Recept za neodoljiv mekani keks čokoladnog ukusa - napravljen od sjajnih sastojaka, veoma hranljiv, sočan i od onih što se lijepe za zube, znate, onako čokoladno. :) Poslednjih mjeseci je postao moja slatka opsesija, provjerite zašto!

Pošto sam u naslovu već pomenula pasulj, nema svrhe da govorim o tajnom sastojku u ovim keksima. Umjesto toga, govoriću o njegovoj magičnosti! Znam da ćete reći da magija i pasulj idu zajedno samo u bajkama, ali ja vam garantujem da su ovi keksi veoma realni, opipljivi, fantastično ukusni, mekani, tope se u ustima i rekli biste da su zapravo "brownie" (prilično vlažan i mnogo čokoladan čokoladni kolač) ispečen u obliku povećih dukata. Pasulj/grah nekom čarolijom sakrije svoj pasuljast ukus i postaje čokoladan, iako ne tvrdim da tu nema malo autosugestije. :)

Čokoladni keks sa pasuljem

Kad tome dodamo činjenicu da je pasulj super hranljiva namirnica, da keksi sadrže minimalnu količinu brašna (i to neku bolju verziju od uobičajene), da možete da birate jednu od zdravijih verzija zaslađivača i masnoće, sve u svemu dobijate poslasticu koja ima divan ukus, a uz to je i sjajna za vas - odnosno za vaše tijelo i um.

Pripadaju onom tipu mekanih keksića, koji se pomalo lijepe za zube, napravljeni su sa pozamašnom količinom kakao praha, tako da su veoma čokoladni. Naravno, ako želite da to dodatno istaknete, možete dodati i malo nasjeckane tamne čokolade ili možda lomljena kakao zrna. Osim toga, možete dodati i krupno sjeckane prepečene lješnike ili neko suvo voće poput brusnica ili višanja.

Za razliku od uobičajenih keksića, ovi su veoma hranljivi zahvaljujući svim tim sjajnim sastojcima. Vidjećete da sam ostavila mnogo mogućnosti kako da prilagodite recept, u skladu sa vašim načinom ishrane i stanjem u ostavi. Osnovna verzija je bez glutena, bez rafinisanog šećera, a možete ih napraviti i u posnoj verziji tako što mlijeko zamijenite kokosovim ili bilo kojim drugim biljnim "mlijekom", poput ovsenog, bademovog, sojinog.

Čokoladni keksi od graha

Vjerovatno ste već čuli da je pasulj fantastičan izvor bjelančevina biljnog porijekla i vlakana (kao i leblebija, sočivo), što ih čini sjajnom hranom za naš organizam (posebno za dobre bakterijice u našim crijevima). U kožici crnog pasulja se nalazi velika količina antocijanina, fitonutrijenta koji je zaslužan za tamno crvenu, plavu i ljubičastu boju kod borovnica, kupina, trešanja, patlidžana, šljiva, a znamo koliko su ove namirnice bogate antioksidantima i zbog toga veoma preporučljive.

U receptu sam navela da vam je potrebna jedna konzerva crnog pasulja/graha, prosto zbog toga što mislim da ćete to najčešće koristiti. Za početak, nisam sigurna ni da li se kod nas može kupiti crni pasulj u suvom obliku, a uz to, vjerujem da nema mnogo onih koji će unaprijed planirati pravljenje ovako brzinskih keksića. :)

Već sam više puta pisala o tome da kuvanje veće količine suvih mahunarki i njihovo zamrzavanje može značajno da pomogne - kad poželite ove keksiće, kad poželite da napravite malo zasitiju čorbu i samo dodate kesicu već mrznutog pasulja, kad poželite da napravite humus ili bilo kakav namaz... Sve je već spremno za korišćenje, a da ne pominjemo da je zdravije kad sami određujete količinu soli, koliko mekana želite da budu skuvana zrna, ekonomičnije je i sigurno bolje prema prirodi (zamislite samo koliko konzervi i kartonskih pakovanja bacimo). Naravno, ne poričem da je uvijek korisno imati i konzervu-dvije u ostavi kad zatreba.

Keks sa crnim grahom

Nadam se da ste mi povjerovali kad sam napisala da keks nije ni najmanje pasuljastog ukusa i da ćete mu dati šansu. Možda ćete reći da je lakše ne komplikovati sa eksperimentima i napraviti keks sa brašnom, šećerom i puterom - taj je uvijek odličan i jednostavan. Obično jeste odličan, no nije ništa jednostavniji od ovog, a ipak je značajno manje hranljiv i dobar za vas od ovog! A uz to, zar vas ni malo ne uzbuđuje otkrivanje novih namirnica, novih ukusa, novih kombinacija i nekih sasvim novih svojstava nekih poznatih namirnica?!

