Veoma limunasta tortica sa kukuruznim brašnom i kokosom i elegantnom glazurom koja pravi savršen kontrast teksturi i ukusu biskvita.

Ova torta je moj uspješan pokušaj da, čak i bez trenutnog posjedovanja miksera, napravim rođendansku tortu za moju mamu. Doduše, s obzirom na to da nisam sa njom trenutno, neće je probati, neće ni duvati svjećice, ali ipak, htjeli smo i mi koji smo daleko da proslavimo na neki način :) Mama, srećan ti rođendan još jednom!

Torta od limuna sa kokosom i kukuruznim brašnom

Kao što sam već pomenula, trenutno sam bez miksera, i jedino što mi je palo na pamet su krostate i tartovi sa voćem.

Međutim, nekako nisam bila raspoložena za njih. I šta mi je drugo preostalo nego da potražim na provjerenim i dragim mjestima. Na kraju sam odabrala ovu pomalo neobičnu i donekle egzotičnu tortu sa limunom, kokosom i kokosovim mlijekom.

Prepuna je ukusa, a tako jednostavnog izgleda i jednostavna za napraviti. Recept sam uglavnom ispratila, osim smanjivanja količine šećera i u biskvitnom dijelu i u šećernoj glazuri.

Kao što rekoh, veoma je limunasta. Ako volite takve, pomalo kiselkaste kolače oštrog ukusa, ovo je prava stvar za vas! :)

Torta od limuna i kokosa sa bijelom glazurom

Moj degustator je bio oduševljen, ali ja bih voljela da sledeći put malčice smanjim količinu limuna - ta citrusna nota je veoma izražena, pa znate već sami da li vam se to dopada.

Ova poslastica je neobična i zbog dodatka kukuruznog brašna ili brašna za palentu, jer ono i pored prisustva kokosa, nekako uspijeva da pokaže svoj karakter. :) Kokos i limun se obožavaju, tako da bi svaki komentar bio suvišan.

Kokosovo mlijeko je jedina manje prisutna namirnica u našoj kulinarskoj kulturi, ali ako nemate mnogo iskustva sa njim, čini mi se da je ovo prava poslastica kojom biste mogli započeti upoznavanje! :D

Recept

Torta sa limunom, kokosom i kukuruznim brašnom

po receptu sa bloga  Il Cavoletto di Bruxelles
Torta od limuna sa kokosom i palentom Bisvitna torta sa veoma izraženim ukusom limuna i kokosa, prelivena elegantnom i veoma tankom šećernom glazurom. Kombinacija limuna i kokosa daje ovoj torti donekle egzotičan i veoma intenzivan ukus. Savršen dodatak popodnevnoj kafi!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme kuvanja: 50'
  • ukupno vrijeme: 1h05'
  • količina za 10 služenja

Sastojci

za biskvit
  • 210g putera sobne temperature
  • 190g šećera
  • kašičica vanilin šećera
  • 225ml kokosovog mlijeka*
  • sok i kora od 2 limuna
  • 210g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 125g kukuruznog brašna (brašno za palentu)
  • 75g kokosa
za glazuru
  • 110g šećera u prahu
  • kašika soka od limuna
  • 1.5-2 kašike kokosovog mlijeka

Postupak

Biskvit
  1. Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite papirom za pečenje dno i ivice okruglog kalupa prečnika 22-24cm.
  2. U manjoj posudi, pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, kukuruzno brašno i kokos.
  3. Umutite omekšali puter sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane fina krema. Koristila sam ručnu mutilicu, ali možete koristiti i mikser. Dodajte kokosovo mlijeko, sok i narendanu koricu limuna. Ostavite sa strane jednu kašiku soka za glazuru. Umutite.
  4. Tome dodajte suvu smjesu i sve lagano izmiješajte. Prespite u pripremljen kalup i pecite oko 50 minuta ili dok fino ne porumeni i ne počne da se po malo odvaja od ivica.
  5. Kad je kolač pečen, pustite da se ohladi 5 minuta i skinite ivice. Ostavite u kalupu još 15-ak minuta i onda ga prenesite na tanjir ili na žicu da se potpuno ohladi.
Glazura
  1. Umutite zajedno šećer u prahu, limunov sok i kokosovo mlijeko.
  2. Pažljivo prelijte preko torte. Ostavite da glazura očvrsne i da se ukusi fino sjedine.
  3. Tortu možete čuvati na sobnoj temperaturi ako ćete je pojesti za dva dana ili u frižideru. Služite na sobnoj temperaturi da bi biskvit bio sočniji i ukusniji, a tako se i više osjeća limunasti ukus kolača. :)

Napomene

  • Kokosovo mlijeko se obično kupuje u konzervama i tokom stajanja, kokosova masnoća i voda se razdvoje. To znači da sa jedne strane dobijete čvrstu smjesu, a sa druge strane voda. Na samoj limenci najčešće piše da ju je potrebno protresti prije upotrebe, ali pošto ja nisam baš dovoljno snažna za to, ja obično sve istresem u činiju i izmiješam dok ne bude sve sjedinjeno.
Torta sa limunom i kokosom