Kratko upoznavanje sa ovom fantastičnom švedskom poslasticom i naravno, recept kako da je napravite kod kuće!

Na današnji dan se, širom Švedske, tradicionalno jedu semle - specifična vrsta poslastice, karakteristična za većinu nordijskih zemalja. Prave se tako što se slatke pogačice od dizanog tijesta začinjenog kardamomom, filuju nadjevom od paste od badema i umućenom slatkom pavlakom. Ako vam to zvuči mnogo kalorično, potpuno ste u pravu!

Semla, švedska poslastica sa bademima i pavlakom

Danas je, po Gregorijanskom kalendaru, dan pred početak Velikog Vaskršnjeg posta ( Shrove Tuesday ili Fat Tuesday). U ranijim vremenima, praktikovalo se da se tog dana konzumira masna i veoma kalorična hrana. Iako se post u današnje vrijeme u Švedskoj uglavnom ne praktikuje, običaj da se na današnji dan jedu semle je ostao. S obzirom na to da se mogu pronaći u svim kafeterijama i poslastičarnicama, najčešće se kupuju gotove, ali ja sam ove godine, ipak, odlučila da ih napravim sama.

U nastavku teksta ću se osvrnuti na nekoliko zanimljivih podataka o semlama i naravno, recept za one koji odluče da sami isprobaju ovu neobičnu poslasticu.

Nekada davno... :) semle su bile prisutne u domovima samo jednog dana u godini. Sa protestantskim reformama u XVI vijeku i udaljavanjem od praktikovanja posta, pravile su se svakog utorka od Božića do Vaskrsa. Danas, mogu se pronaći u većini poslastičarnica, svakog dana, u periodu od posle Božića pa do Vaskrsa. Mnogo duži period za uživanje!

Koliko sam uspjela da shvatim iz malog istraživanja koje sam sprovela, sve nordijske zemlje imaju sličan tip poslastice, koji se razlikuje po vrsti punjenja i nazivu. Uglavnom se pune nadjevom od badema ili džemom od malina i pavlakom.

Semla - tradicionalni švedski kolač

U Švedskoj su se tradicionalno jele tako što bi se uronile u činiju vrelog mlijeka, posute cimetom i u tom slučaju se zovu hetvägg. Danas se najčešće služe samostalno uz šolju kafe ili čaja. Postoji još nekoliko naziva, ali najmoderniji, i u Stokholmu najprisutniji, je semla ili u množini semlor.

Ova ukusna poslastica ima veoma dugu istoriju, ali ono što je meni ostalo najupečatljivije, kada sam je i otkrila prije tri godine, je priča o "nekom kralju" koji je preminuo jedući semle! Zapravo, radi se o kralju Adolfu Frederiku, koji je 1771. godine, posle ionako preobilnog kraljevskog ručka, za dezert pojeo 14 porcija semli u vrelom mlijeku! Zapamćen je kao "kralj koji se prejeo do smrti"! Pa stvarno...

Semla, tradicionalna švedska poslastica sa bademima i pavlakom

Da se malo osvrnem na sam recept. Semle su pogačice od dizanog tijesta sa dodatkom kardamoma, kojima se ukloni vrh, zatim se viljuškom izvuče tijesto iz sredine i ono se doda pasti od badema da bi se napravio nadjev. Njime se napune izdubljene pogačice i ukrase umućenom slatkom pavlakom. Zatim se poklope prethodno isiječenim vrhom i pospu šećerom u prahu. Izgledaju kao prave sniježne kugle.

Slatke pogačice ili loptice su najzahtjevniji dio semli. Pripadaju tipičnim skandinavskim pecivima koja su obogaćena puterom, jajima i skoro nezaobilaznim kardamomom. Veoma su jednostavne za napraviti, ali ja sam, ipak, završila isprobavajući nekoliko recepata, jer su se veoma brzo isušivale. U suštini, najbolje ih je služiti onog dana kad ih napravite, jer se bez obzira na moj trud da pronađem idealan recept, ipak, donekle isuše sledećeg. Kada se pečene loptice ohlade, možete ih zamrznuti i onda ih puniti kad poželite.

Nadjev možete praviti na dva načina i oba sam navela u receptu. Ukoliko možete, kupite gotovu pastu od badema ( almond paste) ili vam je ostalo unaprijed napravljene (recept možete pogledati u postu za Kolač od badema), onda koristite nju. Drugo rešenje je mješavina mljevenih badema i šećera u prahu, kojima se, radi izražajnijeg ukusa, dodaje ekstrakt ili aroma gorkog badema.

