Kineske proljećne rolnice uz malo domaćeg "šmeka". :) Utisci.

Ako ste nekad bili u kineskom restoranu, vjerujem da ste probali ove male zamotuljke punjene proprženim povrćem, nekad i mesom i poslužene uz sos na bazi soja sosa, ulja i začina. Ako ih, pak, niste probali do sad, mislim da bi to trebalo da uradite pri sledećoj posjeti, a zatim i svakoj narednoj. :)

Prolećne kineske rolnice sa povrćem i mesom

Već odavno sam bacila pogled na ovaj Jelenin recept i naravno da sam se obradovala kad sam vidjela da je izabran kao zadatak septembarskog kruga igrice kuVarijacije. Međutim, iako sam sve uradila kako treba, isprobala, fotkala, pa čak i ukratko zapisala utiske, sve to dijelim sa vama sa malim zakašnjenjem i ne baš po pravilima igrice.

Ovdje neću mnogo pričati uopšte o ovom istočnjačkom jelu, već ću samo u nekoliko riječi ispričati moje utiske i dati neke ideje za eventualne izmjene. Recept ćete pronaći kod Jelene, na njenom divnom blogu FoodForThought, gdje je sve napisano i objašnjeno onako "pod konac"! Tamo ćete vidjeti i fotografije pripreme, što će biti od velike pomoći prilikom umotavanja rolnica.

Moji utisci su šarenoliki!

Sa jedne strane, ove rolnice su veoma ukusno i zasito predjelo, grickalica ili u našem slučaju, potpun obrok. Prepune su povrća, dekorativne su i za veća okupljanja, savršen finger food. Ne mogu tvrditi da su baš kao one koje jedem u restoranima, jer sam sve vrijeme imala osjećaj da je jelo kombinacija domaće i kineske hrane. Možda taj utisak dolazi odatle što se za umotavanje koriste naše kore za pitu, nisam sigurna. Sos je veoma zanimljiv, ukusan i pravi azijatski. :)

Kineske rolnice sa povrćem i mesom

No, iako sam pomenula da su rolnice savršena grickalica za neka okupljanja, ipak bih rekla da su prilično zahtjevne po pitanju dužine pripreme. Najprije je potrebno propržiti povrće i meso, pa sve to ostaviti da se dobro ocijedi, a zatim filovati kore i oblikovati rolnice. Prže se u dubokom ulju koje mora biti vrelo, ali čak iako sam vodila računa da ispratim sve Jelenine napomene vezano za prženje, moje rolnice su prilično "popile", a čak i ostale masnjikave i nakon cijeđenja. Doduše, svi koji prate moj blog znaju da pržim hranu jednom godišnje i da su mi iskustva sa tim prilično oskudna, pa... :)

Sledećeg puta bih uvela malu izmjenu u načinu prženja povrća i mesa. Naime, po receptu bi trebalo svaku namirnicu zasebno propržiti, a kasnije spojiti i ostaviti preko noći da se ocijedi (ili kraće). Djeluje mi da bi se veoma sličan efekat dobio i kad bi se najprije propržio luk (na malo ulja), a zatim dodala nasjeckana šargarepa, a onda i kupus uz dodatak još malo ulja i soli. Meso bi trebalo zasebno obraditi, a zatim sve spojiti i ostaviti da se ohladi. To je samo predlog, ali mislim da bi rolnice bile suvlje.

Jelena predlaže da koristimo deblje kore za pitu. Sasvim je u pravu! Jedine koje sam ja mogla da pronađem su bile veoma tanke, tako da sam nekad rolnice umotavala u dupli list jer su se kore lomile. Sa debljim ih je sigurno lakše i brže oblikovati, pa se potrudite da ih nabavite.

Prolećne kineske rolnice

Sve u svemu, rolnice su veoma ukusne i vjerovali ili ne, veoma zasit ručak ili večera! Ako želite da privolite ili obradujete nekog ko voli kinesku hranu, eto sad znate šta da napravite! :)

A sad, pravac kod Jelene da pokupite precizan i detaljan recept za kineske proljećne rolnice sa povrćem i mesom!