Ako bih htjela emotivno i lično da opišem ovu poslasticu, rekla bih da je to najdivniji, najsočniji i najčokoladniji "banana bread" pretvoren u kolač koji se već mjesecima nalazi na našem kućnom repertoaru! Ako bih krenula nekako tehnički, ovo je prilagođena, zdravija verzija klasičnog "banana hljeba", napravljena tako da bude bez glutena, bez rafinisanog šećera, bez laktoze ukoliko koristite biljno "mlijeko" i po potrebi, veganska ili posna, ukoliko umjesto jaja koristite kombinaciju lanenih ili chia sjemenki i vode. Ako ne volite sve te "bez" komplikacije, kolač može biti prilično "običan", i dalje prilagođen klasik u hranljivijoj verziji.

Čokoladni kolač sa bananom bez glutena

Ukratko, recept je veoma prilagodljiv (i težine kao da pravite najobičnije mafine) i u svim verzijama dobijamo nešto skoro identičnog ukusa i teksture.

Nisam probala sa običnim bijelim pšeničnim brašnom i šećerom, ali sigurna sam da funkcioniše. Ako imate samo to u kući, uz obično kravlje mlijeko i jaja, to i napravite - opet, tu su ovsene pahuljice i velika količina banane koja je glavni zaslađivač i vezivo, tako da nećete dobiti nešto loše. Ako možete makar malo da birate, koristite neko integralno brašno i smeđi nerafinisani šećer.

U osnovnom obliku, ovo je bezglutenski kolač, a da budem iskrena, od toga sam i krenula jer mi je bilo izazovno da napravim nešto dovoljno dobre teksture i ukusa bez uobičajenih sastojaka. Kad kažem "bez glutena", nikad, ali nikad ne mislim na korišćenje onih gotovih kombinacija brašna koje možete kupiti u supermarketima. Tu se uglavnom radi o pšeničnom skrobu, uz dodatak supstanci za zgušnjavanje, šećera, emulgatora i slično. Kad pečem da bude bez glutena, koristim brašna od pojedinačnih žitarica, pseudožitarica, mahunarki i slično - ovseno, pirinčano, heljdino, kokosovo, leblebijino, sojino, bademovo... Ona "gotova" su zapravo čist skrob, a to nema nikakav pozitivan efekat na organizam, osim što nema gluten, za one koji imaju netoleranciju. Ako izbjegavate gluten iz bilo kog razloga, koristite namirnice koje su dobre za vas! Uostalom, to važi za sve načine ishrane, ali ako izbacimo neku veliku grupu namirnica, sve postaje teže i skloni smo da računamo na ono šta je prehrambena industrija pripremila za nas (a znamo da je njen glavni cilj smanjivanje troška proizvodnje i produžetak roka trajanja hrane, obično nauštrb samog kvaliteta).

Bezglutenski banana hleb sa čokoladom

Pošto sam napisala ogroman recept, sa svim detaljima šta čime da zamijenite ako želite, ovdje ću preskočiti sva dodatna objašnjavanja. Osnovna i po meni, najbolja verzija je sa sastojcima koji su navedeni kao prvi, van zagrada, ali sve varijante funkcionišu, isprobano! U stvarnosti, kolač je nekako vlažniji i topljiviji u ustima od onoga kako izgleda na fotografijama. Veoma je važno da ga ne prepečete jer će se isušiti, i da ga ne načinjete dok se sasvim ne ohladi. Ako pravite verziju bez jaja, moj utisak je da je potrebno produžiti vrijeme pečenja i da ostaje vlažniji i kad je gotov.

Intenzivno čokoladan ukus dolazi prije svega od kakao praha, ali i od dodatka krupno nasjeckane tamne čokolade koju predlažem da nikako ne izostavljate. Banane su zaista glavni sastojak, najvažniji su zaslađivač i vezivo. Dodatno, manja količina meda ili javorovog sirupa intenzivira slatkast ukus, a tome doprinosi i čokolada. "Brašno" su zapravo ovsene pahuljice, orašasti plodovi i neko skrobnije brašno poput pirinčanog. Obično koristim integralno, ali nisam sigurna da ga je lako pronaći kod nas, pa sam za ovaj recept koristila bijelo, koje je doduše i oštrije i manje vlažno od integralnog, što nam je ovdje potrebno. Kao što sam pomenula, taj dio možete zamijeniti speltinim ili pšeničnim brašnom, a ako koristite njihove integralne verzije, obavezno jedan dio zamijenite nekim skrobnim brašnom radi manje gnjecave teksture.

