Detaljno opisan proces kuvanja bulgura na meni omiljen način i nekoliko riječi o samoj namirnici.

Nisam zaboravila da bulgur nije baš jedna od namirnica koje se svakodnevno krčkaju u našim šerpama! Vjerujem da ima dosta onih koji nisu čuli za njega ili ako jesu, nisu sigurni šta je i kako se koristi. Ipak, nadam se da vas ima spremnih na promjene i željnih otkrića i novih navika u kuhinji!

Bulgur

U par rečenica ću opisati kako se bulgur dobija, pomenuću par uobičajenih načina kuvanja, a zatim ću, uz fotografije i detaljan recept, opisati veoma jednostavan način kako ga ja spremam i kako nam se najviše dopada!

Bulgur se dobija neobičnom obradom durum pšenice. Ona se najprije kuva, a zatim se suši i tako osušena lomi na veoma sitne ili nešto veće komadiće. Dakle, bulgur je već djelimično skuvana žitarica i zbog toga je vrijeme kuvanja tako dobijenog proizvoda kratko.

Ova namirnica ima veoma dugu tradiciju u kuhinjama zemalja Bliskog istoka i koristi se kao prilog uz razne vrste kuvanih jela sa mesom i povrćem, za pilav ili kao dodatak salatama. Prilikom proizvodnje bulgura, zrno pšenice se koristi skoro u cjelosti, otklanja se samo mali dio ljuske ili mekinje (oko 5%). Poznato nam je da se u omotaču zrna nalazi najveći dio nutritivnih sastojaka, te ga to čini zdravijim izborom od bijelog pirinča, paste ili drugih proizvoda napravljenih od bijelog brašna.

Sastojci potrebni za kuvanje bulgura

Pomenula sam da bulgur može biti različite veličine, što utiče i na vrijeme kuvanja. Kad imam izbor, biram krupniji. Ne znam tačno koliko godina unazad ga koristim, ali ove poslednje, njegova upotreba kod nas se značajno intenzivirala. Razlog tome je način kuvanja! Ranije sam pratila instrukcije sa pakovanja, isprobavala verzije sa interneta - neke su bile uspješnije od drugih, ali nikako nisam mogla da dobijem ukus koji sam tražila! Ukus bulgura iz jednog libanskog restorana u koji povremeno svratimo. Naravno, i dalje mi je nepoznat njihov način kuvanja, ali sam pronašla tip bulgura koja mi se dopada i došla do "pravog" načina pripreme! I od tad je to to! Poželjela sam da podijelim ideju sa vama, pa možda nekom bude od koristi!

Uputstva na koja najčešće nailazimo podrazumijevaju da na šolju bulgura idu dvije šolje hladne vode i malo soli, a zatim se kuva na tihoj vatri. Drugi način je identičan onome za kuvanje kuskusa (couscous) i podrazumijeva natapanje bulgura vodom i ostavljanje da odstoji, u ovom slučaju 20-25 minuta. Vidjećete da se način koji pominjem donekle razlikuje, prije svega zbog dodatka drugih sastojaka i prelivanja ključalom vodom, ali je i značajno je brži!

U šerpi propržiti sitno sjeckan čen bijelog luka na malo putera i maslinovog ulja. Kad počne da miriše, ali prije nego što potamni, dodajte bulgur.

Izmiješajte bulgur tako da bude sasvim obložen uljem i staklast. Miješajte minut-dva, posolite, a zatim dolijte ključalu vodu ili supu. Promiješajte i ostavite da se kuva dok voda ne ispari i bulgur počne da se lijepi za dno šerpe.

Sklonite sa ringle i poklopite. Ostavite da se odmori 10-ak minuta, a zatim viljuškom ili štapićima rastresite zrna. Po želji, pospite sjeckanim peršunom ili korijanderom.

Na kraju, evo i detaljnog recepta sa preciznim mjerama!

Recept

Kako skuvati bulgur?

Kako skuvati bulgur Uputstva za jednostavno i brzo kuvanje bulgura, uz dodatak bijelog luka i putera. Fantastičan za hladne salate, kao prilog jelima od mesa i povrća ili pilav.
  • vrijeme pripreme: 5'
  • vrijeme kuvanja: 10' + (10')
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 2-3 osobe

Sastojci

  • šolja bulgura (2,5dl ili oko 200g)
  • kockica putera (oko 15g)* (može se izostaviti)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • veći čen bijelog luka
  • 1/3-1/2 kašičice morske soli
  • oko 3,5dl ključale vode ili temeljca (supe)
  • kašika sjeckanog peršuna ili korijandera (po želji)

Postupak

  1. Stavite vodu ili domaći temeljac da proključa.
  2. U drugu, veću šerpu, ubacite puter, maslinovo ulje i sitno nasjeckan čen bijelog luka. Uključite ringlu, povremeno promiješajte i sačekajte dok luk ne počne da se prži. Kad počne da miriše, ali da i dalje ostane bijel, dodajte bulgur i miješajte dok se fino ne obloži uljem i postane staklast.
  3. Smanjite vatru na srednje-tihu ili tihu, posolite i dadajte ključalu tečnost. Promiješajte i poklopite. Primijetićete da će tečnost vrlo brzo nestati, ali nastavite da kuvate nekih 5-6 minuta dok bulgur ne počne da se lijepi za dno šerpe. U međuvremenu, jednom promiješajte viljuškom ili štapićima i probajte da li je odgovarajuće slanoće.
  4. Sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno 5-10 minuta da se "odmori".
  5. Zrna bulgura će biti slijepljena, ali ih samo rastresite viljuškom ili štapićem. Od tad, bulgur će ostati u takvom obliku dok bude trajao - bilo da ga iskoristite istog dana, bilo da čeka u frižideru. Dodajte sjeckani peršun, korijander, biber ili već začine po vašem izboru ili ga ostavite u tako "prirodnom" izdanju.

Napomene

  • Ako želite da napravite posnu/vegansku verziju ili možda želite da bude dijetalna (sa manje masnoće), izbacite puter i ostavite samo kašiku maslinovog ulja (ne mora puna). Važno je da ima dovoljno masnoće da se bijeli luk proprži i da se bulgur blago zastakli. Dalji proces pravljenja je isti. Naravno, ovakav bulgur će biti za nijansu manje ukusan jer puter daje poseban pozadinski ukus, ali i ovako je sasvim fin, a naročito ako ga miješate sa povrćem ili jedete uz neko jače jelo.

Bulgur možete koristiti kao prilog raznim vrstama variva, karija, fantastičan je za pilav i za salate! Jedna od najpoznatijih salata je tabuli (tabbouleh) , na bazi svježeg peršuna, mente i sitno sjeckanog paradajza, a možete izmisliti i neku svoju toplu ili hladnu salatu dodajući bulguru sjeckane orašaste plodove i suvo voće. Da ne zaboravim, odlično se slaže uz humus!

Već pripremljen bulgur

U suštini, vjerujem da ne postoji neki pravilan način za kuvanje bulgura, ali makar svojim možemo nazvati onaj koji nam se najviše dopada!

Dakle, ako isprobate bulgur pripremljen ovako sa bijelim lukom i puterom, biće mi drago da čujem da li vam se dopada, kakve biste promjene unijeli, kako vi kuvate bulgur... Napišite ispod posta, podijelite svoje ideje sa nama... a znate već da sam ja otvorena za sve vrste kuhinjskih eksperimentisanja! :)