Još jedna verzija brzinskih i zdravih keksića. Treća po redu!

Ovaj integralni keks je još jednom izmijenjen recept za ranije objavljen keks sa ovsenim pahuljicama i kokosom. Nova verzija je nastala iz težnje da se nekako smuti "keks sa kokosom", iako smo u nedostatku... eto baš kokosa! Naravno, do tog saznanja sam došla tek kad sam zaprljala činiju i već sebe vidjela kako uživam u keksu! :)

Integralni keks sa ovsenim pahuljicama i lešnicima

I šta da se radi, umjesto kokosa su došli pečeni lješnici, pa sam dodala kakao prah... i znate već kako to biva.

Keks nam se baš dopao, ali je to sa sobom nosilo i obavezna dodatna isprobavanja. Cilj je bio da se uz razne izmjene i dopune, na kraju, dođe do još jedne "sigurne" verzije. I evo je!

Osim onih početnih i ovih novih, na blogu postoji i recept za posnu verziju ovsenih keksića sa kokosom, u kojoj sam puter zamijenila zrelom pasiranom bananom.

Takođe, jedan od mojih omiljenih je ovaj zdravi granola keks, skoro jednako brz i jednostavan za napraviti, a prepun hranljivih i njami namirnica. Sadrže pahuljice, orašaste plodove, suvo voće i začine, i naravno, sve možete birati sami i prilagoditi stanju u ostavi. Za njih ćete vidjeti i posnu verziju, pa ako je nekom potrebno...

Integralni keks sa ovsenim pahuljicama i lješnicima

Internet je preplavljen fantastičnim idejama za razne tipove keksa, ali se ja, ipak, veoma često vratim ovoj. Jedan od glavnih razloga je brzina i jednostavnost pripreme. Nekad prosto nemam vremena da čekam da tijesto nadođe ili se "odmori" u frižideru, a ako ste i vi povremeno u takvoj situaciji, predlažem jednu od tri varijante...

Integralni ovseni keks sa lješnjacima

U nastojanju da bude što zdraviji, odlučila sam se za integralno brašno, smeđi šećer i dvije vrste pahuljica: ovsene i ražane. Radi intenzivnijeg ukusa, dodala sam nezaslađen kakao prah i cimet, ali fino se uklapa i narendana narandžina kora, a vjerujem i začini kao što su đumbir, muskatni orašćić ili kombinacija začina za medenjake.

Integralni keks sa ovsenim pahuljicama i lješnicima

Ako vam padne na pamet neka zanimljiva ideja, predložite u komentaru ispod posta. Ko zna, možda to meni ili nekom drugom dobro dođe! :)

Recept

Integralni ovseni keks sa lješnicima

Integralni ovseni keks sa lješnicima Zdrav integralni keks sa ovsenim i ražanim pahuljicama, pečenim lješnicima, kakao prahom i cimetom... Mirisan i ukusan užitak uz šolju kafe ili čaja!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 10'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 20-ak komada

Sastojci

suvi sastojci
  • 100g integralnog pšeničnog brašna*
  • 100g ovsenih pahuljica (ili 70g ovsenih + 30g ražanih)
  • 90g mljevenih pečenih lješnika
  • 90g smeđeg šećera
  • 3 pune kašičice kakao praha
  • 1 kašičica cimeta
vlažni sastojci
  • 110g putera
  • 1 kašika meda
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike ključale vode

Postupak

  1. Zagrijte rernu na 180°C uz ventilator (ako pečete bez njega, povećajte temperaturu na 190°C ili pecite koji minut duže).
  2. Sastavite sve suve sastojke: brašno, pahuljice, mljevene lješnike, šećer, prosijan kakao prah i cimet.
  3. Istopite puter i dodajte kašiku meda. U zasebnoj šoljici, tek proključalom vodom prelijte kašičicu sode. Odmah će početi da pjeni, izmiješajte i dodajte istopljenom puteru.
  4. Spojite sve sastojke i varjačom ili rukama napravite jednoličnu smjesu. Vidjećete da nećete dobiti baš kompaktno tijesto, ali trebalo bi da možete prstima formirati loptice.
  5. Kašičicom odvajajte tijesto, pravite okruglice i slažite ih na papirom za pečenje obložen pleh. Malo ih pritisnite prstima i oblikujte.
  6. Pecite 10-ak minuta. Keksići će na dodir i dalje ostati mekani, ali ne brinite, čim se ohlade par minuta očvrsnuće.
  7. Ohlađene ih složite u metalnu kutiju i danima će ostati svježi. Ukusan dodatak jutarnjoj kafi ili čaju!

Napomene

  • Obično koristim integralno pšenično brašno, ali ako želite možete ga zamijeniti običnim bijelim, ili koristiti oba u odnosu koji želite.
  • Izbor pahuljica takođe prilagodite svom ukusu i špajzu! Ja sam koristila 70g ovsenih ili zobenih pahuljica i 30g ražanih, ali možete koristiti i samo ovsene.

Ako vas je zainteresovao ovaj keksić, predlažem vam da pogledate i preostale dvije verzije: keks sa ovsenim pahuljicama i kokosom i posni ovseni keks sa kokosom

Integralni keks sa ovsenim pahuljicama i lješnicima

27. mart 2014.

Ovaj recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i..., domaćici kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!, koja nam je kao temu za mart 2014. zadala ovas ili zob.

Osim ovog, priložiću još dva recepta na tu temu, a to su: krambl sa karamelizovanim jabukama i šargarepom i granola ili domaći musli.