Recept za jedan predivan napitak na biljnoj bazi, kremast, slatkast i divan za piće, ali i za raznorazne kaše, chia puding i voćne ili čokoladne napitke. Potrebni su vam sasvim obični sastojci, minimalno vremena i blender. Ako imate to + malo povjerenja u moj ukus, pronašli ste svoje omiljeno biljno mlijeko! :)

Iako već odavno pravim razna biljna "mlijeka", od kad sam ovo iskombinovala, jedino je koje imam u frižideru ili ako slučajno nemam, lješnici i kokos su već potopljeni i čekaju svoje "cijeđenje".

Domaće kokosovo i lješnikovo mlijeko

Kokos i lješnici su dobitna kombinacija - i jedno i drugo je dovoljno intenzivno da se izbori za svoj komadić ukusa. Lješnik daje punoću, kokos tropsku osvježavajuću notu i onaj dodir njami masnoće koji se zadržava duže u ustima. To svi volimo, zar ne?

Sigurno ste primijetili da je biljno mlijeko sve popularnije, da se dosta piše o njemu, da ima sve više vrsta u radnjama i da nije baš jeftino. Iako se pojavljuju i neke kvalitetnije verzije, generalno, ovi napici su prepuni raznoraznih dodataka, zgušnjivača, ulja, zaslađivača, vještačkih aroma, nemaju svjež ukus i ta namirnica koja je "osnovna" u njemu, najčešće čini do 3-4% ukupne težine.

Kod mene se može kupiti dobro ovseno (ovas, voda, so), fino za korišćenje umjesto običnog mlijeka u nekim slučajevima, ali bezukusno i neprivlačno (i da, mogu ga napraviti i sama).

Domaće verzije biljnih mlijeka mogu biti zanimljive ili dosadne baš koliko vi želite, mogu biti kremaste i vodnjikave, zaslađene ili nezaslađene i mogu se sasvim sigurno koristiti za sve ono za šta biste koristili kupovne napitke ovog tipa ili skoro za sve umjesto običnog kravljeg mlijeka.

Kokosovo mlijeko sa lješnicima ili bademima

Neophodan vam je blender, a osim toga neka vrećica ili gaza za cijeđenje, glavni sastojak ili više njih i voda. Sve ostalo je proizvoljno i stvar vaše kreativnosti i ukusa. Takođe, važno je da se sjetite da potopite sastojke ranije, a sve ostalo je gotovo za pet minuta.

Veoma ih je jednostavno napraviti i iako već neko vrijeme imam u planu da objavim niz postova za osnovna biljna mlijeka i neke kombinacije, ovo koje vam danas predstavljam mi se dopalo više od svih tih i odlučila sam da "malo pokvarim" redosled. Ljeto je, a ovaj napitak je tako osvježavajući kad je dobro ohlađen i sjajan je kao podloga za prekonoćne ovsene pahuljice ili chia puding i pomislila sam da bi vam se mogao dopasti.

Biljni napitak od kokosa i lješnika

Punoća ukusa i kremasti osjećaj dolazi od prije svega od kokosa. Originalno tečno mlijeko od kokosa se pravi od svježeg ploda, tako što se bijela čvrsta pulpa narenda, potopi u ključaloj vodi i onda se cijedi i natapa više puta. Sa sušenim je jednostavnije, a potapanjem će listići kokosa omekšati i pustiti dovoljno masnoće. Inače, čak i kad pravite ovo mlijeko samo od kokosa, ono nije zamjena za punomasno kokosovo mlijeko iz konzerve, recimo za poslastice ili nekad za kuvanje. Mnogo je tečnije i manje masno, za piće je i više kao zamjena za regularno mlijeko.

Vjerovatno ste čuli da je kokos sjajna namirnica, da je bogat specifičnim tipom zdravih masnoća (laurinska kiselina), koje naš organizam sa lakoćom razlaže i apsorbuje. Anita Šupe je napisala sjajan članak o kokosovom ulju i zašto bi kokos trebalo uvesti u svakodnevnu ishranu, pa bacite pogled ako vas ova tema zanima.

