Jednostavno pripremljen prokelj u rerni sa bijelim lukom, začinima po želji, uz dodatak sjemenki ili koštunjavih plodova. Odličan kao prilog ili topla salata.

Možda malo neobičan izbor recepta za praznični period?! Jeste! Ali vjerujem da ima mnogo onih kojima je već dosadila praznična hrana, iako to nekad zvuči za nepovjerovati! :)

Pečeni prokelj sa susamom i pinjolima

Nije me bilo neko vrijeme, pa ću vam svima, sa malim zakašnjenjem čestitati praznike.

Želim vam mnogo divnih trenutaka, mnogo zdravlja i ljubavi (to je već = sreća), da u svakom trenutku, svakog dana, osjećate ljepotu i vrijednost svog postojanja i da udišete život punim plućima. Budite kreativni, radoznali, inspirisani i inspirativni, budite svjesni svoje posebnosti i posebnosti malih i velikih voljenih ljudi oko sebe! Nekako mi se čini da su to važne stvari koje često zanemarujemo, a čine da život nazovemo vrijednim! Želim da vam se sve želje i težnje koje ste zamislili ostvare.

Naravno, i da ne zaboravite da povremeno svratite do natanjiru.com, da me pohvalite, iskritikujete, ponešto predložite... mada ova želja ipak više pripada meni. :) Srećna vam Nova godina i da bude onakva kakvom ste je poželjeli!

Pečene prokulice sa susamom i pinjolima

No, da se vratimo ovoj neobičnoj, veoma zdravoj i kod nas, često zapostavljenoj povrćki. Mi je oduvijek zovemo "prokelj", ali ostali nazivi su "prokulica" i "kelj pupčar". Ja često koristim slobodni prevod sa italijanskog "briselski kupuščići" ( cavolino di Bruxelles ili na engleskom: Brussels sprout)

Nisam ljubitelj kupusastog povrća kuvanog na tradicionalan način (onako da se jede kašikom), pa tako sam dugo živjela u ubjeđenju da ga uopšte i ne volim. No, shvatila sam da običnim dinstanjem, u salatama ili pečene sa puterom ili maslinovim uljem, ove namirnice otkrivaju čitav novi svijet ukusa i mogućnosti za kombinovanje sa drugim povrćem, suvim i svježim začinima, sjemenkama, orašastim plodovima.

Već nekoliko godina, prokelj je jedna od namirnica koje uvijek završe u korpi kad nabasam na njih u radnjama. Uglavnom ga spremam ovako pečenog u rerni ili samo dinstanog na maslinovom ulju uz dodatak badema, indijskog oraha ili sjemenki. Tako pripremljene, ove kupuščiće možete puslužiti kao toplu salatu ili prilog uz grilovano meso, ribu ili sir tipa halumija ( halloumi). Ako niste upoznati sa ovim kiparskim sirom, predlažem da pročitate moj članak o njemu i načinima na koji ga možete koristiti.

Recept

Pečeni prokelj sa susamom i pinjolima

Pečeni prokelj sa susamom i pinjolima Veoma jednostavan način za pripremu prokelja, uz fantastičan hrskav dodatak u vidu susam i pinjola, a sve to zamirisano bijelim lukom i začinima po želji.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 20'
  • ukupno vrijeme: 35'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

  • 500g prokelja
  • 3-4 čena bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • morska so
  • šaka pinjola
  • 3-4 kašike susama
  • suvi začini po želji

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Prokelj operite, sklonite oštećene listove i prerežite svaku lopticu na pola.
  3. Stavite povrće u pleh i dodajte nekoliko čenova neoljuštenog bijelog luka. Prelijte maslinovim uljem, posolite krupnom morskom solju i pospite nekim suvim začinom ako želite. Rukama dobro izmiješajte prokelj dok se fino ne obloži uljem i začinima.
  4. Pecite oko 15 do 20 minuta. Negdje na pola pečenja, izmiješajte povrće da se ne bi spoljašnji listići zalijepili za dno.
  5. Za to vrijeme, u suvom tiganju istostirajte najprije pinjole 2-3 minuta, a zatim i susam na kratko, dok ne promijeni boju.
  6. Izvucite prokelj iz rerne, prespite u neku činiju i ako ih ima, sklonite listiće koji su previše tamni. Izmiješajte sa susamom i pinjolima. Prelijte tankim mlazom maslinovog ulja i služite kao prilog uz meso, ribu ili sir.