Jedan od klasika italijanske kuhinje uz malu dozu egzotičnosti usled kombinovanja sira sa plavom plijesni, voća i orašastog voća. Vrlo jednostavno, ukusno i zanimljivo!

Opet sam tu nakon kraćeg, neplaniranog odmora. Zapravo, odmor jeste bio planiran, ali pauza na blogu baš i nije. No, čini mi se da me je to navelo da malo sredim misli i razjasnim sebi šta želim, a šta bi ipak valjalo promijeniti za ubuduće... Ne znam da li će to blogu donijeti nešto dobro, ali činjenica je da sam tu sa mnogo ideja pred čijim "teretom" počinjem da paničim. :) U poslednje vrijeme sam se dosta mimoilazila sa kuhinjom, tako da je moja želja za eksperimentisanjem i novim izazovima značajno porasla. Naravno, znam da će iz malog broja tih eksperimenata izaći nešto dovoljno vrijedno širenja, ali na kraju, saznaćete za one uspješne prije ili kasnije.

Pasta sa gorgonzolom, kruškama i orasima

Današnji recept ne pripada novim idejama. Radi se o jelu koje je prilično uobičajeno kod nas u manje ili više izmijenjenom obliku.

Ono što vam je potrebno je da odaberete neki tip kratke tjestenine koju volite, zatim neki od "buđavih" sireva koji vam prija, uzmite jednu krušku, šaku-dvije oraha i "žrtvujte" pola sata koje ćete provesti u kuhinji. Et voilà! Ručak je spreman!

Nekako mi se čini da mnogi imaju svoju verziju paste sa plavim sirom - sa pavlakom za kuvanje ili bez nje, uz dodatak nekog orašastog voća ili možda blitve, spanaća... Uvijek je ukusno i jednostavno rešenje za obrok, a obično se svima dopada. No, ova pasta koju vam danas predstavljam je neznatno komplikovanija, a u sebi objedinjuje već dobro poznatu kombinaciju gorgonzole, krušaka i oraha.

Sa ovom kombinacijom sastojaka odlično se slaže rukola - ukoliko pravite salatu, a prelivanje medom je fantastičan dodatak.

Za odabir sira, moram reći, najviše ste uslovljeni mjestom u kojem živite, a tek onda na red dolazi lični ukus - da li volite jače ili sireve slabijeg ukusa... Za kuvanje se često koristi gorgonzola i to ona "dolce", italijanski plavi sir veoma kremaste strukture i dosta blagog ukusa. Kao suprotnost njemu, gorgonzola piccante je stariji i dosta jak sir, koji je potrebno koristiti u manjoj količini ukoliko ga upotrebljavate za kuvanje.

Tjestenina sa plavim sirom, kruškama i orasima

Osim ovog najpoznatijeg italijanskog plavog sira, možete koristiti i danski, kremast sir dana blu; engleski stilton ili francuski rokfor ( roquefort) koji je posebno cijenjen, a za razliku od većine ostalih sireva ovog tipa, napravljen je od ovčijeg mlijeka. Izbor je neograničen, ali na žalost, glavni faktor sigurno još uvijek ostaje ponuda u vašim supermarketima.

Recept

Pasta sa gorgonzolom i kruškama

Pasta sa gorgonzolom i kruškama Prefinjena, ukusna i veoma jednostavna tjestenina sa kruškama proprženim na mirisnom puteru, gorgonzolom i orasima. Klasična italijanska pasta i odlična kombinacija sastojaka.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja: 15'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za 2 porcije

Sastojci

za sos
  • velika kruška
  • 30g putera
  • 100-120g gorgonzole ili drugog plavog sira*
  • 30-40g oraha
  • nekoliko kašika vode od kuvanja paste ili pavlake za kuvanje*
i još
  • 170-200g kratke tjestenine po izboru*
  • parmezan za posipanje (po želji)

Postupak

  1. Oljuštite krušku i isjeckajte je na kocke. Odvojite jedan dio gorgonzole koji ćete dodati na samom kraju, a preostalo narežite na kocke. Orahe krupno nasjeckajte.
  2. Ubacite tjesteninu u ključalu posoljenu vodu i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja. Ako želite detaljniji opis kuvanja paste pogledajte jedan od mojih ranijih postova: Kako skuvati pastu na italijanski način .
  3. U tiganju istopite puter i sačekajte dok počne dobijati lagano braonkastu boju i počne se osjećati pomalo lješnikast miris (nešto slično kao braon puter, ali u ovom slučaju je dovoljno samo da se malo proprži i da fin ukus kruškama). Dodajte mu na kockice narezane kruške i poklopite. Pržite ih na sredjoj vatri, uz povremeno miješanje, dok ne počnu da dobijaju finu zlatnu boju. To će trajati oko 5 minuta. Dodajte i krupno nasjeckane orahe (ostavite malo sa strane za posipanje u tanjiru), izmiješajte, poklopite i sklonite sa ringle.
  4. Kad pasta bude skuvana, odvojite šolju vode od kuvanja, a zatim je procijedite.
  5. Gorgonzolu stavite u šerpu u kojoj je kuvana tjestenina sa nekoliko kašika vode koju ste odvojili. Smanjite vatru i uz stalno miješanje sačekajte da se sir istopi.*
  6. Dodajte pastu, promiješajte i po potrebi dodajte još nekoliko kašika vode da ne bi bila suva. Dodajte kruške i orahe iz tiganja, sir koji ste ostavili sa strane i sve izmiješajte. Sipajte u tanjire i pospite izdvojenim nasjeckanim orasima. Po želji pospite narendanim parmezanom.

Napomene

  • Količina sira će varirati prije svega od vrste za koju se odlučite, a naravno i od toga da li želite pastu blažeg ili jakog ukusa. Za kuvanje se obično koristi "slatka" gorgonzola ( gorgonzola dolce), koja je kremastija i blažeg ukusa. Ukoliko želite da sir ima izraženiji ukus, odlučite se za onu "piccante", odnosno, onu koja je duže odstajala i samim tim je dosta jaka. U tom slučaju bi trebalo staviti manje. Predlažem vam da isprobate više verzija i više "buđavih" sireva i da na kraju odlučite sami koji od njih i u kojoj količini vam najviše prija.
  • Ako želite da pasta bude malo kremastija i da ima više mliječni ukus, umjesto vode u kojoj se kuvala tjestenina možete koristiti pavlaku (vrhnje) za kuvanje. Ja obično koristim vodu, jer ona u sebi sadrži i skrob koji je ispustila tjestenina i samim tim je ta koja sosu daje kremastu strukturu. Osim toga, korišćenjem pavlake dodajete nepotrebne kalorije, ali izbor je na vama.
  • Po pravilu, količina tjestenine po osobi je 85g, ali ako vam je to glavno jelo onda je vjerovatno bolje malo je povećati i prilagoditi svojim potrebama.
Pasta sa gorgonzolom i kruškama