Lješnike je potrebno blago istostirati da bi dali najviše ukusa ili kupite već pečene. Bademi su druga odlična kombinacija sa kokosom - njih obično ostavim sirove i neoljuštene, ali ako baš želite, možete i njih blago prepeći u pećnici.

Urme/datule su tu da daju prijatnu dozu slatkoće i lijepo upotpune ukus, ali ih možete zamijeniti kašikom javorovog sirupa ili meda, a naravno, možete mlijeko ostaviti i nezaslađeno.

Biljno mleko od kokosa i pečenih lešnika

Ovaj napitak će poslužiti kao savršena baza za domaće čokoladno mlijeko. Dodajte kakao prah, povećajte malo količinu zaslađivača i po želji dodajte prstohvat cimeta, đumbira i muskatnog orašćića. Druga verzija je da dodate neko voće poput jagoda ili malina i dobijete neki voćni slatkasti napitak. Mislim da bi klinci to obožavali, a sigurna sam i mi odrasli!

Recept

Domaće mlijeko od kokosa i lješnika

Domaće biljno mlijeko od kokosa i lješnika Kremasto i ukusno biljno mlijeko napravljeno od kokosa i pečenih lješnika ili badema. Sjajno kao osvježavajući hranljiv napitak, a možete ga koristiti za sve i svašta umjesto kravljeg ili kupovnog biljnog mlijeka.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za oko 8-9dl

Sastojci

  • 70g kokosa (~ šolja od 2.4dl) - listići ili sitno rendani kokos*
  • 70g blago pečenih lješnika ili sirovih badema (~ pola šolje)*
  • 8-8.5dl vode*
  • prstohvat morske soli
  • 2-3 svježe urme ili drugi zaslađivač (proizvoljno)*
  • 1/2 kašičice mljevene vanile (proizvoljno)

Postupak

  1. Lješnike i kokos potopite u vodi i ostavite preko noći u frižideru ili na sobnoj temperaturi ako nije previše toplo. Ukoliko nemate toliko vremena, prelijte ih toplom vodom i ostavite 2 sata. Bademe možete koristiti sirove i neoljuštene.
  2. Procijedite i dobro isperite kokos i lješnike i ubacite u blender. Dodajte prstohvat soli. Odmjerite potrebnu količinu svježe vode. Za početak, nalijte u blender samo 2.5-3dl da bi se sastojci bolje i brže usitnili. Dodajte vanilu i urme koje ste prethodno oprali i očistili od košpice. Ukoliko koristite sušene urme, onda ih pustite da odstoje 15-ak minuta u vodi da omekšaju.
  3. Blendirajte manje-više jedan minut ili dok ne vidite da ste dobili jednoličnu smjesu. Dodajte ostatak vode i blendirajte još na kratko. Ako želite mlijeko koje je kremastije, nemojte dodati čitavu količinu vode.
  4. Ukoliko imate vrećicu za cijeđenje mlijeka od orašastih plodova (nut milk bag), naravno, koristite nju - ubacite je direktno u činiju i zakačite sa strane ili pridržavajte dok ne prelijete smjesu iz blendera (blender odmah isperite, lakše ga je oprati kasnije). U suprotnom, u činiju stavite cediljku, i položite u nju nekoliko slojeva gaze ili krpu za cijeđenje sira (ne znam tačno kako se to zove). Uhvatite krajeve i pažljivo rukama cijedite i umotavajte vrećicu sve dok više nema tečnosti i ostane samo suva smjesa.
  5. Prespite napitak u teglu ili neku flašu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru 4-5 dana i koristite za sve i svašta. Ukoliko ste dodali zaslađivač i vanilu, onda ste dobili napitak koje je veoma prijatan za piće, blago zagrijan ili dobro rashlađen ljeti. Sjajan je za prekonoćne ovsene pahuljice i druge tipove hladnih kaša, za smoothie i slične napitke, kao i za toplu čokoladu, kao dodatak čaju i slično. Ovo mlijeko koristim i za palačinke, recimo za ovsene tanke palačinke ili ove sa bananom američkog tipa, ali ukoliko ne stavite zaslađivač, možete ga koristiti za kuvanje umjesto mlijeka.
  6. Stajanjem u frižideru će kokosova masnoća očvrsnuti i skupiti po ivicama, a napraviće se i talog na dnu - samo malo promućkajte i ako imate vremena, ostavite na sobnoj temperaturi na kratko ili blago zagrijte i biće kao novo.