Očekujem utiske i neke zanimljive predloge i adaptacije! ;)

Recept

Čokoladni keks od crnog pasulja

Mekani čokoladni keks od pasulja Divan mekani keks sa neobičnim glavnim sastojkom! Fantastično čokoladan, ukusan i sočan, brzinski, pomalo zarazan, ali i hranljiv i i dobar za nas!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 15'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 15-ak komada

Sastojci

osnovna verzija
  • 200g kuvanog crnog pasulja (jedna konzerva)*
  • 30g kokosovog/maslinovog ulja*
  • 50g putera od orašastih plodova (kikiriki, badem, lješnik)
  • 50ml kravljeg mlijeka/kokosovog ili drugog biljnog "mlijeka"
  • 50g kokosovog šećera (pogledati alternative)*
  • 120g svježih urmi/datula (10-ak neočišćenih)*
  • 25g kakao praha (nezaslađen)
  • 2 veća prstohvata soli
  • ravna kašičica cimeta
  • 50g pirinčanog brašna (pogledati alternative)*
  • ravna kašičica praška za pecivo (oko 4g)
alternative
  • 100g kokosovog šećera
  • 100g smeđeg šećera (Damerara/Turbinado)
  • 230g svježih urmi (smanjiti tečnost na 40ml)
  • 110g meda ili agavinog sirupa (dodati 25g chia ili lanenih sjemenki - pogledajte napomene)
  • brašno: 30g speltinog, ječmenog ili pšeničnog brašna + 20g gustina ili krompirovog skroba
  • masnoća: omekšalo kokosovo ili maslinovo ulje, istopljen puter ili kakao puter
  • tečnost: kravlje mlijeko ili slatka pavlaka (neumućena), kokosovo mlijeko ili drugo biljno poput bademovog, sojinog, pirinčanog, tečnost od kuvanja pasulja

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C, pa kad ubacite keksiće, smanjite na 175°C.
  2. Za pripremu ovog keksa vam može poslužiti multipraktik ili neka sjeckalica. U tom slučaju, sve je gotovo za 5 minuta. Ubacite najprije dobro isprani pasulj, dodajte zaslađivač, masnoću, puter od orašastih plodova i mlijeko, sve na kratko izmiksate dok se ne spoje sastojci. Dodajte kakao, brašno, prašak za pecivo, so, cimet i na kratko umutite.
  3. Ukoliko nemate sjeckalicu, najprije malo viljuškom ispasirajte pasulj (ne morate pretjerivati jer će se sve spojiti kasnije), a zatim dodajte omekšalo kokosovo ulje ili drugu masnoću - maslinovo ulje, otopljen puter ili fantastični kakao puter koji će kekse učiniti da mirišu kao najdivnija čokolada (znam da je skup i nije ga lako naći, tako da samo pominjem). Dodajte tečnost (kravlje ili neko biljno mlijeko poput ovsenog, sojinog, bademovog ili kokosovog) i zaslađivač: po osnovnoj verziji 50g kokosovog šećera + 120g urmi koje ste očistili i pod tankim mlazom vode oljuštili (ako koristite multipraktik, preskočite taj korak), ili samo šećer (100g) ili samo urme (230g i stavite 40ml tečnosti) ili kombinaciju 110g meda + 30g chia ili lanenih sjemenki koje ste izmiješali i ostavili da odstoje 10-ak minuta. Sve to spojite i fino ispasirajte viljuškom.
  4. Dodajte prosijan kakao, pirinčano brašno (ili speltino/pšenično + gustin), prašak za pecivo, so i cimet. Sve spojite silikonskom spatulom, dobićete smjesu koja podsjeća na neki gust krem, koja je ljepljiva, ali ne i tečna. Ako nekim slučajem masa bude mnogo vlažna, da se ne zadržava kad podignete tijesto kašikom (ne bi trebalo), dodajte još 10g brašna.
  5. Kašičicom odvajajte gomilice i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ako hoćete da budu srednje veličine, neka budu oko 35g i dobićete ih 16. Vlažnim prstima oblikujte keksiće i po želji, stavite po dva-tri zrna pasulja na svaki "dukat". Keksićima možete dodati i nasjeckanu čokoladu ili prepečene lješnike.
  6. Pecite u zagrijanog pećnici (na 175°C ili na 160°C uz uključen ventilator) oko 10-15 minuta (kod mene je to skoro uvijek 12 minuta), dok ne vidite da odozgo više nisu vlažni. Biće veoma mekani, ali sami će očvrsnuti, nemojte ih dodatno peći. Ostavite ih u plehu 10-ak minuta da očvrsnu, a zatim dio smažite, a ostatak prebacite na rešetku da se ohlade ili ih samo okrenite naopačke u plehu.
  7. Najbolji su prvog dana, kasnije se malo isuše, ali su i dalje jako ukusni. Čuvajte ih u frižideru u zatvorenoj kutiji, i sjetite se da ih izvučete 10-ak minuta prije jela (da se "opuste") - nije neophodno, ali su ukusniji - vjerujte mi na riječ, sve sam isprobala. :)

