Riječ-dvije o empanadama i jedna fina ideja za predjelo ili grickalicu uz piće. Zvijezda je fantastično ukusno tijesto koje možete oblikovati i filovati kako želite!

Ne smatram ni najmanje da nadjev nije dobar ili da nije vrijedan pomena, ali sam toliko oduševljena otkrićem recepta za tijesto, da prosto ne želim da ga zasjenim bilo čime. :) Isprobano je više puta i ako vjerujete mom ukusu, odlično je!

Integralne empanade sa sirom i pečenom bundevom

Empanade ( empanadas) su slana ili slatka punjena peciva koja obično pripisujemo gastronomskoj tradiciji zemalja Latinske Amerike. Zapravo, one potiču iz Španije (Galicia) i Portugala, ali su veoma popularne u manje ili više izmijenjenom obliku i u mnogim orijentalnim zemljama, kao i na jugu Evrope (Italija, Grčka...).

Samo ime potiče od glagola "empanar" što bi se moglo prevesti kao "umotati nešto u tijesto ili hljeb i ispeći u rerni".

Na početku se hljeb punio mesom ili povrćem i tako je pastirima ili putnicima bilo zgodno nositi hranu sa sobom. Vremenom su počeli peći hljeb zajedno sa punjenjem, da bi kasnije promijenili i tip tijesta koji će postati uobičajen za empanade.

Naravno, to je neka opšta istorija, ali kad pogledamo samo zemlje Latinske Amerike, pa čak i njihove posebne regije, moguće je zapaziti da se sve odlikuju nekom tradicionalnom vrstom ovog peciva. Za tijesto koriste različite vrste brašna, a namirnice za filovanje su obično veoma ukorijenjenje u gastronomske navike stanovništva te oblasti.

Integralna peciva sa sirom i bundevom

Moglo bi se reći da u empanade spadaju i italijanske kalcone (calzone), koje se obično prave od tijesta za picu i pečene su u rerni, kao i italijanske pancerote (panzerotti), koje su najčešće pržene.

Empanade sa sirom i pečenom bundevom

Ove moje su neke moderne ili možda samo meni nije poznata njihova istorija. :) Već sam pomenula da mi se tijesto jako dopada. Za njegovu pripremu sam koristila integralno pšenično brašno, ali prema originalnom receptu, koristi se obično bijelo. Pripada tipu hrskavih, prhkih tijesta i zbog toga vjerujem da bi bilo odlično i za slane tartove.

Integralne empanade sa sirom i povrćem

Što se tiče punjenja, tu se stvarno možete igrati. Ja sam koristila nadjev od pečene bundeve i francuskog bri sira (brie), ali zbog slatkoće bundeve, mislim da je čak bolje odlučiti se za fetu ili neki bijeli, kiseliji sir.

Pravila sam i verziju sa patlidžanom i fetom. Koristila sam nešto inspirisano džemom od patlidžana, za koji sam već ranije objavila recept na blogu. Ovdje sam povrćke pekla ucijelo i iskoristila pulpu i izmijenila sam malo izbor začina.

Integralna peciva sa sirom i bundevom

Osim povrća, možete ih filovati mljevenim mesom, sirom i šunkom, paradajzom i mocarelom, piletinom, pečurkama, tunjevinom i kukuruzom... Dakle, izbor je neograničen, ali vodite računa da sve u filu bude usitnjeno da biste mogli preciznije i urednije preklopiti peciva i izbjeći da fil iscuri u toku pečenja.

Recept

Integralne empanade sa pečenom bundevom i sirom

prilagođeno sa bloga  Give me flour
Integralne empanade sa sirom i pečenom bundevom Ukusno i prilagodljivo hrskavo tijesto, u ovom slučaju, punjeno nadjevom od pečene bundeve i sira. Zanimljiva ideja za doručak, slano predjelo ili piknik-grickalicu!
  • vrijeme pripreme: 1h
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 1h30'
  • količina za 25-30 malih ili 15-ak većih empanada

