Vrsta tradicionalnog italijanskog jela ili bolje reći, vrsta popularne brze hrane u Italiji, ovog puta, po receptu moje mame!

To je jedna od onih stvari za kojima smo ludi kao djeca, i onda ostanu tu kao jedna od doživotnih ljubavi. Pa tako, iako se to oduvijek i toliko puta desilo do sad, mi se nekako i dalje obradujemo kad je onaj dan: "mama danas pravi pancerote!" :D

Pancerote sa dvije vrste nadjeva

Panzerotti (koje čitava moja porodica zove pancerote i naravno, da ne bih oskrnavila tradiciju i ja ću) su tradicionalno italijansko jelo koje potiče iz regije Pulja. Tačnije, to je vrsta ulične ili brze hrane, mada se do nedavno nikad nisam zapitala o njihovom porijeklu. Kad sam na njih naišla u Italiji, nekako sam se osjećala kao da su nam ukrali ideju! :)

Pošto već imam važnu informaciju da podijelim sa onima koji namjeravaju da jednom posjete Milano i tamo probaju fantastične pancerote, molim vas, ne zaboravite da pročitate dodatak na dnu posta! :)

Kao što sam pomenula, ovdje ću vam predstaviti pancerote po receptu moje mame! Ovo je zapravo prvi put da sam se usudila da ih sama napravim (ona je daleko), ali ispale su zaista odlično.

Pržene pancerote sa sirom i šunkom ili spanaćem i rikotom

Možda nedostaje onaj tračak ljubavi koji izvire iz jela koje svaka mama sprema za svoje ukućane kad želi da im udovolji, ali sigurna sam da vi to ne biste primijetili u ovom slučaju! :)

Mogućnosti za punjenje pancerota su neograničene. Krenite od namirnica koje volite, jedino vodite računa da baš ne stavite neki tečan mesni ragu ili sir koji niste ocijedili, ali sve ostalo dolazi u obzir.

Ja sam koristila jedno sasvim uobičajeno punjenje - mocarela i barena šunka (pršut), a drugo je kombinacija tipično italijanskog punjenja sa daškom grčke kuhinje - spanać, rikota i feta. To sam u tom trenutku imala u kući, ali ukoliko se pridržavate recepta za tijesto i samog načina pripreme, mislim da nećete pogriješiti za šta god se odlučite

Pancerote spremne za prženje

Dakle, jedno veoma italijansko jelo, po receptu moje mame i u izvođenju moje malenkosti! :D

Recept

Pancerote (Panzerotti)

Domaći panceroti Tradicionalno italijansko jelo ili vrsta popularne ulične hrane, ovdje, po receptu moje mame. Punjeno prženo pecivo - savršeno mekano iznutra i divno hrskavo spolja.
  • vrijeme pripreme: 50'
  • vrijeme prženja: 20'
  • ukupno vrijeme: 1h10'
  • količina za 10 većih komada

Sastojci

za tijesto
  • 500g brašna
  • puna kašičica suvog kvasca
  • 1 veliko jaje
  • kašičica soli
  • 1/4 šolje ulja (60ml)
  • oko 2dl mlake vode
za prvo punjenje
  • kugla mocarele*
  • 100g šunke
za drugo punjenje
  • oko 100g rikote
  • 150g spanaća
  • 40-50g grčke fete*
i još
  • ulje za prženje*