Poklopac je najčešće trouglastog oblika, a možete ga dobiti tako što isiječete ravno vrh semle i onda ga preoblikujete u trougao. Drugi način, koji sam opisala u slikama ispod recepta, je da to uradite tanjim makazama. Naravno, možete iskoristiti samo ravno isječen vrh, kao što vidite na fotografijama. I ne zaboravite šećer u prahu!

Semle

Nadam se da ćete im dati šansu i da će vam se dopasti kao meni!

Za svako poređenje sa princes krofnama, molim vas, pogledajte dodatak na dnu teksta.

Recept

Semle

prilagođeno sa sajta  semiswede
Semla Tradicionalna i omiljena švedska poslastica, napravljena od mirisnih slatkih pogačica sa kardamomom, punjenih nadjevom od badema i slatkom pavlakom.
  • vrijeme pripreme: 1h50'
  • vrijeme pečenja: 20'
  • ukupno vrijeme: 2h10'
  • količina za 12-14 semli*

Sastojci

za pogačice
  • 75g putera
  • 300ml mlijeka
  • 25g svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 70g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica mljevenog kardamoma
  • 540-600g brašna
za prvu verziju nadjeva
  • 200g gotove badem mase
  • mrvice iz pogačica
  • oko 150ml vrućeg mlijeka
za drugu verziju nadjeva
  • 200g sitno mljevenih badema (badem brašno)
  • 120g šećera u prahu
  • kašičica-dvije vode
  • kapljica arome gorkog badema
  • mrvice iz pogačica
  • 120ml vrućeg mlijeka
za punjenje i dekoraciju
  • 4dl slatke pavlake
  • kašičica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak

Pogačice
  1. U šerpici, na laganoj vatri otopite puter. Za to vrijeme, izmjerite mlijeko i u posebnoj činijici izmrvite 25g svježeg kvasca.
  2. Kad se puter sasvim istopi, dodajte mlijeko i promiješajte. Kad smjesa bude mlaka, odnosno tek topla na dodir (37°C), sklonite je sa ringle i mali dio dodajte kvascu. Promiješajte dok se ne rastopi.
  3. Izmjerite brašno (krenite sa 540g), dodajte so i kardamom, a zatim šećer. Izmiješajte ovlaš prstima suvu smjesu i dodajte jaje, kvasac i ostatak putera i mlijeka.
  4. Krenite da mijesite, mada će smjesa u ovom stadijumu biti ljepljiva. Važno je da sve sastojke fino spojite, a zatim pospite brašnom radnu površinu i istresite tijesto na nju. Mijesite i dodavajte samo onoliko brašna koliko je neophodno da tijesto prestane da se lijepi za ruke, ali da i dalje bude ljepljivo i da se pomalo hvata za radnu površinu tamo gdje nije posuta brašnom. Važno je da bude mekano, tako da je obično potrebno dodati vrlo malo.
  5. Vratite tijesto u brašnom posutu činiju, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da nadolazi 20-30 minuta.
  6. Tijesto na kratko premijesite i podijelite na loptice jednake veličine. Sami odlučite da li želite velike ili male semle, pa će u zavisnosti od toga biti 12-14 većih semli ili oko 25 manjih. Poslažite ih na pleh obložen papirom za pečenje tako što ćete ih malo više odmaknuti jedne od drugih. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadolaze oko 30-40 minuta.
  7. Za to vrijeme zagrijte rernu na 200-220°C.
  8. Ubacite loptice u zagrijanu rernu i pecite ih u donjem dijelu rerne na 200°C uz ventilator oko 20 minuta, dok ne dobiju finu braon boju. Pošto većina pećnica ne peče ravnomjerno, najbolje je da nakon 10-ak minuta okrenete pleh, a već posle 15 ih provjerite da se ne bi prepekle.*
  9. Kad budu gotove, prekrijte ih krpom i ostavite da se sasvim ohlade. Pošto je semle najbolje služiti onog dana kad se naprave, ili odmah po punjenju, onda je same pogačice najbolje staviti u dobro zatvorenu posudu do korišćenja da bi se izbjeglo isušivanje. Same loptice, odnosno gotovo pecivo, možete zamrznuti i puniti ih kad to želite.
  10. Da biste napravili nadjeve, najprije morate isjeći vrh svakoj pogačici i napraviti poklopce. Viljuškom izdubite sredinu i te mrvice prstima ili viljuškom usitnite i iskoristite ih za nadjev.
Priprema prve verzije nadjeva
  1. Badem masu narendajte na sitnoj rendi. Dodajte mrvice koje ste izdubili iz pogačica i sve to dobro sjedinite viljuškom.
  2. Zagrijte mlijeko dok ne bude vruće i dodajte ga smjesi koju ste pripremili. Dobro vijuškom ili ručnom mutilicom umutite nadjev, da bude skoro sasvim gladak.
Priprema druge verzije nadjeva
  1. Oljuštene mljevene bademe izmiješajte sa šećerom u prahu i dodajte nekoliko kapljica vode da bi se potpomoglo stvaranju ljepljive smjese, nalik badem masi. Dodajte i kapljicu arome gorkog badema i izmiješajte.
  2. Ovoj smjesi dodajte mrvice koje ste prethodno izdubili iz pogačica i isitnili. Dodajte vrelo mlijeko i napravite gladak nadjev.
Formiranje semli
  1. Dakle, pošto su se se loptice ispekle i ohladile, potrebno ih je prerezati i izdubiti. Postoji više načina da se naprave poklopci, a najjednostavniji je da ravno presiječemo vrhr. Drugi način je da makazama pokušate da isiječete trougao, ali tako što ćete ih držati ukoso. Tako će poklopac, sa svojim unutrašnjim dijelom, dobiti izgled nepravilne piramide.*
  2. Mrvice koje smo izdubili dodajemo bademima ili badem masi da bismo dobili nadjev i njime punimo pogačice dotle da budu skoro ravne (oko 2 kašičice po jednoj).
  3. Umutite slatku pavlaku sa kašičicom vanilin šećera. Prenesite je u poslastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom i ukrasite poslastice. Naravno, u slučaju da nemate špric, možete to uraditi i kašikom.
  4. Vratite poklopac i lagano ga utisnite u snijeg od pavlake.
  5. Pospite šećerom u prahu i služite istog dana. Tada su najmekše, najsočnije i najukusnije!