Sastojci

za tijesto
  • 200g integralnog pšeničnog brašna
  • 50g bijelog pšeničnog brašna
  • 150g hladnog putera*
  • 1 kašičica soli
  • biber (po želji)
  • 1 jaje
  • 3 kašike jogurta (ili malo više po potrebi)*
    za nadjev
  • oko 300g pasirane pečene bundeve ili jedna mala bundeva*
  • 1 manji crni luk
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika sjeckanih svježih začina (timijan, žalfija, ruzmarin)
  • 1 kašičica dimljene papričice (proizvoljno)
  • na vrh kašičice muskatnog orašćica
  • so, biber
  • 130-150g sira (bijeli sir, koziji sir ili bri)*
za premazivanje
  • 1 jaje + kašika vode
  • bijeli i crni susam za posipanje

Postupak

Tijesto
  1. Prstima ili viljuškom umiješajte brašno, so, biber i puter narezan na listiće. Napravite od toga sipkavu masu.
  2. U posebnoj činijici lagano umutite jaje i jogurt, i dodajte brašnu i puteru. Prstima miješajte dok se sve ne spoji i ne napravi tijesto, ali nemojte baš mijesiti. Tijesto će se jako brzo formirati, a ako ostaje sipkavo, dodajte još kašiku jogurta. Vjerovatno će ostati vidljivi tragovi putera, ali to je sasvim u redu.
  3. Napravite loptu i umotajte je u providnu foliju. Ostavite u frižideru najmanje 15 minuta, dok ne napravite nadjev. Tijesto možete pripremiti unaprijed i praviti empanade kad želite.
  1. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan crni i bijeli luk.
  2. Kad bude gotov, spojite ga sa propasiranom bundevom. Dodajte sitno isjeckane svježe začine (ja sam koristila timijan i bosiljak), papričicu, muskatni orašćić, so i biber.
  3. Nasjeckajte sir na listiće ili kockice.
Razvijanje i oblikovanje
  1. Uključite pećnicu na 175°C.
  2. Izvucite tijesto iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi par minuta da se malo "opusti". Razvlačite oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini, toliko dok ne dobijete disk debljeni 3-4mm. Okruglim kalupom ili čašom vadite krugove tijesta i punite ih bundevom i sirom. Ako pravite male empanade, budite veoma pažljivi da punjenje ne iscuri. Prvo spojite centralni dio oboda donjeg i gornjeg poklopca, a zatim lagano spojite preostali dio. Pritisnite najprije prstima da se dobro spoji, a zatim viljuškom, koju ćete držati u čaši vode (otresite višak tečnosti prije pritiskanja tijesta).
  3. Napravljene empanade slažite u pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Pečenje i služenje
  5. Kad sve budu pripremljene, premažiti ih mješavinom umućenog jajeta i kašike vode. Pospite susamom i pecite oko 25-30 minuta.
  6. Najbolje su kad su tople, ali ih možete služiti i hladne! Narednog dana su odlične, rekla bih nepromijenjene.

Napomene

  • Ovaj tip tijesta zahtijeva hladne sastojke, te tako koristite puter i jaje koje ste tek izvukli iz frižidera. U slučaju da empanade budete pravili ljeti ili da u kuhinji bude mnogo toplo, najbolje bi bilo da izmjerite sve sastojke i onda ih stavite da se ohlade u frižider oko sat vremena prije pravljenja.
  • U originalnom receptu stoji da jogurt možete zamijeniti pavlakom (vrhnjem) za kuvanje.
  • Ako koristite svježu bundevu (izaberite vrstu koju volite), najbolje je da je ispečete malo ranije, jer bi punjenje trebalo biti ohlađeno. Kako ispeći bundevu? Narežite je na kriške, pospite krupnom morskom solju i maslinovim uljem i utrljajte. Pecite je oko pola sata ili dok sasvim ne omekne na 180°C. Pečena bundeva je veoma ukusna i možete je jesti samo u takvom obliku, ali preporučujem dodavanje začina po izboru.
  • Uz slatkasti fil od bundeve bi se najbolje uklopili bijeli, kiselkastiji sirevi tipa fete. Ja sam koristila brie i čini mi se da je malo neutralan. U verziji sa džemom od patlidžana koristila sam fetu i mnogo je izraženijeg ukusa. Originalna verzija je sa kozjim sirom.
Integralne empanade sa sirom i pečenom bundevom