Napomene

  • Pravo kokosovo mlijeko se pravi od svježeg kokosa, tako što se unutrašnji bijeli dio narenda i potopi u vrućoj vodi i blendira više puta. Ovo je mnogo jednostavnija verzija i što se mene tiče, ne traži planiranje jer uvijek imam kokos u kući. Koristim najčešće onaj u listićima, ali sitno narendani kokos će takođe poslužiti. Radi intenzivnijeg ukusa, kokos možete blago istostirati u suvom tiganju ili u pećnici, ali budite pažljivi jer veoma brzo pregori.
  • Pečeni lješnici su moj izbor za ovo mlijeko kad ih god imam (ne volim ukus sirovih lješnika, ali ako vi volite, probajte i tako). Sledeći favorit su sirovi, neoljušteni bademi koji daju dosta izražen bademast ukus. Osim njih, možete koristiti i indijske orahe ili ih ukombinovati sa susamom ili nekim drugim sjemenkama, igrajte se i nađite svoju omiljenu kombinaciju.
  • Zaslađivač i začini su sasvim proizvoljni sastojci i dodajete ih samo ukoliko mlijeko ne planirate da koristite za neko slano jelo ili palačinke koje ćete služiti u slanoj verziji. Znate već da su urme moj omiljeni zaslađivač, ali možete staviti kašičicu-dvije meda ili javorovog sirupa umjesto njih. Takođe, možete dodati cimet, đumbir, muskatni orašćić, kurkumu ili neki začin koji volite, kao i kakao prah i tako dobijete čokoladno mlijeko! Njam! :)
  • U ovom receptu neću pisati nutritivne vrijednosti jer nemam ideju kako da ih izračunam. Kad ocijedimo mlijeko, ostaje nam pulpa koja više nije dio mlijeka i nisam sigurna šta je gdje otišlo, da tako kažem. Tražila sam informacije na internetu, ali nisam naišla na prihvatljivo rešenje. Informacije sa pakovanja kupovnih napitaka ovog tipa nam ne mogu poslužiti, jer je odnos sastojaka drugačiji i postoje dodatni sastojci koji utiču na nutritivni profil. Ako brinete o tome da bi moglo biti previše kalorično, znajte da nije. Najkaloričnije kokosovo i bademovo gotovo mlijeko koje sam pronašla sadrži oko 22kcal na 100ml i 1.3g masnoće. Zaslađeno je i nije sasvim jasno kakav je odnos sastojaka. Kućno je sigurno "teže" jer je kremastije i manje razvodnjeno, ali i mnooogo ukusnije, i hranljivije. Probajte, pa mi javite šta mislite. :)

Evo i nekoliko ideja za šta biste mogli koristiti ovo mlijeko, ali i bilo koje drugo biljno. Kod mene je zamjena za kravlje u većini slučajeva, ali sjetite se da ga ne zasladite ako ćete ga koristiti za pravljenje slanih jela.

Moji favoriti su prekonoćna ovsena kaša ili kuvana ovsena kaša sa jabukom dodatno prelivena hladnim mlijekom i sjajan je dodatak jakim čajevima.