Recept za pravi pravcati domaći čokoladni puding! Kremast, čokoladan, drhturav, punog ukusa i mnoogo jednostavan za nešto tako posebno!

Od svih vrsta pudinga, oduvijek sam najviše voljela puding od čokolade. Onaj sa ukusom vanile je takođe dolazio u obzir. Ostali, iako ženstvenih i zanimljivih boja za moja nekadašnja shvatanja, uvijek su bili pomalo neprijatnog ukusa. Nekad mi tako padnu na pamet neki momenti iz djetinjsta kojima sam se tada radovala, a danas mi izazivaju lijepu nostalgiju i osjećaj zahvalnosti. Recimo, obožavala sam ona jutra kad nas u kuhinji dočeka puding za doručak - čokolada, vanila ili pola-pola. U dubokim tanjirima, onako do prevoja, pa još sa debljom koricom koja je imala sasvim dovoljno vremena da se formira još od prije nego što je mama otišla na posao.

Domaći puding od čokolade

Uzgred, volite li vi koricu? Po meni, to je ključno pitanje kad je puding u pitanju!

Iako danas ne mislim baš da je puding najsrećnija ideja za doručak, one svoje tanjire i korice ne bih lako dala! I nekako volim što su se dogodili!

Kako već godinama ne kupujem ništa od tih proizvoda koji se brzinski umute i budu spremni za jelo, tako i puding nisam baš dugo jela. Znala sam da se može napraviti i domaći, a čak sam i manje-više znala kako, ali prosto nisam naišla na nešto što me je dovoljno privuklo. Međutim, od kad sam nabasala na ovaj, dan-dva nisam mogla da prestanem da mislim o njemu (da, slaba sam na hranu), a onda kad je isproban, ni da prestanem da pričam o njemu i da... da ga iznova pravim!

Bila bi prava šteta da ne podijelim sa vama ovako jednostavan recept za poslasticu koja budi sva čula! Fantastično kremasta i prepuna ukusa. Samo da vas upozorim, ovo je baš čokoladna poslastica, dakle teško da bi mogla da izigrava ulogu doručka ili tako nešto. Služite je u manjim činijicama i uživajte u punoći ukusa... Vidjećete, divno je!

Postoji mnogo načina da napravite puding kod kuće. Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata i što se tiče načina pripreme i izbora sastojaka. Osim gustina, šećera, mlijeka i čokolade, nije vam potrebno ništa više. Nema obogaćivanja jajima, puterom, pa čak ni pavlakom ako to ne želite ili ako koristite punomasno mlijeko, što ga čini veoma laganim, ali istovremeno kvalitetnim i vrlo zasitim. Ovdje koristim gorku ili polu-gorku čokoladu (onu za kuvanje) i da tako kažem, to je jedini "luksuzan" sastojak. Osim ove verzije, puding možete napraviti i koristeći samo kakao prah i vjerujem, nešto više šećera, ali obećavam da ću poraditi na toj verziji, pa da možemo imati domaći puding i kad nam ponestane čokolade! :)

Domaći čokoladni puding

Recept je pravljen po receptu sa bloga Smitten Kitchen, a ako ste nekad isprobali nešto sa njega, sigurna sam da vam je jasno da tu nema šta da se doda ili oduzme. Deb je nevjerovatno precizna i kad pratite ono što ona radi, ubrzo shvatite da toliko detaljno razradi recepte da postoji zaista minimalna šansa da vam nešto ne uspije.

Pa takav je i ovaj, baš onakav kakav treba da bude! Isprobala sam recept nekoliko puta i za nijansu sam mijenjala mjere onako kako mi više odgovara, ali u principu, sve je isto. Za nas pravim obično pola doze, čisto da se malo zasladimo pošto "pokušavamo da smanjimo unos slatkog" (i meni se čini da nam ne ide najbolje!), ali ako vas je više od dvoje u kući, nemojte ni da pomislite da smanjite navedenu dozu! Vjerujte mi da to ne želite! :)

Puding sa čokoladom

Primijetićete razliku u izgledu pudinga na fotografijama. Detaljnije ću objasniti u dijelu sa receptom, ali ukratko ću reći o čemu se radi. Na fotografiji sa početka posta se nalazi puding koji je duže kuvan, dok nije postao gust i onakav kakav je po mom ukusu - kremast i sa "pravom" koricom (ako želite da je bude)! Na drugoj fotografiji je puding koji je kuvan kraće - više je pudingast, drhturav, ima sitne mjehuriće na vrhu, odvaja se od čašice i korica je tanja. Obje verzije su odličnog ukusa, sasvim su dovoljno kuvane i sve je samo stvar ukusa.

