Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Predlozi su preuzeti sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Da li bi se vireći u vašu šerpu moglo zaključiti u kojem se godišnjem dobu nalazimo? Iz moje ne baš uvijek, ali trudim se da koliko-toliko poštujem kalendar sezonskih namirnica. Čini mi se da ono uzbuđenje koje bi trebalo da postoji kad se na pijaci pojave prve tikvice, paradajz, kajsije, jagode... polako nestaje. Sve je neprimjetnije iz godine u godinu. To i jeste za očekivati uzimajući u obzir dostupnost svega tokom čitave godine, ali, da li smo predvidjeli da možda već naša djeca neće imati predstavu o tome da jagode dozrijevaju ljeti, a da je bundevi vrijeme u jesen! Šteta...

Možda se to ipak ne dogodi ako bude dovoljno nas koji shvatamo značaj prirode i njenog očuvanja, sezonskog, lokalno uzgajanog... možda mi ipak učinimo neku promjenu, a pri tom uživajući u najukusnijem (i najjeftinijem) voću i povrću! Pa da, u sezoni su namirnice najjeftinije, a nikad bolje!

Preporuka za jun - poslastice

Ljeti raspolažemo pravim bogatstvom raznobojnih namirnica! Jun je mjesec u kojem se sladimo jagodama, trešnjama, višnjama, pa i malinama... Tu su i razne svježe salate, krastavac, paradajz, mlade šargarepe, kupus i krompir. Već se na pijacama mogu pronaći i tikvice, patlidžan, brokoli, kelj i ostalo povrće, ali tačan period dozrijevanja varira od mjesta do mjesta. Možete računati na to da će skoro svi ovdje predloženi recepti ostati sezonski tokom čitavog ljeta.

Najveći broj navedenih recepata je izvučen iz mojih foldera (da ih tako nazovem, ali se odnosi na Pinterest, Evernote, Bookmarks) pod zajedničkim nazivom "za isprobati" ili "što prije isprobati"!

Mislim da je šteta da to sve čuvam za sebe, tako da od ovog posta, na blogu očekujte sezonsku preporuku početkom svakog mjeseca. Odlučila sam da se zadržim na receptima objavljenim na domaćim blogovima, što zbog razumijevanja, a što zbog toga što su odlični, kreativni i nepresušan izvor inspiracije! :)

Pa da krenemo! Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Hladna čorba od krastavca i jogurta

Onaj tip laganih i izuzetno jednostavnih čorbica ili krem supa za koje vam je potrebno pet minuta, blender i svježi sastojci. Može biti čak i potpun ljetnji obrok uz fine pogačice ili prepečen hljeb. Osvježavajuća i elegantna! Recept na blogu Bake Noir .

2. Salata sa leblebijama i šargarepom

Sirova šargarepa, leblebija, limun, maslinovo ulje i feta! Uz sve to još i ljuta, vrlo simpatična pasta sa feferonima. Vidjećete da je način pripreme, odnosno kuvanja leblebija, jako zanimljiv. Meni sasvim nov, a podrazumijeva samo prelivanje sirovih leblebija ključalom vodom koje se zatim ostave da nabubre i koriste za salatu. Mislim da i ova salatica može biti divan i potpun laganiji obrok. Recept na blogu Prstohvat soli .

3. Sufle sa tikvicama i sirom

Sufle sa povrćem i sirom tipa edamera, kačkavalja i sličnih tvrdih masnijih sireva. Lana naglašava da se osim sa tikvicama, mogu praviti sa brokolijem, karfiolom ili možete kombinovati povrće koje želite, a odličan dodatak bi bila i pančeta i neke začinske biljke. Za čas gotovo, a mislim da niko ne odbija soufflé! :) Recept na blogu La cuisine creative .

4. Kineske proljećne rolnice

Ovo je nešto što na prvi pogled ne liči na ljeto. Međutim, svi ili makar svi oni koje poznajem, obožavaju kinesku hranu, a mnogima su favorit baš proljećnje rolnice! U ovom receptu se nalazi sve što nam je pri ruci u ovom periodu - mladi luk, šargarepa i kupus (sve mlado :)), brokoli i ostalo što nije sezonsko - meso i sastojci za odličan ljutkasti umak! Jelena je veoma detaljno opisala postupak kako da napravite proljećnje rolnice, sa svim usputnim savjetima i fotografijama pripreme. Mislim da vam pored njih neće ni pasti na pamet kineski restoran! Recept na blogu FoodForThought .

