahuljicama soli nakon pečenja), biber i ako želite, neki začin. Laganim pokretima izmiješajte kašikom, tako da površina svih komada postane gruba i pomalo kao da se rasipa.
  6. Prespite u pleh i rasporedite da se komadi ne preklapaju.
Pečenje krompira
  1. Smanjite temperaturu na 210°C i stavite pleh pri sredini pećnice. Nakon 20 minuta izvucite i okrenite kriške, pošto bi sad već trebalo da se su fino zapekle sa donje strane - ako nisu, vratite još 5 minuta. Ovo je trenutak kad ja obično izvučem bijeli luk i samo ga prekrijem folijom da se ne hladi, pošto je tada još uvijek sladak i divno mekan.
  2. Vratite pleh u pećnicu, sad već da bude u gornjem dijelu i pecite oko 15-25 minuta uz povremeno miješanje. Pastu iz bijelog luka možete istisnuti i malo izmiješati sa uljem, solju i nekim začinima i izmiješati sa krompirom, ali pošto obično neko u porodici ne voli taj ukus, najbolje je da to ostavite u činiji pored.
  3. Ukoliko ima ventilator, onda možete peći na 200°C, provjerite prvi put već nakon 15 minuta, izmiješajte i ostavite pleh na istoj visini. Provjeravajte povremeno, a sve skupa će krompir vjerovatno biti malo brže gotov. Ja preferiram tu opciju, ali trenutno nemam ventilator, tako da...
  4. Pečeni krompir služite odmah, kad je najhrskaviji i najukusniji. Odlično se uklapa uz neko pečeno meso, pečeni losos ili samo uz dobar kiselkast sir i salatu. U zavisnosti od tipa krompira, kasnije će izgubiti malo tu spoljašnju hrskavost, ali će i dalje biti dobar.
Verzija sa mladim krompirom
  1. Mladi krompir je obično sitan, tako da ga možete peći ucijelo ili ako imate neki krupniji plod, presijecite na pola. On će se za nijansu duže kuvati, ali provjerite nakon 10-ak minuta.
  2. Možete ga direktno u plehu izmiješati sa uljem i začinima, i stavite da se peče 20-ak minuta. Nakon toga, izvucite pleh, okrenite krompire i nekim ravnim predmetom poput široke velike kašike, oklagije ili one ručne prese za pravljenje pirea, lagano pritisnite svaki, tako da popuca kožica i spljošti se. Vratite u rernu i pecite uz povremeno miješanje, dok ne budu rumeni i hrskavi sa svih strana.

Napomene

  • Vrijeme pripreme će se razlikovati u zavisnosti od toga da li koristite mladi krompir i pečete ga ucijelo ili običan koji ćete nasjeći na kocke. Takođe, ukoliko krompir ubacite u hladnu vodu, vrijeme kuvanja će se produžiti za 10-ak minuta. Ukoliko vaša pećnica ima ventilator, iskoristite tu prednost, a vrijeme pećenja će biti 5-10 minuta kraće i krompir će se lijepo uhrskati.
  • Pečenjem će krompir izgubiti između 2/3 do nešto malo manje od polovine svoje težine, tako da bi ova količina trebalo da bude dovoljna za 3-4 osobe. Međutim, ako imate goste (i ako nemate), napravite malo više, jer moje iskustvo je da se nekako uvijek više pojede - valjda je neodoljiv, ne znam. :)
  • Ne razumijem se dovoljno u vrste krompira, ali ovako spremljen krompir je najbolji sa onim skrobnim tipom - spolja bude savršeno hrskav, a iznutra pomalo brašnast i suvkast. Nekad će korica biti veoma hrskava, pa čak i kad se ohladi će djelimično zadržati tu osobinu. Sa druge strane, ako koristite krompir koji nije tako skroban, korica nije sasvim hrskava, ali se lijepo uklapa sa pomalo kremastom teksturom iznutra. Zbog te vlažnosti, brzo gubi hrskavost.
  • Izbor masnoće - Najhrskaviji krompir ćete dobiti tako što koristite životinjsku masnoću (zasićeni tip masti). Važi pravilo da je najbolja pačja mast, a zatim svinjska mast ili ona koja ostane od pečenja piletine, ćuretine ili svinjskog mesa. Iako to znam, ipak, obično koristim maslinovo ulje jer ga uvijek imam u kući, a pogodno je i za vegetarijance, tako da sam tako i napisala u receptu. Ako volite i ako imate priliku, probajte neki od ovih predloga i sami odlučite šta je najbolje. Pravila sam sa puterom, ali mi se ne dopada jer je dobar samo kad je vruć i dobro topao. Čim odstoji, postane pomalo vlažan, meni pomalo neprijatnog mirisa i izgubi hrskavost (inače, obožavam puter i miris putera).
  • Što se tiče začinskih biljaka, uz krompir se odlično slaže ruzmarin ili timijan - operite ih i prelijte uljem da biste izbjegli da pregore. Ruzmarin možete i isjeckati, a ja ih obično dodajem kasnije, kad već jednom izmiješam krompir u pećnici. Takođe, možete koristiti suve začine (ruzmarin, timijan, origano, majoran, kim...) ili mješavine, poput provansalske.

Planiram odavno da sa vama podijelim recept za sasvim obično pečen losos, koji veoma često pravim i mnogo volim, a često ga služim uz baš ovakav prilog i svježu salatu. Dok ne objavim, možda nekom posluži ova ideja za moju večeru snova kad nemam mnogo vremena i "ne kuva mi se"! ;)

Kako da napravite dobar pečeni krompir

Obično kupim losos već u filetima, najčešće mrznut i ostavim ga u hladnoj vodi na sat vremena da se otopi. Dok se prokuva krompir, vi začinite i posložite losos u činiju ili pleh. Ubacite oba pleha zajedno na pečenje, a nakon 20 minuta, izvučete ribu i prekrijete al folijom da se "odmori", a krompir izmiješate i stavite da se dopeče. Za to vrijeme napravite salatu, postavite sto i zovite ukućane. Poslužite i za sat vremena od početka spremanja, uživanje može da počne! ;)

Pečenje je moj omiljeni način spremanja povrća - postane slatkasto, mekano i divno intenzivnog ukusa. Na blogu već ima nekoliko takvih recepata i predloga za služenje, pa mislim da je pravo vrijeme da zavirite tamo, sad kad je sezona patlidžana i mladih šargarepica.