Recept za jedan zanimljiv, bezglutenski čokoladni kolač sa mljevenim bademima ili lješnicima i heljdinim brašnom.

Moj 100. post! Nekad mi se čini da sam tek juče počela sa pisanjem bloga, a onda, kad malo porazmislim o tome šta se sve izdešavalo, šta sam uradila, šta sam planirala, šta sam naučila, sa kim sam se sve virtuelno udružila, rekla bih da ova avantura traje i značajno duže.

Mislim da u svakom radu postoje neki trenuci koji nas podsjete da je vrijeme da zastanemo, razmislimo, osvrnemo se iza sebe i napravimo planove za dalje. Sve godišnjice, okrugli brojevi... mislim da, u stvari, tome i služe. Ja sam između ostalog shvatila da vrijeme jako brzo prolazi i da se moram više potruditi da ga stignem...

Čokoladni kolač sa heljdom i bademima

Okrugao broj, prvi trocifren, zaslužuje i nešto neobično, zanimljivo, onako kako ja volim. Za početak čokoladno!

Čokolada je jedna od mojih omiljenih gastro ljubavi. Isprobala sam mnoge i šarenolike kolače sa ovom divoticom, ali omiljeni su mi oni sasvim jednostavni na bazi putera, jaja i čokolade, sa ili bez brašna, sa nekim orašastim plodovima i eventualno začinima.

U zavisnosti od načina pripreme, od ovih sastojaka nastanu slatke kreacije različite teksture, kremastije ili pjenušavije, a ja budem u stanju dugo da raspredam o ukusu, izgledu i osjećaju koji ostavljaju u ustima i srce mi bude na mjestu!

Ovaj kolačić je jedan od tih jednostavnih, punog ukusa, ali kojem doza neobičnosti nikako ne nedostaje! Poslužite se čokoladnom poslasticom sa bademima i heljdinim brašnom! Hvala vam što ste bili tu sve ovo vrijeme!

Čokoladni kolač bez glutena

Vjerujem da vam dodatak heljdinog brašna ovdje zvuči pomalo neobično. Meni makar jeste onda kad sam nabasala na recept. Volim njen izražen ukus, ali da budem iskrena, nikako ga nisam mogla povezati sa čokoladom. Naravno, nisam se dugo pitala! Nisam u stanju da vam opišem utiske u samo jednoj riječi. Kolač je zanimljiv, neobičan, izazovan, iznenađuje preplitanjem gorkastog ukusa kakaa iz tamne čokolade i pomalo kiselkastog i istovremeno orašastog ukusa heljde. Veoma je čokoladan i ukusan, a ukus heljde se blago intenzivira stajanjem. Dakle, po nama, kolač je bolji sledećeg dana, iako se može jesti čim se ohladi i izigravati skoro običan čokoladni kolač. :)

Reći ću samo da je jedan od omiljenih mom degustatoru i djeluje mi da mu nikad neće dosaditi, iako meni ponekad da... Znate već , volim ja neke stvari onako istinski, ali osim najobičnije paste sa svježim ili kuvanim paradajzom, nema ni jedne jedine stvari koju volim ili želim tako često da ponavljam!

Za pripremu ovog kolača možete koristiti bademe ili lješnike, šta volite i šta vam je pri ruci. Ja obično koristim već gotovo bademovo brašno (sitno mljeveni bademi), ali ako ih nemate, možete ih usitniti u nekoj kuhinjskoj spravici, zajedno sa heljdinim brašnom. Po želji možete dodati i sjeckane tostirane orašaste plodove. Ovdje najčešće koristim tamnu čokoladu – oko 70% kakao djelova, ali i ona polu tamna za kuvanje – 45-50% je odlična.