Napomene

  • Ovdje sam dala količine za 12-14 velikih semli, što znači da ćete tijesto podijeliti na loptice od oko 75g, mada nema potrebe da mjerite, samo izdijelite da budu manje-više iste veličine. Ukoliko želite, možete praviti male semle i u tom slučaju će ih biti otprilike duplo toliko, oko 25. U slučaju da ste napravili male loptice, njih je potrebno peći na jačoj temperaturi 225°C, na sredini rerne i oko 7-10 minuta.

Kao što sam već pomenula, poklopac semli je najčešće trouglastog oblika. Najpravilniji način da to dobijete je da koristite makaze, tako što ćete jedan krak zabosti u unutrašnjost pogačice, a drugi iskriviti ka spolja i presjeći pod tako kosim uglom. Pogledajte kako sam to uradila na fotografijama.


Najbolje semle u Stokholmu

Po meni, veoma važna informacija za one koji se u ovo doba godine zadese u ovom lijepom gradu! :)

Šta da vam kažem, danas su redovi ispred mnogih pekara, kafeterija i poslastičarnica. U toku godine, postoji nekoliko datuma kad se, po tradiciji, jede određeno jelo ili poslastica i stvarno je neobično kako to svi ispoštuju. Već sam o tome pisala u postu za Dan rolnica sa cimetom (cinnamon rolls) . Pa tako, ne vjerujem da postoji neko ko danas nije pojeo semlu.

Kad sam prije tri godine, po prvi put, bila ovdje i saznala za to, štreber kakav jesam, odmah sam se bacila na istraživanje gdje da idem da ih probam. Zaprepastila sam se kad sam shvatila da se u jednoj od, sada već meni omiljenih kafeterija u gradu, čekaju dugi redovi, a narudžbine se prave danima unaprijed. Čudno, zar ne?! Predstavljam vam Konditori Vete Katten !

Vete Katten

Nalazi se u centralnom dijelu grada (pogledajte mapu), sastoji se iz većeg broja prostorija i ima fantastičnu hranu i poslastice, kao i izgled. Odmah ćete primijetiti da su glavni motiv mačke, ima raznih figurica svuda po prostorijama. Namještaj je starinski, radnici su obučeni isto tako i sve odiše nekom romantičnom atmosferom iz '50-ih godina. Možete sresti vremešne gospođe koje su došle na jutarnju kafu, a za stolom pored studente koji kuckaju na svojim laptopovima... Šarenoliko, opušteno i vrlo simpatično! Da ne zaboravim, šoljice za kafu su po mom ukusu... osim veličine (mada to ne igra važnu ulogu, jer u većini kafeterija možete dopunjavati kafu koliko god želite puta)!

