Lagana i osvježavajuća salata sa komoračem i par riječi o ovoj sjajnoj porvrćki!

Komorač, narandže, masline, maslinovo ulje i suvi origano - nemojte mi reći da ne zvuči mediteranski, zdravo i privlačno! :)

Sicilijanska salata sa komoračem i narandžama

Morač ili komorač (eng. fennel) je biljka osvježavajućeg ukusa veoma pogodna za jelo u sirovom stanju. Možete je grilovati, peći ili kuvati, a izbor namirnica sa kojima se odlično uklapa je neograničen.

Osim korijena, veoma je rasprostranjena i upotreba sjemenki komorača. Možete ga grickati (za osvježavanje daha) i koristiti u pripremi peciva ili slanih krekera, kao i za začinjavanje raznih slatkih i slanih jela. Ja sam radila upravo to kad sam otkrila ovaj začin - koristila ga u svemu tome svakodnevno. Stvarno sam uživala u eksperimentisanju, a u našoj kući se često moglo čuti:

– Hm... dobro je, ali ima nešto neobično...
Ja već počinjem da se smješkam i prosto ne vjerujem da nije odmah shvatio
– Pa zar opet sjeme komorača?!

No, do sad je sjeme komorača dobilo zasluženo mjesto u fioci sa začinima, pa je i njegovo korišćenje svedeno na normalu. :)

Nažalost, komorač nije mnogo popularna biljka kod nas, ili to makar nije bila do prije par godina. Ja sam je otkrila u Italiji, prvi put isprobala u svježem obliku i to baš u ovoj tradicionalno sicilijanskoj salati.

Sicilijanska salata sa moračem i pomorandžama

S obzirom na to da na Siciliji mnogi posjeduju plantaže pomorandži i maslina (ili makar po neko drvo u dvorištu), sasvim je logično da se ovakva jela svakodnevno nađu na njihovom stolu. Dakle, moj prvi susret sa njom je bio baš na Siciliji, od domaćih pomorandži i sa domaćim maslinama!

Osim već pomenute salate, željela bih vam predložiti još jednu sličnu i istog porijekla: pomorandže (po mogućnosti one crvene), ljubičasti luk i masline. Odlična je, ali pošto osim mene, kod nas nema mnogo ljubitelja luka, ona je prava rijetkost.

Da bih vas malo zaintrigirala, pokušaću da vam dočaram eksploziju i preplitanje ukusa dok jedete ovu salatu. Dakle: statkoća i kiselkast ukus pomorandže - odmah zatim vas obuzima izuzetno osvježavajući i specifičan osjećaj kao da ste skoro progutali anis - a na kraju dolazi slanoća koja potiče od maslina. I na momente predivna aroma origana. Ja bih to sve opisala kao fantastično preplitanje slatkog, slanog, svježeg i mirisnog, ali ništa od toga nije toliko izraženo i dominantno u odnosu na ostale ukuse i samim tim je u savršenom balansu!

Sicilijanska salata od morača i narandži

Shvatate li sad zašto mi se toliko dopada?!

Recept

Sicilijanska salata sa komoračem i pomorandžama

Sicilijanska salata sa moračem i narandžama Osvježavajuća i mirisna salata sa svježim komoračem i pomorandžama. Veoma tipičan prilog na stolu u sicilijanskim domovima.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 3 osobe

Sastojci

  • 2 veća komorača*
  • 2 pomorandže
  • oko 100g sitnijih crnih maslina*
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • so, crni biber
  • sušeni origano za posipanje (po želji)

Postupak

  1. Očistite komorač tako što ćete prvo odstraniti vrhove. Zatim sklonite donji dio i spoljašnje najčvršće "listove" (u slučaju da je biljka mlada i jedra, onda samo nožem sklonite tanki spoljašnji dio). Prerežite komorač na pola i odstranite korjen. On je previše vlaknast i treba ga izbjeći. Položite zatim biljku presječenom stranom na dolje i nasjeckajte je na tanke režnjeve ili na kockice.*
  2. Oljuštite pomorandžu i narežite na kocke.
  3. U činiji za salatu izmiješajte komorač, pomorandže i masline. Posolite, malo pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Izmiješajte i ovlaš pospite suvim origanom.
  4. Salata je veoma osvježavajuća i odličan je dodatak grilovanoj ili pečenoj ribi.

Napomene

  • Ovu salatu je najbolje napraviti direktno prije služenja. Komorač ima tendenciju da potamni ukoliko ga nasjeckate i ostavite da čeka. Ipak, ako baš želite da sve bude unaprijed spremno, nakon čišćenja i sječenja, kriške stavite u hladnu vodu. Procijedite i začinite salatu.
  • Ukoliko niste sigurni kako da pripremite komorač, predlažem vam da pogledate članak na sajtu Coolinarika.
  • Za pripremu ove salate obično se koriste sitnije crne masline. Praktičnije je da budu očišćene, ali ja ih rijetko kupujem (budu previše mekane) i koristim neočišćene.

Ako ste uopšte stigli do kraja... Molim vas, nemojte da odustajete od ovog jela ni zbog toga što je zvijezda komorač (koji, možda, do sad niste probali i ne želite da rizikujete), a ni zbog toga što se radi o "čudnoj" kombinaciji povrća, voća i (još!) maslina. Probajte i dajte šansu novim ukusima, možda se navučete kao ja! :)