Jedna starinska torta sa pričom... Napravljena od prhke, tanke korice sa savršeno pjenušavim punjenjem od badema, sa mirisom limuna i vanile... ne želite da propustite! :)

Kad je kao predmet istrage kulinarske igrice FBI rukavice, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes, izabran Zokin blog, znala sam da je to prava prilika da ponovo napravim ovu finu torticu. My pans and pots je jedan od meni najdražih domaćih kulinarskih blogova, tako da sam se baš od srca bacila na istraživanje!

Peraška torta

Utiske o isprobanom ću objaviti uskoro, ali Peraška torta je toliko divna i posebna, da sam jako željela da joj posvetim poseban post i da recept za nju sačuvam na blogu, što bliže!

Slušajući moje hvalospjeve, vjerujem da bi mnogi očekivali da vide neko čudo od torte na tri sprata, sa mnogo fila, savršeno ukrašenu i sjajnu. Međutim, vidite nešto jednostavnog izgleda, rustično, nešto što (samo kad biste mogli da osjetite) miriše na dom, tjera da zamislimo neku simpatičnu baku koja svojim vještim rukama mijesi kolač koji je spremala oduvijek, a svjesna je da će njime, po ko zna koji put, usrećiti sve ukućane... Makar sam je ja tako doživjela!

Možda sam samo vođena Zokinom pričom o njenoj baki koja se potrudila da prenese umijeće pravljenja Peraške torte na svoju unuku... A zahvaljujući njoj, baka je podučila i još neke od nas, a nadam se da će se lanac nastaviti u nedogled... Ova torta to prosto zaslužuje!

Peraška torta sa bademima

Kad pročitate originalan recept i pogledate predivne fotografije Perasta, saznaćete da ova poslastica ima jako dugu tradiciju i da su je u ranijim vremenima žene "slale svojim muževima koji su plovili da im pomorske dane učine slađim i lakšim". Dakle, ovu poslasticu možete napraviti i grickati malo po malo i do mjesec, mada ne vjerujem da će dočekati te dane! :)

Peraška torta sa bademima

Iako sam odrasla u Crnoj Gori i u svojim tinejdžerskim godinama napravila mnogo poslastica, prije Zokinog posta nisam čula za Perašku tortu. Vjerovatno zbog velike razlike između onoga što se jede na primorju i kod nas sjevernije. Kad me neko pita koja je to tipična hrana kod nas, a ljudi vas u inostranstvu to redovno pitaju, ono što mi dođe da kažem je "krompir i meso, svakog dana, u jednom od nekoliko uobičajenih oblika"! U redu, možda i pretjerujem... Međutim, često zaboravim da se prava mediteranska hrana, ona od koje mi polazi voda na usta, jede i kod nas. O da, riba, morski plodovi, maslinovo ulje, masline, pasta sa svježim paradajzom... sve ono što su za mene Grčka, Italija i Španija! Iako malecna, moja zemlja je prilično raznolika, a naša hrana se nikako ne bi mogla opisati jednom rečenicom. Znate već - planine i more, pa tako i različita hrana...

Znate ono kad naučite novu riječ, pa više ne možete da pobjegnete od nje, iskače iz novina, radija, presreće vas na ulici... E tako nekako je sa mnom i Peraškom sad.

Torta sa punjenjem od badema, limuna i vanile

Da se vratim tortici! Najkraće ću je opisati kao jedan vrlo specifičan tart veoma tanke korice (koja je već sama po sebi vrlo ukusna), punjen savršeno pjenastim i mekanim filom od mljevenih badema, sa predivnim mirisom limuna i vanile... Savršeno preplitanje ukusa i predivan kontrast tekstura - donekle prhko i hrskavo tijesto, a sa druge strane sasvim vazdušast i mekan središnji dio koji se istopi dok trepnete i ostavi predivan ukus i miris za sobom...

Pretpostavljam da vam je sad jasno zašto sam željela da imam recept kod sebe na blogu! :)

Peraška torta od badema

Moja torta se razlikuje od Zokine po tome što su sve mjere uvećane zbog većeg kalupa. Znate već da ja uvijek smanjujem količinu šećera u kolačima, pa ako ste navikli na slatke poslastice, imajte to na umu! Prvi put kad sam je pravila, shvatila sam da to neće negativno uticati na krajnji rezultat, pa sam se toga pridržavala i sad. Umjesto sjemenki iz mahune vanile, ovog puta sam koristila ekstrakt i torta je opet bila odlična. Mislim da je to sve!

