Ovo je jedna od onih čorbica koje možete pripremiti od povrća koje vam je pri ruci, možete mijenjati začine u zavisnosti od ukusa, za čas je gotova i obično je svi vole.

O ovom slučaju, zbog dodatka tikvice bih je opisala kao ljetnju, ali ako želite da je kuvate u drugim periodima godine, možete tikvicu izostaviti ili dodati neko drugo povrće po želji - spanać, blitvu, paškanat, krompir, kukuruz ili već, ono što imate u kući.

Čorba od povrća i šampinjona

Čini mi se da su pečurke glavni sastojak u njoj i njih ne bih nikako izostavila. Pavlaka/vrhje, uz dodatak začina joj daje punoću i pomalo iznenađujuć ukus, ali čorba će biti dobra i bez njih.

Takođe, ukoliko više volite krem supe ili čorbe, možete sve izblendirati prije krajnjeg dodavanja začina i pavlake. Iako volim svilenkastu teksturu krem čorbi, ovu i još par drugih uvijek ostavim u osnovnom obliku, da mogu jasno da vidim raznobojno povrće u njoj.

Još jedna takva je pečena minestrone supa od povrća, koja ima specifičan način pripreme, ali je veoma jednostavna, raznobojna i intenzivnog ukusa.

Osim nje, a ako želite da čorba bude čitav obrok i još da se pripremi za čas, bacite pogled na brzu paradajz čorbu sa pasuljem i ječmom.

Ponekad se dogodi da imam ostatke piletine ili ribe od prethodnog dana i da ih dodam čorbi pred sam kraj kuvanja. Na taj način dobijete potpun i hranljiv obrok, koji možete poslužiti uz hljeb prepečen na puteru ili samo uz neke ukusne krekere.

Recept

Čorba od povrća i šampinjona

Čorba od povrća i šampinjona Ukusna čorbica od povrća koju možete prilagoditi sezoni i stanju u frižideru, a dodatak pavlake (vrhnja) joj daje blag i veoma prijatan ukus.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme kuvanja: 20'
  • ukupno vrijeme: 35'

Sastojci

za čorbu
  • manji praziluk
  • veća šargarepa
  • veća tikvica
  • oko 300g šampinjona
  • kašika sjeckane svježe mirođije ili peršuna
  • 1l pilećeg ili povrtnog temeljca/bujona (supe)
i još
  • 1.5dl pavlake/vrhnja za kuvanje
  • ravna kašičica senfa
  • pola kašičice kari začina
  • so, biber

Postupak

Čorba
  1. Operite praziluk, odstranite mu gornji i oštećeni dio listova i isjeckajte na kolutiće. Šargarepu isjeckajte na kockice ili kolutiće. Tikvicu operite, odstranite vrhove, odvojite trećinu sa strane, a ostalo isjeckajte na malo krupnije kocke. Ostavite sa strane i nekoliko krupnijih šampinjona, a ostale nasjeckajte na listiće.
  2. Na malo maslinovog ulja propržite praziluk, dodajte šargarepu, a nakon nekoliko minuta šampinjone i tikvicu. Dodajte ključali temeljac, izmiješajte, posolite i sačekajte da ponovo proključa. Smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta.
  3. U šolju ubacite senf, kari prah i pavlaku i malo izmiješajte. Dodajte kutlaču tečnosti iz čorbe a zatim sve zajedno uspite u šerpu. Isključite ringlu, dodajte svježu mirođiju ili peršun, biber i so po potrebi.
Dekoracija i služenje
  1. Dok se čorba kuva, nasjeckajte preostali dio tikvice na veoma tanke kolutove, a šampinjone na četvrtine ili polovine ako su manji. Na kašičici maslinovog ulja propržite tikvice (ne na jakoj vatri) u poklopljenom tiganju, a nakon toga i šampinjone.
  2. Čorbu služite toplu, uz dodatak proprženih tikvica i šampinjona. Pospite malo svježe mljevenim biberom i uživajte!
Čorba od povrća sa pečurkama