Dva načina da jednostavno i brzo oljuštite bademe i time izbjegnete jurnjavu od radnje do radnje i potragu za već oljuštenim, bijelim bademima!

Vjerujem da ste nekad naišli na recept koji traži da koristite već oljuštene bademe (bleached almonds). Nekad je možda potrebno da sami napravite bademovo brašno, već vam je poznato da možete samo sanjati da ga ima u radnjama? Pri tom, znam da je u nekim gradovima toliko teško kupiti i same oljuštene bademe, da već unaprijed znate da je svaka potraga puko gubljenje vremena. Na svu sreću, ova kulinarska tehnika je toliko jednostavna da vam je potrebno manje-više pet minuta i čitav proces je već gotov!

Sirovi i oljušteni bademi

Same bademe najčešće koristim baš u prirodnom obliku, jer je kora prepuna vlakana i hranljivih sastojaka. Međutim, ako pravite neke nježne, svijetle keksiće, puding, domaći marcipan ili možda mlijeko od badema koje želite da bude sasvim bijelo i čisto, oljušteni bademi su neophodni.

Postoji nekoliko načina da to izvedete. Najjednostavniji i najčešće primjenjivan u mojoj kuhinji je onaj koji podrazumijeva kratko kuvanje u ključaloj vodi, zatim hlađenje i ljuštenje.

Kad sam odlučila da napišem ovaj kuhinjski tip, malo sam istraživala i vidjela da mnogi pominju i drugi način, koji navodi da se bademi samo preliju ključalom vodom. Ono što me je začudilo je što se vrijeme koje navode različiti izvori toliko razlikuje da je bilo prosto neobično da sve funkcioniše. Naime, po njima bademe je potrebno ostaviti od jednog do 20 minuta, a rezultat je isti?!

Morala sam to sebi da objasnim, pa sam podijelila bademe u pet-šest činijica, držala ih različito dugo u vodi i ljuštila odmah i sa zakašnjenjem, zapisala utiske po pitanju lakoće ljuštenja i vlažnosti već oguljenih badema i evo šta sam zaključila. Moj omiljeni metod je i dalje kuvanje badema jedan minut u ključaloj vodi! Osim toga, ako ih samo prelijete i pustite da odstoje, zaključak je da ih je najbolje ostaviti oko pet do sedam minuta - za manje vremena ih je teže oljuštiti, a ukoliko ih ostavite duže, skoro da neće biti razlike u lakoći guljenja, a bademi će biti puniji vode.

Sirovi neoljušteni bademi

Pitanje vlažnosti badema je takođe veoma važno kad govorimo o kasnijem korišćenju. Ukoliko je po receptu potrebno da ih sameljete ili isjeckate onda ih je neophodno dobro osušiti - najprije papirnim ubrusom ili krpom, a zatim ih ostaviti na vazduhu ili ih isušiti u rerni.

Ukoliko planirate da ih konzumirate sirove, a to se odnosi kako na oljuštene, tako i neoljuštene bademe (uopšte koštunjave plodove i sjemenke), najviše dobrobiti ćete od njih imati ako ih ostavite potopljene u vodi nekoliko sati ili najbolje, preko noći (baš kao kad pravite bademovo mlijeko). U takvom obliku, naš organizam lakše vari ove nutritivno bogate namirnice, a i omogućena je bolja apsorpcija minerala i vitamina iz njih. Nakon tog perioda stajanja u vodi, bademe je potrebno dobro isprati i jesti tako sa korom ili ih oljuštiti. Dakle, vidjećete da ih je i na ovaj način prilično lako oguliti, ali ako vam je potrebna veća količina, ja bih ipak primijenila trik sa ključalom vodom na veoma kratko, recimo 30 sekundi.

Sve pomenuto ću opisati u nekoliko rečenica koje su propraćene fotografijama radi jednostavnijeg pregleda postupka same tehnike.