Bezglutenski kolač sa bananama i čokoladom

Ono što želim da napomenem je da ovo jeste ono što zovemo "hljeb od banane" i jeste čak značajno hranljiviji od klasičnog, ali ga nisam tako nazvala jer je to zapravo kolač. Ako nešto nazovemo hljebom, nekako kao da smo time rekli "odličan za doručak"! A to ne želim. Milici od prije neku godinu bi to sasvim sigurno bio doručak (a iskreno, bio je i bilo kakav kolač koji bi se našao u frižideru), a čak sam takav predlog napisala i u postu za voćni hljeb sa sosom od jabuka. Istina je da je imao više hljebastu teksturu, jedva primijetno sladak, ali opet, nije to doručak. Danas nije. Nikakvi slatki mafini ili kolači to prosto nisu. Poslužite ih kao poslasticu ili kao užinu u toku dana. Klinci će ih obožavati, a sigurna sam i vi, uz šolju čaja ili uz popodnevnu kafu.

Važna napomena:

Dvije drage dame su mi se nedavno javile sa donekle negativnim utiscima, pa me je to navelo da se vratim receptu i uvedem sitne izmjene koje bi trebalo da riješe razliku u sastojcima. Naime, vjerujemo da je to bio osnovni razlog zašto su njihove verzije kolača bile gnjecavije i lošije teksture od moje (ipak, nahvalile su ukus! ;)). Recept sam testirala mnogo puta i prilično sam sigurna da funkcioniše, ali znate već kako je sa namirnicama u različitim zemljama, različitim proizvođačima i slično. Dio pirinčanog ili nekog drugog brašna koje sam pomenula, zamijenila sam skrobnim brašnom kako bismo bili sigurniji da nećemo dobiti previše mokar biskvit. Osim toga, smatrala sam da postoji nekoliko ključnih stvari kojih bih voljela da se pridržavate ako budete pravili ovaj i slične bezglutenske kolače i molim vas da obratite pažnju na njih:

  • Ovsene pahuljice i orašaste plodove usitnite najviše što je moguće, ukoliko ne koristite već gotova brašna.
  • Po mogućnosti, izblendirajte banane ili ih dobro ispasirajte viljuškom, tako da budu što jednoličnije.
  • Ubacite smjesu u zagrijanu pećnicu i pecite dok ne počne da miriše intenzivno i dok čačkalica ne bude skoro čista - da na njoj nema puno smjese, ali da ipak bude vlažna. Pecite onoliko koliko je potrebno, rerne se prilično razlikuju. Ako se prepeče biće suv, ako bude nedovoljno pečen, biće gnjecav.
  • Gotov kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta, a zatim izvucite na rešetku ili običnu dasku i pustite da se ohladi i sklonite papir.
  • Nemojte nikako načeti kolač dok ne bude sasvim ohlađen, što je i pravilo za većinu hljebova i bezlutenskih biskvita.

Molim vas, javite utiske, i dobre i loše i bilo bi fino da napišete šta ste mijenjali ili šta biste sledećeg puta izmijenili. To će nam svima značiti! ;)

Recept

Čokoladni kolač sa bananama (bez glutena)

Čokoladni banana bread bez glutena Veoma čokoladan jednostavni kolač od banana koji je hranljiv, divno sočan i održava se danima u odličnom stanju. U osnovnoj verziji je bez glutena i bez rafinisanog šećera, ali odlično podnosi raznorazne izmjene i unapređivanja! ;)
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja : 45'
  • ukupno vrijeme: 1h5'
  • količina za 10-12 služenja

Sastojci

suvi sastojci
  • 70g ovsenih pahuljica ili ovsenog brašna
  • 80g mljevenih badema ili oraha*
  • 40g pirinčanog brašna (druge opcije u napomenama)*
  • 20g skrobnog brašna (gustin, krompirov skrob, tapioka)
  • 20g kakao praha
  • pola kašičice sode bikarbone (3g)
  • kašičica praška za pecivo (4g)
  • 1/4 kašičice soli
  • pola kašičice cimeta
vlažni sastojci
  • 350g zrele banane (3 srednje ili 4 male)*
  • 2 jaja (ili 2 kašike mljevenih lanenih sjemenki + 6 kašika vode)*
  • 50g meda ili javorovog ili agavinog sirupa
  • 55g neutralnog ulja (70ml) - kikirikijevo, suncokretovo*
  • 55ml mlijeka (kravlje ili ovseno, bademovo, sojino...)
  • 50-60g krupno nasjeckane tamne čokolade

