Uputstvo u slikama kako da napravite divan puter sa mirisom pečenih lješnika, koji možete kasnije koristiti za mnoga slana jela i poslastice. Sa njim sve postaje mnogo aromatičnije!

Beurre noisette, brown butter , braon puter ili puter lješnikastog ukusa je, zapravo, puter koji se zagrijava dok ne potamni i dok ne počne da oko sebe širi orašast miris (kao što mu i imena kažu). Koristimo ga da bi pojačali ukus putera i dali posebnu aromu slanim i slatkim jelima.

Braon puter (beurre noisette)

Zvuči kao nepotrebno petljanje po kuhinji, prljanje sudova i rizikovanje da puter ne izgori, a sve to da bismo na kraju dobili istu stvar malo izmijenjene boje, ali samo zvuči tako! :)

Ukus i aroma braon putera su nešto zbog čega bih veoma rado provela vrijeme u kuhinji i uprljala šerpu, a što se tiče rizika od gorenja - pa i nije tako velika šansa da će se to dogoditi ukoliko pratite uputstva. Postoji mogućnost, ali morate biti tu i ne računajte na to da možete presložiti veš ili oprati sudove dok puter odradi svoje.

Ukoliko budete budno pratili šta se dešava, biće savršen, a kuća preplavljena mirisom prepečenih lješnika. :)

Da ne dužim, braon puter možete koristiti umjesto običnog putera u biskvitnim kolačima, keksićima ili mafinima. Sa druge strane, uz dodatak nekog svježeg bilja, možete ga koristiti kao preliv za pečeno ili bareno povrće, pastu ili pire krompir.

Kako napraviti beurre noisette?

Na srednjoj vatri zagrijte šerpu. Ubacite na kockice narezan puter (da bi se što ravnomjernije otopio) i povremeno promiješajte.

Kad se puter istopi, brzo će provreti i početi da pjeni. Na dnu će se uhvatiti bijele tačkice, odnosno mliječne čestice koje će, kako se puter bude kuvao, početi da dobijaju braon boju.

Pjena će na početku biti bijela i gusta, a zatim će, kuvanjem, mjehurići postati laganiji i prozirniji. Žuta boja će polako početi da dobija svijetlo braon ili tamnije zlatne tonove, a tačkice na dnu će postati braon. Važno je da se ne odmičete od šporeta, da povremeno promiješate i da uočite te promjene.

Čitava prostorija će početi da miriše na pečene lješnike, a ta aroma i izgled koji sam opisala će značiti da je puter gotov. Prenesite šerpu na neku hladnu površinu, ili ako ne vjerujete svojoj šerpi, odmah prespite puter u drugu posudu.

Važno je da ne nastavite da ga kuvate, jer će čestice postati skoro crne, a i sam puter će postati jako taman. U tom slučaju, najbolje je da prospete sve i krenete ispočetka. Žao mi što to moram reći, ali mogućnost da se dogodi postoji, iako, ako ste oprezni, ne tako velika.

Inače, u upotrebi je i takav, crni puter ( Beurre noir ), ali mu je u toku pripreme potrebno dodati neku kiselinu, limun ili sirće i koristi se u francuskoj kuhinji uz ribu ili neke vrste povrća. Nisam nikad probala, tako da ne mogu da preporučim da se igrate sa tim.

Pripremljen aromatični puter ostavite da se malo prohladi i već koristite za slana jela ili poslastice. Ukoliko ne planirate odmah da ga potrošite, prespite u staklenu teglicu i kad se ohladi, stavite u frižider. Ako vam bude potreban u tečnom stanju, samo teglicu stavite u činiju sa vrelom vodom i sačekajte da se istopi.

Braon maslac

Vrijeme pripreme će varirati u zavisnosti od količine putera, kao i oblika i vrste šerpe koju koristite. Za količinu od oko 150g, u mom slučaju je bilo potrebno 20-ak minuta, ali podsjetiću vas da sam koristila običnu šerpu i onda sam kuvala na tihoj vatri. Ukoliko koristite šerpu sa debljim dnom, i na srednjoj temperaturi, vjerujem da će biti potrebno nešto manje vremena. U svakom slučaju, vodite se izgledom i mirisom putera, ne minutima!

Nadam se da će vam ova tehnika biti zanimljiva i da će ovaj mirisni puter ući i u one kuhinje u kojima ga do sad nije bilo! Stvarno vrijedi!