Vete Katten

No, još bolje od šolja su semle! Fantastično mekano tijesto, da se istopite od miline koliko je dobro punjenje od badema, savršeno umućena pavlaka sa mirisom vanile i sve zajedno... Divota! Po mom skromnom mišljenju, ne propustiti!

Vete Katten

Nadam se da sam vas inspirisala da probate semle, pa ili u svojoj kuhinji ili negdje sjeverno, gdje živi Deda Mraz! :)


Semle po ovom receptu su bile tema martovskog kruga (2014.) kulinarske igrice Kuvarijacije . Tamo možete provjeriti iskustva osam dragih blogerki koje su učestvovale i dale svoj doprinos širenju ove neobične poslastice.


DODATAK: 13. februar 2013.

Inspirisana jučerašnjim dijalogom sa svoje Facebook strane, odlučila sam da dodam jedno pojašnjenje. Par čitateljki koje su, pretpostavljam, imale priliku da isprobaju semle u Švedskoj, izrazile su nezadovoljstvo neutralnim ukusom ovog kolača, posebno u poređenju sa onima koji se jedu i prave kod nas. Moram reći da nije prvi put da to čujem.

Vjerovatno sve već primijetili da dajem sve od sebe da opišem svoja iskustva i dam detaljne recepte (dobro sad, možda predetaljne), kako bi svi koji se odluče da to iskoriste i isprobaju jelo ili poslasticu ostanu, koliko je to moguće, zadovoljni… Polazim od sebe i od činjenice da kad uložim vrijeme u pripremu nekog jela, ni malo mi ne prija kad ne dobijem ono što sam očekivala. Zbog toga sam se osjetila dužnom da vam malo detaljnije opišem ukus semli, s obzirom na to da su za mnoge od vas sasvim nova stvar, i ubijedim vas da svako poređenje sa princes krofnama prosto ne ide! :)

O čemu se, zapravo, radi? Znam da izgled semli mnoge podsjeća na princes krofne! Ali vjerujte, to je jedino što im je zajedničko. Svaki dio ponaosob je toliko različit da je svako poređenje skoro nemoguće. Naglasila sam da se semle prave od dizanog tijesta, znači onog koje je na bazi kvasca, čekamo da nadođe i pravimo pogačice. Da, na neki način hljebno tijesto. Princes krofne se prave od kuvanog, masnog tijesta, od kojeg se prave i ekleri, profiteroli ili slane verzije sa sirom i začinima… Sasvim je drugačijeg ukusa.

Što se tiče punjenja, za semle koristimo nadjev koji se pravi od badema ili gotove paste od badema, a za ublažavanje slatkoće tog punjenja, koristi se umućena slatka pavlaka kojoj se ne dodaje šećer (sem kašičice vanilin šećera radi mirisa). Princes krofne imaju kuvani fil na bazi jaja, brašna ili gustina, mlijeka i putera. U slučaju da dodajemo slatku pavlaku, obično je šećerimo i samim tim ima više ukusa.

Meni se, lično, dopadaju oba ova kolača, ali stvar je u tome što ih ne bi trebalo porediti. Uzgred, za veoma detaljan i fantastičan recept za princes krofne, svratite do Maje sa bloga Cooks and Bakes.

Ukus semli je preovlađujuće blag sa ne tako slatkim tijestom koje miriše na kardamom, slatkim i aromatičnim punjenjem od badema i na kraju, slatkom pavlakom koja neutrališe tu slatkoću nadjeva i daje kremastu notu čitavom kolaču. U poređenju sa našim poslasticama, možda nedovoljno slatko i za naš mozak koji na osnovu njihovog izgleda očekuje ukus princes krofni - prilično začuđujuće! :D

Nadam se da ovim pojašnjenjima neću poljuljati želju u onima koji su htjeli da ih probaju. Ipak, svake godine, na Utorak kad se jedu semle, prave se redovi ispred mnogih poslastičarnica u Švedskoj…

Uvijek mi je zadovoljstvo da čujem vaše mišljenje, pohvale, kritike i komentare, jer mi ukazuju na ono što je dobro, kao i na ono što je potrebno popraviti. Naravno, ukusi su različiti, i tradicije su različite, a dok pišem ovaj blog, svim srcem ću se truditi da prenesem svoje gastronomske doživljaje i nove kulinarske ljubavi.

Vaša Milica :)