Jednostavan, zdrav i ukusan keks sa ovsenim ili zobenim pahuljicama i kokosom, koji je gotov za pola sata i odličan je dodatak uz šolju čaja ili kafe.

Jedna od onih grickalica za utjehu. :) Od kad počnete sa pravljenjem dok prvi keksić strpate u usta prođe pola sata, a opet, nisu loši ni u onim dijetalnim danima kad osjećate grižu savjest.

Keks sa ovsenim pahuljicama i kokosom

Svima nam je poznato da šećer nije dobar, i da zapravo našem organizmu nije ni potreban. Međutim, ako dodamo neke zdrave namirnice, pa bijeli šećer zamijenimo smeđim, onda nekako imamo opravdanje. Pa, zar nije tako?! ;)

Mnogo puta sam ih pravila do sad i da znate da danima ostaju svježi u zatvorenoj metalnoj kutiji. Ono što je malo nezgodno je što sama smjesa nije sasvim kompaktno i lako za rad, ali to vam nije ni potrebno.

Zahvatite kašičicom lopticu, stavite je u tepsiju i malo pritisnete prstima. Sasvim jednostavno, a pravo uživanje! ;)

Iz ove verzije keksa su se razvile još druge dvije, zahvaljujući mojoj potrebi da uvijek nešto mijenjam i kombinujem, ali i zahvaljujući situacijama kad ih poželim, a nemam sve sastojke. Ako volite čokoladne verzije, pogledajte ovu sa integralnim brašnom i lješnicima. Ako postite ili izbjegavate namirnice životinjskog porijekla, možda će vam se dopasti posna verzija ovsenog keksa sa kokosom, u kojoj sam koristila pasiranu zrelu bananu kao vezivo.

Recept

Keks sa ovsenim pahuljicama i kokosom

prilagođeno sa bloga  Cavoletto di Bruxelles
Keks od ovsenih pahuljica i kokosa Ukusan i hrskav keks napravljen od ovsenih pahuljica i kokosa, gotov za pola sata, a više nego savršen užitak uz šolju jutarnje kafe ili čaja.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 10'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 20-ak keksića

Sastojci

suvi sastojci
  • 100g brašna
  • 85g ovsenih pahuljica
  • 85g kokosa
  • 90g smeđeg šećera
vlažni sastojci
  • 110g putera
  • kašika zlatnog sirupa* ili meda
  • kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike proključale vode
Postupak
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Sastavite u jednoj činiji brašno, šećer, kokos i ovsene pahuljice.
  3. Istopite puter, dodajte kašiku zlatnog sirupa ili meda i dobro izmiješajte.
  4. Kašičicu sode bikarbone rastopite u dvije kašike tek proključale vode i dodajte puteru.
  5. Dodajte tečnu smjesu suvoj i sve fino sastavite u jednoličnu masu. Nemojte se zabrinuti kad vidite da je tijesto previše prhko, odnosno da ne možete formirati prstima kekse. Biće sasvim u redu kad se ispeku.
  6. Kašičicom odvajajte gomilice tijesta i rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite malo prostora između njih. Lagano ih pritisnite prstima i formirajte male diskove.
  7. Pecite ih u zagrijanoj rerni na 180°C, uz ventilator oko 10 minuta ili nešto duže na 190°C bez ventilatora, dok ne dobiju finu zlatnu boju. Na dodir će i dalje biti skoro tečni, ali čim ih izvučete i počnu da se hlade, vidjećete da će očvrsnuti.
  8. Ohlađene stavite u metalnu kutiju i ukoliko se ne smažu za sat vremena, mogu ostati svježi danima.

Napomene

  • Zlatni sirup (golden syrup) često nije lako pronaći u radnjama, pa sam zbog toga ostavila i opciju da ga u ovom receptu možete zamijeniti medom. Ukoliko želite, ovaj šećerni sirup možete napraviti i kod kuće, a recept možete pronaći na sajtu kuhari.com
Zobeni keks sa kokosom