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C, a kalup za hljeb dimenzija oko 20x10cm (ili malo veći) ovlaš premažite uljem i obložite papirom za pečenje. Četkicom ili papirnim ubrusom, premažite ovlaš papir i sa unutrašnje strane.
  2. Potrebno je spojiti sve suve sastojke u jednoj činiji, pa ukoliko koristite već gotovo bademovo brašno (sitno samljeveni blanširani bademi) i ovseno brašno, onda samo sve spojite i izmiješajte ručnom mutilicom. U suprotnom, najprije u nekoj jačoj sjeckalici ili multipraktiku sameljite orahe ili bademe. Zatim, posebno dobro usitnite ovsene pahuljice, vratite orašaste plodove i dodajte pirinčano i skrobno brašno, kakao prah, sodu i prašak za pecivo, so i cimet. Sve fino spojite.
  3. Zrele banane ispasirajte dobro viljuškom na dasci ili ako ste već uprljali sjeckalicu, sklonite suve sastojke, ubacite banane i izblendirajte. Vidjećete u napomenama da sam pomenula da možete koristiti nedovoljno zrele banane, ali njih je potrebno prethodno ispeći da bi postale slatke i mekane, a takođe ih možete ispasirati u multipraktiku.
  4. U većoj činiji ovlaš umutite jaja ručnom mutilicom. Dodajte tečni zaslađivač, ulje, mlijeko i ispasiranu bananu. Izmiješajte.
  5. Spojite suve i mokre sastojke, izmiješajte i dodajte nasjeckanu čokoladu. Ja volim veoma tamnu čokoladu, oko 70-75% kakao djelova, jer daje veoma intenzivan čokoladni ukus i kad naiđete na komadić u kolaču, nekako samo upotpuni već divan ukus biskvita.
  6. Pecite 35-45 minuta na 175°C, a ako znate da je vaša rerna jaka, smanjite na 165 ili 170°C. Kad počne da miriše, provjerite čačkalicom da li je pečen. Kod ovakvih, bezglutenskih biksvita, važno je da na čačkalici ne ostane puno smjese, ali da bude vlažna i još uprljana. Ako je potpuno čista, vjerovatno ste kolač prepekli i može biti suvkast - odnosi se na sve slične vrste biskvita i bezglutenskih hljebova.
  7. Izvucite iz rerne i ostavite 10-ak minuta u kalupu. Zatim povucite papir i izvucite kolač na žicu za hlađenje ili dasku. Pustite da se sasvim ohladi (to je važan korak!) i tek tada služite.
  8. Služite samo onako uz šolju čaja, jer je ovaj banana bread nekako više kao kolač, i ne treba mu nikakav dodatak. Veoma vlažan i čokoladan, dovoljno sladak i dovoljno intenzivan. Ako baš želite, poslužite uz umućenu slatku pavlaku i voće, a predlažem ovaj sirovi džem od malina. Ako mislite da će se pojesti za dva dana, ostavite na sobnoj temperaturi. U suprotnom, čuvajte u frižideru i možete parčiće zagrijati prije jela ako želite, ali nije neophodno jer ostaje i do nedelju dana dovoljno vlažan i prijatne teksture. Kad je zagrijan, komadići čokolade se malo istope i bude sjajno.