Najbolje da probate oba načina pravljenja, pa onda ostanite pri onom koji vam se dopadne! :)

Recept

Domaći puding od čokolade

po receptu sa bloga Smitten Kitchen
Domaći puding od čokolade Domaći čokoladni puding predivno punog ukusa, kremast, gladak i jako čokoladan! Savršen poslastica koju ćete brzo pripremiti i oduševiti degustatore! ;)
  • vrijeme pripreme: 5'
  • vrijeme kuvanja: 20'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za 6-8 porcija

Sastojci

  • 35g gustina
  • 120g šećera (bijeli ili sitni smeđi)
  • prstohvat soli
  • 830ml punomasnog mlijeka (ili 630ml obranog mlijeka + 200ml pavlake)
  • 200g čokolade (45-70% kakao djelova)
  • kašičica ekstrakta vanile

Postupak

  1. U šerpi u kojoj ćete kuvati puding izmiješajte gustin, šećer i so.
  2. Izmjerite punomasno mlijeko ili ako koristite obrano, pomiješajte ga sa pavlakom za kuvanje. Stalno miješajući ručnom mutilicom, dodavajte malo po suvoj smjesi, tako da se sve dobro spoji i da nema vidljivih grumuljica.
  3. Stavite da se kuva na srednje jakoj vatri (kod mene 6 od 9). Iako ćete vidjeti da se prvih skoro 10 minuta ništa ne dešava, nemojte doći u iskušenje da pojačate vatru. Potrebno je dati gustinu dovoljno vremena da se skuva. Povremeno promiješajte, a tek nakon 10-ak minuta, kad smjesa počne lagano da se hvata za dno i postane nešto gušća, miješajte stalno. Kad bude takva da na poleđini kašike bude ostajao trag kad povučete prstom, vrijeme je za čokoladu.
  4. Dodajte kockice čokolade i miješajte dok se sasvim ne istopi. Kuvajte još 3-4 minuta dok smjesa ne postane gušća, relativno pudingasta. Sklonite sa vatre i umiješajte vanilu. Ako volite gust puding, pogledajte instrukcije u napomenama.*
  5. Prespite u činijice. Ako želite da puding ima koricu, onda činijice prekrijte providnom folijom, ali da idu preko ivica, da ne dodiruju puding ili ih ostavite u potpunosti bez folije (ja ih ne prekrivam). Ako želite da izbjegnete stvaranje korice, onda foliju prilijepite direktno na površinu pudinga i lagano pritisnite da ne ostanu mjehurići vazduha.
  6. Ostavite u frižideru oko dva sata da se dobro ohladi prije služenja, ili ih napravite noć ranije. Pošto čokolada ima puniji ukus ako nije mnogo hladna, obično puding ostavim na sobnoj temperaturi oko pola sata prije samo jela. Savršeno će se održati u frižideru do tri dana, mada to ne mogu ni da zamislim da će dočekati u normalnim uslovima! :)

Napomene

  • Prema originalnom receptu, potrebno je koristiti samo punomasno mlijeko. Kako mi obično imamo u kući obrano, onda dio mlijeka mijenjam pavlakom i puding bude za nijansu kremastiji (masniji :)).
  • Ako se dogodi da ostanu grumuljice u pudingu, procijedite sve kroz sitnu cjediljku, a zatim rasporedite po činijicama.
  • Ukoliko volite gust puding, onda smjesu kuvajte oko 4-5 minuta duže prije nego što dodate čokoladu, uz stalno miješanje. Pošto će do tad već uveliko ključati, važno je da se ne odvajate i stalno mutite da se ne bi lijepila za dno. Dodajte čokoladu i čim se ona dovoljno istopi, puding će se prilično zgusnuti i vidjećete da možete "pisati" po njemu smjesom koja toči sa mutilice i tada je gotov. Takav puding je čvršći, kremast i kad se ohladi, neće se odvajati od čašice. Ako odlučite da ostavite koricu, u ovom slučaju će biti baš "prava"! ;)
  • U slučaju da ne budete duže kuvali, smjesa će biti tečnija, a puding će imati više "pudingastu" teksturu, biće drhturav kad se ohladi i odvajaće se od činijica, a na vrhu se obično pojave sitni mjehurići. U svakom slučaju, gustin će biti sasvim dovoljno ukuvan, tako da je sve samo stvar ukusa. Obje verzije su pravi raj za nepca!
  • Pošto je ovaj puding mnogo punijeg ukusa od onog koji izmutite sa prahom iz kesice, predložila bih da koristite manje činijice. Neuporedivo je zasitiji i poslastica je u pravom smislu riječi.

Ohrabrujem vas da napravite ovaj puding čak i ako niste pretjerano vješti u kuhinji. Vrlo je jednostavan, ne postoji mnogo stvari koje mogu poći po lošem, a i one se mogu lako veoma ispraviti (npr grumuljice), a oborićete s nogu sve one koji ga budu probali.

Pravi domaći puding od čokolade

Donekle slično čokoladno zadovoljstvo možete pronaći na blogu i pod imenom: francuski čokoladni krem ili Chocolate Pots de Crème. Radi se o poznatom francuskom klasiku koji podrazumijeva poslasticu na bazi pavlake, čokolade i žumanaca koja se peče i služi u posebnim činijicama ili šoljicama. Izuzetno je bogata i kremasta, punog ukusa, a možete je poslužiti i najprobirljivijim gostima! Potrebno je nešto malo više vremena i truda da se napravi nego za puding, ali rekla bih da itekako vrijedi!