Peraška torta

Da napomenem: napravite je dva dana unaprijed. Zoka kaže da mora toliko da stoji! Ja poštujem pravila! :)

Recept

Zokina Peraška torta

prilagođen recept sa bloga My pans and pots
Peraška torta Ukusna starinska torta napravljena od tanke, prhke i puteraste podloge, punjene pjenušavim i sočnim nadjevom od mljevenih badema, sa predivnim mirisom limuna i vanile.
  • vrijeme pripreme: 45'
  • vrijeme pečenja: 50'
  • ukupno vrijeme: 1h35'
  • količina za 12-16 služenja

Sastojci

za podlogu
  • 230g brašna
  • 40g šećera
  • 115g putera
  • 1 žumance
  • 1,5-3 kašike hladne vode*
za nadjev od badema
  • 7 bjelanaca sobne temperature
  • 180g šećera*
  • 290g mljevenih badema
  • 35ml višnjaka, ruma*
  • 35ml limunovog soka
  • rendana kora jednog limuna
  • 2 kašičice ekstrakta vanile ili srž od dvije mahune

Postupak

Uraditi unaprijed
  1. Za ovu tortu je potrebno 7 jaja, zapravo 7 bjelanaca i jedno žumance. Da bi se bjelanca dobro umutila, potrebno je da budu na sobnoj temperaturi, pa stoga ne zaboravite da ih izvučete iz frižidera na vrijeme.
  2. Obložite papirom za pečenje dno i ivice kalupa prečnika 22-23cm.
Miješenje i oblikovanje podloge
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Zamijesite tijesto tako što najprije izmiješate brašno i šećer, a zatim dodate na kockice nasjeckan hladan puter, žumance i kašiku vode. Viljuškom ili prstima napravite mrvičastu smjesu, a zatim rukama formirajte glatko tijesto sa kojim ćete moći raditi kasnije. Ako je potrebno, dodavajte malo po malo ostatak vode.
  3. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Jednu lopticu umotajte u providnu foliju i stavite u frižider.
  4. Razvucite prvu lopticu tijesta u krug prečnika nešto manjeg od prečnika kalupa. Nemojte se uplašiti da neće biti dovoljno tijesta, biće veoma tanko, ali to je baš onako kako treba da bude. Prenesite i utapkajte razvučeno tijesto po dnu. Drugu lopticu razvucite kao četvorougao i izrežite na trake debljine oko 6 cm. Prenesite ih i obložite ivice kalupa, tako da trake dobro spojite među sobom i sa dnom. Ubacite tepsiju u frižider dok ne umutite smjesu sa bademima.
Nadjev
  1. Mutite bjelanca najprije najslabijom brzinom, a čim počnu da pjene, pojačajte. Kad primijetite da su tek počeli da ostaju tragovi od mutilica, počnite da dodajete šećer malo po malo, a zatim uspite sve i mutite dok ne dobijete sjajan i čvrst snijeg. Ako koristite zrnca vanile, dodajte ih dok još mutite mikserom.
  2. Dodajte bademe (za koje ste se prethodno uvjerili da nemaju grumuljica i rastresli dobro viljuškom), narendanu limunovu koru, ekstrakt vanile, limunov sok i alkohol. Lagano umiješajte ručnom mutilicom ili varjačom.
Oblikovanje i pečenje torte
  1. Kalup koji je stajao u frižideru izvucite i nekoliko puta lagano bocnite tijesto viljuškom. Prespite fil od bjelanaca.
  2. Razvucite treću lopticu tijesta u krug veličine kalupa. Izrežite na trakice, a zatim ih poređajte kao rešetku preko fila. Najprije poređajte sve trakice u jednom pravcu, od sredine pa na lijevo i desno, a zatim drugi red preko njih, pod pravim uglom i opet od sredine.
  3. Vjerovatno fil neće doći do samom vrha ivica od tijesta, pa u tom slučaju, lagano prstima presavijte višak i napravite mali obod.
  4. Tortu pecite oko 50 minuta na 180°C ili oko 40-45 minuta na 170°C uz ventilator. Gotova je kad dobije finu zlatnu boju i počne lagano da se odvaja od ivica. Ako niste sigurni, izvedite test čačkalicom.
  5. Pečenu tortu pustite da se sasvim ohladi u kalupu. Zatim je, tako u kalupu, dobro prekrijte aluminiskom folijom i ostavite najmanje dva dana prije služenja. Prvi put sam je pravila kad je napolju bilo 40°C, u avgustu i morala sam je držati u frižideru. Izvadila sam je nekoliko sati ranije tog dana kad sam je služila i bila je u savršenom stanju. Tako sam uradila i sad. Pošto nemam neko tamnije i hladnije mjesto u stanu, opet sam je držala u frižideru, i pustila da postane sobne temperature prije služenja... Vjerujem da to ni najmanje ne kvari ukus, ali Zoka će me ispraviti ako griješim pošto nisam imala priliku da probam originalnu tortu u Boki! :)
  6. Prije služenja, ovlaš je pospite šećerom u prahu, pozovite drage prijatelje i uživajte! :)

Napomene

  • U zavisnosti od izbora brašna, veličine žumanceta i preciznih mjera, količina vode za podlogu će varirati. Stavite nešto više od kašike, a zatim po potrebi, dodajte još kašiku ili dvije. Jedna kašika tečnosti je 15ml.
  • Količina šećera u receptu je smanjena u odnosu na originalan recept, ali ako volite slađe poslastice ili ako želite da se držite prvobitnog recepta, potrebno bi bilo staviti 290g šećera u dio sa bjelancima za veličinu tepsije 22-23cm.
  • Što se tiče izbora alkohola, ja sam željela da pojačam bademast ukus, tako da sam kostila Disaronno, tip Amaretto likera, sa veoma izraženom aromom badema.

Draga Zoko, mnogo ti hvala što si sa nama podijelila recept za ovu fantastičnu torticu i da, mislim da će biti jedna od onih uobičajenih na svečanostima i okupljanjima!