Napomene

  • Možete koristite već samljevene blanširane bademe, poznate pod imenom "bademovo brašno" i to je zasigurno najlakše i najbrže, naročito ako imate već ovseno brašno. U tom slučaju vam je potrebna jedna velika činija i jedna manja da spojite suve sastojke. Ako koristite cijele orašaste plodove, predlažem da to budu orasi ili bademi. Lješnike uvijek prepečem prije dodavanja kolačima jer ne volim ukus sirovih, ali moram reći da ovdje nisu bili dobitna kombinacija. Njihov ukus je preintenzivan u ovoj kombinaciji i stoga ih nisam ni zapisala kao opciju.
  • Pošto sam ovaj recept započela kao bezglutenski, htjela sam da tako i ostane i prilagođavala mjere dok ne budu po mom ukusu. Ovsene pahuljice i orašaste plodove vjerovatno možete lako nabaviti, ali ako nemate probleme sa glutenom ili ako ne možete kupiti pirinčano brašno, možete ga zamijeniti pšeničnim ili speltinim brašnom. Heljdino brašno takođe dolazi u obzir. Kolač ostaje bez glutena, ali prvog dana ima prilično intenzivan heljdast ukus (a moje brašno je inače veoma blagog ukusa, svijetlo i sitno), pa imajte to na umu.
  • U ovom receptu koristim ulje umjesto putera, jer mi djeluje da je sam kolač nekako vlažniji i sočniji. Obično koristim kikirikijevo ulje, ali vi koristite ono koje imate. Probala sam i sa maslinovim - ok je, ali ipak, ima jak ukus. Ako vam to ne smeta, samo naprijed. :) Kolač možete napraviti i sa otopljenim kokosovim uljem, čak vjerujem da će biti još ukusniji. Ako koristite otopljen puter, povećajte količinu na 70g iako ne tvrdim da će biti jednako vlažan.
  • Ako nemate one istačkane prezrele banane, koje su slatke i gnjecave, onda koristite pečene banane! :) Ako želite mafine ili banana hljeb a imate samo čvrste banane u dobrom stanju, tajna je u tome da zagrijete pećnicu na 170°C, poslažete banane na pleh i pečete dok sasvim ne pocrne, oko 15 minuta. Sačekate da se malčice ohlade, prerežete nožem uzdužno i pažljivo izvučete sadržinu karamelastog mirisa. Ispasirate banane i koristite ih kao svježe. Utisci o verziji sa pečenim banana su da je kolač iz nekog razloga svjetlije boje i za nijansu suvlji, zapravo, izgleda suvlje, ali je skoro jednako sočan. Ukus je za nijansu blaži (začuđujuće, ali je tako) i čini mi se da se kraće održava u frižideru u odličnom stanju - ako će se pojesti za 2-3 dana, ovo ne treba da vas brine. Sve u svemu, razlika je skoro neprimijetna, ali pošto sam pravila više verzija odjednom i poredila, mogla sam i te nijanse da osjetim.
  • Ovsene pahuljice ili brašno su prirodno bez glutena, ali u toku prerade mogu doći u kontakt sa pšenicom, ječmom ili raži. Ukoliko imate alergiju i važno je da namirnice budu "sigurne", obavezno kupite pakovanje na kojem piše da je sertifikovano bez glutena.
  • Za posnu verziju je potrebno koristiti neko biljno "mlijeko", a jaja zamijeniti kombinacijom mljevenih lanenih sjemenki i vode u odnosu 1:3 za jedno jaje. Izmiješajte ih i ostavite 10-15 minuta da se smjesa želatinira. Zatim nastavite po opisanom postupku. Umjesto lanenih, možete koristiti chia sjemenke. U ovom slučaju, kolač je potrebno malo duže peći, dok čačkalica ne izađe i dalje vlažna i uprljana, ali ne prekrivena smjesom. I generalno, u ovoj verziji će biti malo vlažniji i čini mi se za nijansu manje dobar.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za osnovnu verziju koju sam navela, sa ovsenim pahuljicama, bademima, pirinčanim brašnom, svježim zrelim bananama i čokoladom od 70% kakao djelova. Od ove količine ćete imati za 11-12 služenja, ako sječete deblju parčad koja će imati oko 70-80g. Vidjećete da je za jedan kolač prilično hranljiv, na 100g ima oko 5g vlakana, a samo je mali dio masnoće zasićen (oko 4g), što uglavnom dolazi od kakao putera iz čokolade. Kolač, a prilično hranljiva i zasita užina! ;)

Nutritivne vrijednosti

    po porciji (~ 75g)
  • energetska vrijednost: 223kcal
  • proteini: 5g
  • ukupno masti: 13g
  • ukupno ugljenih hidrata: 24g

    na 100g
  • energetska vrijednost: 298kcal
  • proteini: 7g
  • ukupno masti: 17.1g
  • ukupno ugljenih hidrata: 32.3g

Zrele banane su fantastična namirnica za kuvanje. Dovoljno su mekane i da kažem, gnjecave, a pri tom veoma slatke i samim tim fantastičan zaslađivač i vezivo u raznim vrstama kolačića, keksića, palačinki i odličan sastojak za raznovrsne kaše od žitarica, voća i povrća, kao i za smoothie. O svemu tome sam već pisala dosta na blogu, a u tekstu "Kako da utrošite prezrele banane" ćete pronaći više o njihovom korišćenju i kratak pregled recepata sa bloga.

Bezglutenski kolač sa bananama i čokoladom

Ukoliko imate činiju tačkastih banana u činiji, a možda ne želite da pravite baš ovaj kolač, možda biste mogli pogledati i nešto od ovih predloga: