Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Nije mi namjera da vas stalno podsjećam na prolaznost vremena, ali zaista se ne mogu načuditi kako to da je ljeto već gotovo i da je, pa eto već 1. septembar! Znam da kalendarski još traje, ali u meni je uvijek živ onaj osjećaj da je završeno onda kad počinje škola! Nije da je bilo tako skoro, ali...

Sezonski recepti za septembar, slana jela

Septembar je veoma veoma bogat mjesec. U njemu se miješa dio onog ljetnjeg bogatstva sa žućkastim i setnim bojama jeseni.

Još uvijek se sprema zimnica, domaći pekmez od šljiva miriše iz mnogih dvorišta, a domaćice daju sve od sebe da sačuvaju što više ljeta u teglicama i flašama, naročito kroz paprikastu i paradajzastu zimnicu. :) Još uvijek nisam jedna od njih, jer u našem životu nekako nema mjesta za te šarene teglice i flaše, ali marljivo sakupljam recepte i ideje. Zatrebaće!

Od sveg izobilja, odlučila sam da se zadržim prije svega na paradajzu, paprikama, grožđu, šljivama, a zatim i da nam polako uvodim jesen kroz mirisne jabuke i bundevu. Mnogo je inspiracije, voljela bih da podijelim toliko toga sa vama što me je privuklo i što želim da zamiriše iz moje kuhinje, no... Negdje se moram zaustaviti! :)

Ne zaboravite da bacite pogled i na prethodne sezonske preporuke, jer mnogih namirnica još uvijek ima u izobilju na pijačnim tezgama.

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Punjeni paradajz

Svi oni koji baš vole ovu voćku/povrćku, sigurno je obožavaju i u pečenom obliku! Ovo je zanimljivija verzija takvog paradajza i predstavlja potpun vegetarijanski obrok. Paradajz se puni pirinčem i povrćem, zatim se peče i služi uz salaticu po izboru. Neveninu verziju nisam isprobala, ali i sama pravim nešto slično, tako da sam sigurna da nećete pogriješiti! Recept na blogu Hleb i lale.

2. Punjene paprike

Jelo koje pravi svaka mama ili baka! No, onima koji su tek od skoro u kuhinji, ili prosto nemaju iskustva sa ovakvim tipom domaćih jela, napisan recept sigurno znači. Vjerovatno i vaše mame i bake kažu: "malo ovog, malo onog i gotovo"! :)

Kad sam vidjela ovaj recept, nekako me je natjerao da razmislim kako to da nikad nisam poželjela da napravim sarmu ili klasične punjene paprike. Nemam odgovor. Ne mislim da je komplikovano, a opet jeste izazov jer imam model i znam kako bi trebalo da izgledaju. Možda je došlo i njihovo vrijeme... Ove izgledaju baš da poželite da umočite komadić hljeba u mirisni sos. Recept na blogu O slanom & slatkom: o svemu.

3. Ražnjići od piletine i karfiola

Veoma jednostavno, a izgleda veoma prefinjeno! Potrebno je napraviti marinadu u kojoj ćete malo ostaviti meso i karfiol, a zatim sve to naređati na štapiće i peći u rerni. Toliko jednostavno, a vjerujem da je predivna lagana večera uz neku šarenu svježu salatu. Recept na blogu Da mi je nešto slatko....

4. Kroketi od kukuruza i fete

Kukuruz je u sezoni, a osim običnog kuvanog ili ko ima sreće, pečenog na vatri, čini mi se da je kod nas veoma zapostavljena povrćka. Ovi kroketi ili deblje slane palačinkice su odličan način da je iskoristimo na nov način. Mislim da bi fino išao i dodatak rendane tikvice, šargarepe ili sličnog povrća, tako da će kroketi biti još i šareni i zanimljivog izgleda. Recept na blogu Sweet and Salty.

5. Domaći kuvani paradajz

Zimnica! Na pravi pravcati domaći način, pripremljen na selu, sa živopisnim fotografijama i naravno, sa sve starinskim šporetom na drva! Znam da mnogi nemaju te uslove, ali makar možemo da uživamo u Marijinim fotkama i toj pomalo nostalgičnoj atmosferi. Tečni kuvani paradajz mi zvuči zaista idealno, kad jednom počnem da se time bavim, ovo je nešto što sigurno neću propustiti! Recept na blogu Palachinka.


Sezonski recepti za septembar, poslastice

6. Čokoladni tart sa grožđem

Milkicin tart sa grožđem! Jako jako privlačan, nalazi se baš na svim mjestima za prikupljanje "inspriracije", a negdje i duplo! Napravljen je od klasične prhke podloge da kakao prahom, zanimljivog voćnog fila od zrna crnog grožđa i čokoladnog krema na bazi pavlake i tamne čokolade. A i divno izgleda! Recept na blogu Mimi's Kingdom.

7. Kolač od šljiva i čokolade

Znate one jednostavne "obične" biskvitne kolače sa voćem. E pa, ovo je jedan od takvih, obogaćen čokoladom i bademima, sa prokuvanim šljivama. Kombinacija ovog voća (u svježem ili sušenom obliku) i tamne čokolade je za mene uvijek pun pogodak, tako da sam sigurna da je kolačić pravo uživanje! Recept na blogu Parfe Dunja.

8. Kolač sa šljivama i makom

Još jedna poslastica sa šljivama! Ovog puta u sasvim zanimljivoj kombinaciji sa makom i dizanim tijestom. Izuzetno lijep način oblikovanja peciva-kolača, veoma dekorativan, a za ljubitelje maka, sigurna sam i savršen doživljaj za nepca! ;) Recept na blogu Prstohvat soli.

9. Kolač od jabuka sa bezeom i mrvičastim posipom

Još jedna poslastica koju dugo dugo imam sačuvanu među tim "kutijama za inspiraciju". Napravljena je od prhke puteraste podloge, kuvanih jabuka, fila od bjelanaca i šećera, i na kraju, hrskavog mrvičastog posipa. Ne mislim da pripada onim najjednostavnijim kolačima, ali djeluje da se vrijedi potruditi. Recept na blogu Just Good Food.

10. Bundevara

Recept za Majinu bundevaru u okviru jednog divnog posta čiji kraj uvijek jedva uspijem da pročitam od vodene magle u očima. Osim fenomenalnog recepta (da, ovaj je isproban!) koji je opisan do tančina - čak navodi i gramažu svega zasebno za po jednu rolnu - tamo ćete pronaći i kako da napravite začin za bundevaru, medenjake ili već za šta sve on može da se koristi. Poželite jeseni pravu slatku dobrodošlicu! Recept na blogu Cooks and Bakes.


Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (šljive, jabuke, bundeva, paradajz, paprike). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.