Napomene

  • Ovi keksi se obično prave od crnog pasulja, ali i crveni (kidney beans) fino funkcioniše, a iz kasnijih isprobavanja mogu reć da je odličan i bijeli krupni, tako da vjerovatno možete koristiti onaj koji imate (dopisano kasnije :)! Obično od jedne konzerve dobijete oko 220-230g, taman za kekse i nekoliko da utisnete odozgo. Ukoliko kuvate sami pasulj, za 200g vam je potrebno oko 100g suvog pasulja. Pošto je kućni manje slan od onog konzerviranog, dodajte još jedan veći prstohvat soli smjesi za kekse. Svakako, ne zaboravite da dobro isperete onaj gotovi pasulj, kako biste isprali makar dio soli i skrobnu tečnost.
  • Zaslađivači - meni se najviše dopada kad kombinujem kokosov šećer i urme, jer su keksi nekako taman vlažni i taman suvi. Pošto znam da je kokosov šećer rijedak kod nas, tražila sam kako da ovu verziju zamijenim nerafinisanim šećerom, a da sve ostane slično, i tekstura i ukus. Vidjećete u sastojcima da možete koristiti samo kokosov ili neki sirovi smeđi šećer, oni se mijenjaju skoro u odnosu 1:1, samo što se kokosov šećer za nijansu slabije topi. Osim toga, možete koristiti samo urme (smanjite malčice tečnost), ta verzija je favorit mog degustatora :), za nijansu je mekša. Med je tečan, tako da je potrebno ili dodati chia ili lanene sjemenke koje imaju sposobnost da nabubre i upiju tečnost, ili možda možete izbaciti mlijeko ili staviti svega 15ml (to nisam probala, tako da nisam pisala kao opciju). Ova verzija je čak malčice hrskava zbog sjemenki, vlažnosti slične kao verzija sa urmama.
  • Izbor brašna - početna verzija keksa je bila sa dodatkom heljdinog brašna, ali nekako je keks pretjerano mokar. Pirinčano brašno prirodno daje neku vrstu oštrine, ili možda hrskavosti korice (ne znam kako da to tačno objasnim, ali je veoma prijatno) i to mi se jako dopalo. Ako nemate pirinčano brašno, možete koristiti obično pšenično integralno (prosijano), svijetlo speltino/pirovo ili ječmeno brašno, uz dodatak gustina koji će dati donekle ono što posjeduje pirinčano. Keks će za nijansu biti vlažniji, duže ostaje na nepcima, ali je i dalje odličnog ukusa i teksture. Ako želite da ostane bez glutena, možda možete koristiti ovseno brašno i gustin (što je kukuruzni skrob i samim tim bezglutenski).
  • Nutritivne vrijednosti sam računala po receptu koji je dat kao osnovni, sa kokosovim šećerom + urmama, običnim mlijekom, kokosovim uljem i pirinčanim brašnom.

Nutritivne vrijednosti

    po komadu (30-33g)
  • energetska vrijednost: 100kcal
  • proteini: 3g
  • ukupno masti: 4g
  • ukupno ugljenih hidrata: 16g

    na 100g
  • energetska vrijednost: 312kcal
  • proteini: 9g
  • ukupno masti: 12
  • ukupno ugljenih hidrata: 48g

Na blogu možete pronaći još par ideja za poslastice koje kao glavni sastojak imaju povrće. U mafinima, leblebija ima sličnu funkciju kao pasulj u ovom receptu. Torta od šargarepe je klasična poslastica, od onih sa šećerom, brašnom i puterom, a šargarepa je ovdje zaslužna za sočnost i predivnu boju biskvita.