Jelenine kineske proljećne rolnice isprobane, a bile su zadate kao tema jedne od kulinarskih igrica za blogere. Posvetila sam im čitav post, pa pročitajte moje utiske i preporuke.

5. Tzatziki

Još jedan recept sa krastavcima i jogurtom! Grčki tzatziki sos sa grčkim jogurtom, bijelim lukom i mirođijom - odličan uz roštilj, razne tipove mesa, a ja bih dodala da je savršen dodatak i uz burgere od povrća! Recept na blogu Kuhinja zaposlene žene .

Preporuka za jun - slana jela

6. Švarcvald torta

Sigurno ste nekad probali onu raskošnu tortu sa natopljenim čokoladnim biskvitima, pavlakom i višnjama! Ja jesam više puta i oduvijek sam željela da je napravim. Izgleda neodoljivo, kombinacija sastojaka je po meni savršena i na kraju, mislim da ni najmanje nije komplikovana. Međutim, iako sam bila oduševljena kad je Milkica objavila ovaj recept za pravu Švarcvaldicu, ne, nisam je još uvijek isprobala. Ne pitajte zašto i kako! U svakom slučaju, recept djeluje odlično, torta je raskošna i lijepa, a veoma lagana i osvježavajuća! Ne odugovlačite kao ja! :) Recept na blogu Mimi's Kingdom .

7. Skonsi sa malinama

Skonsi su najbrža peciva na svijetu! Engleska su, mogu biti slatki i slani, napravljeni su od djelimično prhkog tijesta i to tako što ih umijesite, isječete i pečete! Idealni su za doručak, a ovi Nevenini voćni su pravo savršenstvo uz jutarnju šolju kafe ili čaja. Isprobala sam ih, i tvrdim da ih morate probati! Ona je pomenula da se mogu praviti i sa jagodama, pa sam ja tako i uradila, ali vjerujem da su i sa malinama, kupinama, možda i borovnicama odlične! Recept na blogu Hleb i lale .

8. Sušene jagode i pita od bijelog kukuruznog brašna sa jagodama

Veoma zanimljiva pita od kukuruznog i pirovog brašna sa punjenjem od svježih jagoda i mrvičastim posipom sa prahom od ovog voća. Vjerujem da je voćni ukus veoma intenzivan, ali mislim da bi pita bila divna i bez praha. Međutim, tamo ćete pronaći i to kako da isušite jagode i napravite prah kod kuće. Ukus takvog "voća" je zaista specifičan, daje intenzivnu aromu kolačima, kremastim dezertima i odličan je dodatak smoothie-ju! Čak i ako odlučite da to ne uradite, nastavite obavezno i provjerite recept za pitu! Recept na blogu Ebba's cuisine .

9. Tart sa višnjama

Mnogo zanimljiv tart sa neobičnom debljom prhkom korom, finim kremom od vanile i višnjastim voćnim slojem na vrhu! :) Da, ko bi odolio?! Recept je sasvim u Majinom stilu - sa fotografijama pripreme i detaljnim obrazloženjima zašto-kako-šta je najbolje! Savršena kremasta poslastica! Recept na blogu Cooks and Bakes .

10. Čokoladni cupcakes sa kremom od jagoda

Ako odete i pogledate fotografije, biće vam jasno zašto sam ih uvrstila u odabir. Preslatki kolačići sa čokoladnim biskvitom na bazi kakao praha i fina krema sa jagodama ili džemom od jagoda, maskarponeom i slatkom pavlakom (vrhnjem)! Izuzetno dekorativni i sigurno jako ukusni! Recept na blogu ave dulcis .


Pa šta kažete?! Čini li vam se da ćete pronaći nešto za sebe ili se možda pitate od čega da krenete?;)

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (jagode, tikvice...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane! Naravno, moj blog nije još uvijek tako bogat, pa se tu ponađe tek nekoliko sezonskih recepata, ali vremenom... :)

Divno ljeto vam želim!