Detaljno uputstvo za kuvanje tjestenine u slikama, uz dodatna objašnjenja i korisne savjete. Kuvajte pastu kao Italijani! :)

Vjerujem da postoji veliki broj ljudi koji imaju nedoumice kad je kuvanje tjestenine u pitanju. Nisam izuzetak! Do prije nekoliko godina, često sam mijenjala "pravila" - da li da ispiram pastu, da li da dodam ulje da se ne bi slijepila ili ne... Naravno, sve to u zavisnosti od aktuelnih saznanja i uticaja, ali sve u svemu, nisam razumjela zašto sve to!

Kako skuvati testeninu

Pa ako ste se i vi pitali, možda vam ovaj članak pomogne! :)

Italija i njena kuhinja! Naučila me je svemu i svačemu, a između ostalog, kako da kuvam pastu: mora biti al dente , a to je u našoj kući (uostalom kao i kod Italijana) postala gastronomska svetinja! "Al dente" znači da osjećate blagi otpor pod zubima kad zagrizete pastu, i dalje je čvrsta.

Dakle, zaboravite na raskuvavanje tjestenine i uz malo navike, naučite da je volite baš onako elastičnu, žvakastu i savršeno obloženu kremastim sosevima, a da se pri tom ne utopi u njih. Uz to, učinićete uslugu svom tijelu koje će se, u procesu varenja, bolje izboriti sa ovakvom pastom od one raskuvane.

Kako "pravilno" skuvati pastu

Kako da skuvate testeninu Detaljno uputstvo kako da skuvate pastu na italijanski način. Objašnjenja su propraćena fotografijama i dodatnim informacijama koje vam mogu razriješiti sitne nedoumice.
  • ukupno vrijeme: 20'
  • količina za 2 služenja

Odabrala sam dugački tip paste, deblje špagete ( spaghettoni), ali postupak je identičan sa bilo kojom vrstom. Kod kuvanja kratke paste je proces za nijansu lakši, jer je odmah prekrivena vodom, ne morate je ručno spuštati.

Bilo bi dobro da za kuvanje dugačke tjestenine imate visoku šerpu, ali po onome što sam prikazala ovdje, vidjećete da nije neophodno.

Izmjerite pastu: 85g-100g po osobi . Pravilo je da to bude 85g, međutim, Italijani pastu obično ne jedu kao glavno jelo. Posle nje često ide meso, riba ili neko vegetarijansko jelo. Dakle, u zavisnosti od toga kako je kombinujete, prilagodite količinu svojim potrebama.

Stavite vodu da se zagrije: najmanje jedan litar na 100g tjestenine. Ukoliko je šerpa veća, slobodno stavite više. U slučaju da imate električno kuvalo za vodu, ovo je odlična prilika da ga iskoristite. :)

Kad voda provri dodajte krupnu so* : oko 15-20g. Znam da zvuči mnogo, ali na kraju veći dio nje će ostati u vodi koju ćete prosuti, a pasta će biti zaista neukusna ukoliko nije dovoljno slana.

* Vodu nemojte soliti dok ne provri, jer će to usporiti sam proces. Dodatan razlog je taj što voda mora jako ključati u trenutku kad ubacite pastu, a so je pospješuje u tome na kratko, ukoliko je dodate neposredno prije ubacivanje paste.

Pripremite pastu za ubacivanje u vodu. Ukoliko koristite kratku, samo je ubacite i promiješajte. Dugu je potrebno ubaciti na malo drugačiji način, kako bi se ravnomjerno rasporedila i time se izbjeglo sljepljivanje.

Uzmite je u ruku i poravnajte je tako da stoji pravo na ravnu površinu. Negdje po sredini je uzmite jednom rukom, a drugu stavite iznad. Obuhvatite je prstima. Napravite takav pokret rukama kao da nešto zavrćete ili cijedite i vidjećete da pasta izgleda kao na slici.

Pustite je da upadne u vodu. Ako to niste uradili savršeno i neke slamčice su ispale, ne obazirite se, samo ih vratite u šerpu.

Poklopite šerpu na 15-30 sekundi, dok voda provri. Prilikom ubacivanja, pasta ju je malo rashladila i zbog toga treba ubrzati ponovno ključanje.

Spustite pastu u šerpu. Ja koristim ove hvataljke, ali možete to uraditi i običnom viljuškom. Malo smanjite vatru, kod mene je to na 8 od 9.

Kuvajte je onoliko minuta koliko piše na pakovanju. Ja obično navijem alarm za minut manje nego što piše i onda isprobam da li je po mom ukusu.

Povremeno je promiješajte kako biste izbjegli sljepljivanje paste, a samim tim i neravnomjerno kuvanje.

Izdvojite jednu šolju vode od kuvanja i procijedite pastu. Ta voda od kuvanja je veoma važna, jer omogućava da se tjestenina fino sjedini sa sosom i da samo jelo bude kremastije.

Pastu ne treba ispirati niti prelivati uljem. Ukoliko pripremate neku hladnu salatu ili hladan prilog, u tom slučaju je na kratko isperite hladnom vodom kako bi je ohladili i spriječili dalje kuvanje. Za salate se obično koristi neka od kratkih vrsta i veoma je važno da prilikom kuvanja ostane al dente. Prelijte je maslinovim uljem ili izmiješajte sa ostalim sastojcima.

Procijeđenu tjesteninu dodajte prethodno pripremljenom sosu. Izmiješajte, dodajte manje ili više vode koja je preostala od kuvanja paste, u zavisnosti od toga koliko je potrebno da biste dobili željeni izgled.

Služite uvijek toplo!

Služenje paste

Nadam se da sam vas inspirisala da isprobate ovakav način kuvanja tjestenine, a ako želite da potražite neku zanimljivu ili novu ideju za sos, predlažem vam da pogledate tjestenine koje vam nudim na blogu .