Postupak

Tijesto
  1. U velikoj činiji izmiješajte brašno, suvi kvasac i so. Dodajte jaje, ulje i mlaku vodu - nemojte odmah dodati čitavu količinu. Potrebno je mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od ruke - što znači da će vam možda biti potrebno još malo brašna ili još malo vode. Trebalo bi da ostane elastično i mekano.
  2. Ostavite da se odmori 15 minuta dok ne pripremite nadjeve.
Priprema nadjeva
  1. Nasjeckajte mocarelu na kriške. Važno je da je dobro ocijedite, pa je možete ostaviti u cediljci dok "čeka". Šunku takođe narežite na tanke kriške.
  2. Spanać operite i stavite ga na minut u ključalu, posoljenu vodu. Odmah procijedite i stavite u činiju sa ledenom vodom da biste zaustavili proces kuvanja. Dobro ocijedite, isjeckajte i spojite sa rikotom i fetom. Posolite i pobiberite po ukus.
Oblikovanje pancerota i prženje
  1. Tijesto na kratko premijesite i podijelite na približno jednake loptice (kod mene 10).
  2. Razvucite svaku lopticu oklagijom na debljinu od oko 1cm i jednu polovinu prekrijte nadjevom. Preklopite kao polumjesec i viljuškom dobro pritisnite ivice.
  3. Najbolje je da napravite sve odjednom i poslažete ih na papir za pečenje da se ne bi lijepile za podlogu i onda ih pržite u zagrijanom ulju dok ne dobiju tamniju zlatnu boju.
  4. Služite toplo!
Napomene
  • Ovo je polovina uobičajene doze, jer nas je samo dvoje, ali moja mama uvijek pravi dozu od 1kg brašna - ako vas je više od tvoje, mislim da je pametnije da se odlučite za to :)
  • Umjesto mocarele u kuglama, možete koristiti i onu koju prave u blokovima i na njoj obično pise da je za picu ili tako nešto. Ona ima manje tečnosti u sebi, pa tako ne morate da je cijedite. Naravno, možete koristiti i polutvrde sireve tipa edamera, čedara ili slično.
  • Koristila sam grčku fetu, koja se od naše razlikuje po tome što je napravljena od ovčijeg ili kombinovano sa kozjim mlijekom. Ima izraženiji ukus i savršeno se uklapa sa spanaćem. Naravno, možete je zamijeniti nekim drugim sličnim sirom ili običnim bijelim (naša feta). Specifičnog je ukusa i spada u listu proizvoda sa zastićenim porijeklom i tehnologijom proizvodnje.
  • Odaberite suncokretovo, kikirikijevo ili kukuruzno ulje. Imaju visoku tačku zagrijavanja, pa tako neće goreti i dimiti u toku prženja. Prema italijanskoj tradiciji, panzerotti se prže u maslinovom ulju.

I jedan dodatak za putnike među vama! :)

Najbolji panzerotti u Milanu

Kad smo već kod ovog divnog jela, ne mogu, a da se ne sjetim i jednog mjesta u Milanu gdje se prave fantastične pancerote. Ako se nekad nađete tamo, možda vam ove smjernice posluže. Da znate da sam preporuku dobila od lokalaca, a ako ga zahtjevni Italijani nazivaju najboljim, vjerujte da to i jeste. Naziv mjesta je Panificio Luini! Potražite na mapi tačne smjernice - (Via Radegonda 16), a na njihovoj (ne tako bogatoj) web strani možete vidjeti i osnovne informacije - radno vrijeme i slično.

Luini je nešto poput pekare, i to prilično male. Često je potrebno čekati u redu, koji je često veoma dugačak (ne dozvolite da vas to obeshrabri - efikasni su i stvarno brzo dodjete na red), ali ono što dobijete stvarno vrijedi. Izađete ispred i jedete sa svim ostalim ljudima, a ima vas dužinom čitave ulice… Hm, za mene je to pravi doživljaj... i još ta mocarela koja se razvlači iz vrućih pancerota. Mmm… Ovo je bila besplatna reklama, ali nisam odoljela :)

Još jedna dodatna informacija - Luini se nalazi u najužem centru grada, na dva minuta od glavog trga i katedrale (Duomo) - sigurna sam da to nećete zaobići. Međutim, samo mjesto je nekako zavučeno, tako da nećete naići na njega ako samo lunjate i pratite ostale turiste. Morate se potruditi ako želite ukus prave, divne i jednostavne italijanske hrane!

Domaće pržene pancerote