Čokoladni bezglutenski kolač sa heljdom i bademima

Uzgred, ako niste ljubitelj heljde, preskočite ovaj recept i nastavite na onaj za mokru čokoladnu tortu. Ako ste za nešto mirisnije i punijeg ukusa koji dolazi od preplitanja čokolade, pečenih lješnika, cimeta i džema od kajsija ili gorke pomorandže, onda je za vas zimski čokoladni kolač, a ako baš hoćete nešto kao da ste se baš potrudili, nešto kao pravu tortu, pravac na čokoladno čokoladnu tortu (Devil's Food Cake)! Kažem ja da volim čokoladu! :)

Sam recept je veoma precizan i jasan, unosila sam minimalne izmjene, tako da je on velikim dijelom samo prevod. Uživajte i ako volite ukus heljde, nemojte propustiti! Taj ukus će se malo intenzivirati sledećeg dana, pa imajte na umu da ostavite malo i za sjutradan!

Recept

Čokoladni kolač sa bademima i heljdom

po receptu sa bloga DavidLebovitz
Čokoladni kolač sa heljdom i bademima Jednostavan i veoma zanimljiv bezglutenski čokoladni kolač sa mljevenim bademima ili lješnicima i heljdinim brašnom.
  • vrijeme pripreme: 25'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 55'
  • količina za 10 služenja

Sastojci

  • 170g čokolade (45-70% kakao djelova)
  • 115g putera
  • 4 jaja
  • 100g smeđeg šećera
  • 80ml punomasnog jogurta
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 75g sitno mljevenih badema ili lješnika*
  • 35g heljdinog brašna

Postupak

  1. Ostavite jaja i puter da postanu sobne temperature. Razdvojite žumanca od bjelanaca i sameljite lješnike ili bademe.
  2. Zagrijte rernu na 180°C. Podmažite puterom okrugli kalup pomjerljivih ivica prečnika 20-23cm i prekrijte dno papirom za pečenje.
  3. Na pari otopite isjeckanu čokoladu i puter – postavite činiju iznad šerpe u kojoj ključa voda na srednje tihoj vatri. Kad dobijete jednoličnu glatku smjesu, sklonite činiju i pustite da se čokolada prohladi.
  4. U činiji umutite ručnom mutilicom žumanca, polovinu količine šećera, jogurt, ekstrakt vanile i so. Ovu smjesu lagano i uz stalno miješanje, dodajte otopljenoj čokoladi i puteru. Zatim umiješajte i mljevene bademe ili lješnike i heljdino brašno. Ostavite sa strane.
  5. U zasebnoj činiji, mikserom umutite bjelanca. Kad počnete da uočavate tragove od mutilica, malo po malo dodavajte šećer, ne prestajući da mutite. Kad se bjelanca fino umute i postanu čvrsta i sjajna, prestanite sa mućenjem.
  6. Ručnom mutilicom ili silikonskom spatulom, dodajte trećinu snijega od bjelanaca čokoladnoj smjesi i laganim pokretimo odozdo na gore ih sasvim spojite. Dodajte preostali dio i takođe lagano izmiješajte.
  7. Sve prespite u tepsiju i pecite oko 20-30 minuta. Prema originalnom receptu, koristi se tepsija prečnika 20cm, ali ja sam ovaj kolač mnogo puta pekla u većoj (23cm) i sasvim je fine visine, tako da nisam prilagođavala količinu sastojaka. Dužina pečenja će malo varirati u zavisnosti od veličine tepsije, ali znaćete da je kolač gotov kad lagano počne da se odvaja od ivica ili probodite čačkalicom negdje sa strane, koja treba da ostane čista. Kolač će u centru i dalje izgledati djelimično mekano.
  8. Ostavite da se malo prohladi, sklonite obod i služite na sobnoj temperaturi.

Napomene

  • Najčešće ovaj kolač pravim sa bademima, ali lješnici daju jedan još izraženiji ukus koji se odlično uklapa sa heljdinim brašnom. Po želji, dodajte krupno nasjeckane lješnike i time ćete dobićete lijep kontrast između mekanog sočnog biskvita i hrskavih lješnika.
Čokoladni kolač sa heljdinim brašnom i bademima