Ljuštenje badema u ključaloj vodi

Stavite šerpu sa vodom na ringlu i sačekajte da voda proključa. Uspite bademe i pustite da se kuvaju jedan minut. Ako primijetite da se kora nije ni najmanje smežurala i da izgledaju isto, onda ih pustite još pola minuta.

Sačekajte da voda proključa Ubacite bademe u ključalu vodu

Procijedite i isperite bademe hladnom vodom da bi se zaustavio proces kuvanja.

Kuvajte bademe oko minut i sklonite sa ringle Procijedite i isperite bademe hladnom vodom

Vidjećete da je kora veoma smežurana i da se veoma lako sklanja prstima. Budite pažljivi da bademi ne počnu da lete svuda po kuhinji! :) To je to, dobili ste oljuštene bademe za pet minuta!

Prstima oljuštite bademe Oguljeni bademi

Ljuštenje badema prelivanjem ključalom vodom

Pomenula sam u odjeljku na početku posta da je i to jedan od mogućih i jednostavnih načina za ljuštenje badema.

Ubacite bademe u činiju i prelijte ključalom vodom.


Stavite bademe u činiju Prelijte bademe provrelom vodom

Ostavite činiju sa potopljenim bademima pet do sedam minuta, a zatim nastavite postupak kao sa kuvanim. Dakle, procijedite, isperite hladnom vodom i oljuštite.

Ostavite bademe da odstoje u vodi Procijedite i isperite bademe

Potapanje badema

Ukoliko planirate da ih konzumirate sirove ili ćete od njih praviti bademovo mlijeko, najbolje ih je ostaviti potopljene u čistoj hladnoj vodi nekoliko sati ili preko noći. Ako ste stavili neoljuštene bademe uveče i koristićete ih ujutro, vidjećete da ih je i tako moguće oljuštiti, mada donekle teže. Pa tako, i u tom slučaju ih možete staviti na 30 sekundi u ključalu vodu da biste ubrzali proces. Uzgred, ja bademovo mlijeko više volim sa neoljuštenim bademima, jer ima više ukusa, ali izbor je na vama.

Natapanje badema vodom Prelijte bademe hladnom vodom i ostavite preko noći

Sušenje badema

Ako u receptu piše da bademi moraju biti samljeveni ili isjeckani, ili možda ne planirate da ih koristite odmah, veoma je važno da ih dobro osušite. Pošto ih oljuštite, papirnim ubrusom ih dobro osušite, a zatim prospite na papir za pečenje i ostavite da se suše na vazduhu ili ih prenesite u pleh i sušite u rerni na 150°C oko 15-20 minuta. Povremeno provjerite u kakvom su stanju jer je važno da se ne počnu peći, jer će postati tamniji i jačeg ukusa.

Osušite bademe papirnim ubrusom Ostavite bademe da se osuše na vazduhu ili u pećnici

Vjerujem da su mnogima ove tehnike već poznate, ali sigurna sam da će biti i onih kojima će značiti i olakšati rad u kuhinji. Ako imate još neke dodatne ideje ili iskustva vezano za ljuštenje badema, podijelite ih sa nama i opišite u komentarima. Širimo korisne informacije! :)

Oguljeni bademi

Ako pogledate sve ono što na blogu postoji sa bademima, shvatićete da je to jedna od meni omiljenih namirnica. Ako ih već oljuštite i sitno sameljete, izvojiću par predloga kako da ih utrošite! Možete napraviti jako jednostavne tradicionalno sicilijanske kolačiće ili možda, neobičnu tipično švedsku poslasticu pod imenom Semla koja je uzrok stvaranja dugačkih redova ispred kafeterija i pekara jednog dana u godini ili recimo, napravite fantastičnu Zokinu Perašku tortu napravljenu od blago prhke puteraste podloge i punjenja od badema, sa aromom vanile i limuna. Nadam se da ćete uživati!