Recept za jedan zdravi voćni napitak od borovnica sa zanimljivim dodatacima u obliku slatkog voća, kokosa i začina. Osim recepta, čućete ponešto i o mojoj ovogodišnjoj avanturi sa šumskim borovnicama i onom što su me natjerale da shvatim...

Vjerujem da već mnogi znaju da obožavam ove ukusne zdrave bobice! Kao i ranije, jedan od velikih ciljeva u toku ljeta je napuniti zamrzivač ovim divoticama i uživati u njima u prirodnom stanju ili u zdravim i manje zdravim poslasticama. Ovog ljeta smo bili bolje organizovani i napokon sve krenuli na vrijeme. Iako nije neka bogata godina, u glavi sam imala česte odlaske u šumu i booogate zalihe. Dobro sad, moj bračni drug nije bio presrećan zbog toga, ali to što živi sa zaljubljenikom u hranu, znači da mora trpjeti i neke posledice! :)

Smoothie od borovnica sa kokosom

No, nekad stvari ne ispadnu baš po planu. Zapravo, moji planovi nisu krenuli baš... po planu! Dogodio se jedan odlazak, nekoliko kantica napunjenih do vrha, mnoogo grickanja ovih bobica u prirodnom stanju, mnogo smoothie-ja, mnogo voćnih sladoleda, mnogo dodataka granoli. Ostalo je u zamrzivaču taman za još jedan ovakav napitak i gotovo.

Ponovnog odlaska nije bilo, a za to je kriva zvjerka zvana "krpelj"!

Vjerujem da su mnogi od vas imali neka iskustva sa ovom bubicom (osjećam se kao da joj tepam ovako, a nije mi namjera!), a skoro da sam sigurna da mnogi od vas i nisu paničili onoliko koliko sam ja. Borovnice sam jela pomalo i sa nekim osjećanjem osvete (kao "vi ste krive, sve ću da vas pojedem"!), iako sam se svojski trudila da spolja održim pozitivan odnos prema njima i antioksidantima koje sadrže u sebi. :)

Shvatam da krpelj nije zvjerka, ali igrom slučaja (nije stvar puke radoznalosti), prilično sam informisana o mnogim bolestima koje prenose virusi, bakterije, upućena u epidemije i probleme tog tipa u svijetu, tako da vam je jasno da sam i ovu situaciju doživjela ozbiljno. Što čovjek više zna, život je komplikovaniji, a svijet postaje opasnije mjesto za boravak.

Šumske borovnice

Brojke 2% ili 3% su odjednom zvučale ne tako sitno! Ne želim da pomislite da se kod mene radi o pukoj panici. Svjesna sam da samo mali broj krpelja nosi viruse i bakterije koje prenose opasne bolesti, da veći dio zaraženih ljudi prođe bez dugoročnih posledica, ali ipak, jedan dio njih ih ima do kraja života. Nisam pesimistična, ali kad se radi o vama ili o vašoj djeci, onda se malo i zamislite.

Provela sam prethodni mjesec osluškujući svoja stanja, raspoloženja, osjećanja, a onda i smisao, želje, težnje, strahove, budućnost... Znam, djeluje pretjerano, ali ipak, čini mi se da neću više dozvoliti da neodgovornost, nepromišljenost, lijenost ili dosada uzmu makar jedan dan mog života, a još manje mjesec ili godinu. Neću dozvoliti tako banalnim stvarima da budu tako zastrašujuće, jer mislim da je život, nažalost, već dovoljno pun onih koje zaista jesu takve!

Borovnice

Biću dosadna, ali: ako boravite u Stokholmu ili bilo kojem mjestu gdje ima krpelja, a na sve strane obavještavaju da se radi o rizičnom predjelu (to znači da veći broj krpelja nosi opasne bakterije i viruse nego na drugim mjestima), a još znate da vam je normalno da se zavlačite po šumama, izležavate po travi i slično - vakcinišite se i pokažite malo odgovornosti - prema sebi, svojim danima, životu i ljudima oko vas! Više o ovoj temi možete pročitati u članku na sajtu Zdravlje.hzjz.hr, koji uređuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Da se vratim vedrijim temama! :) Smoothie sa borovnicama i još nekim finim dodacima.

Priprema smutija od borovnica

Današnji recept je jednostavan baš kao i svi recepti za smoothie. U blender ubacite tečnost, voće i dodatke i izmiksate. Osim borovnica, ovdje sam koristila jabuku i mango, ali njega sasvim fino možete zamijeniti bananom - i ta verzija je mnogo puta isprobana i odlična je. Borovnice i kokos su mi posebno prijatna kombinacija, tako da možete dodati i malo kokosovog mlijeka po želji.

Smoothie - voćni šejk sa borovnicama

Svi recepti za ovaj tip napitaka su veoma prilagodljivi. Predstavljaju više predloge za kombinovanje voća koje su meni zanimljive, tako da se ne morate pridržavati mjera, pa čak ni izbora namirnica. Ako pročitate moj post o tome kako da kod kuće napravite ukusan i hranljiv smoothie, biće vam jasno da postoji nekoliko stvari koje je dobro ispratiti, a sve ostalo je stvar kreativnosti i prilagođavanje trenutnom raspoloženju i stanju u ostavi!

Možete koristiti mrznuto ili svježe voće, običan jogurt ili vegan zamjene koje sam navela u napomenama.

Recept

Smoothie sa borovnicama i kokosom

Smoothie od borovnica i kokosa Hranljiv i ukusan doručak u čaši! Brzinski zdrav voćni napitak na bazi svježeg ili mrznutog voća, ovsenih pahuljica, kokosa i mirisnih začina. Nemojte zaboraviti i hrskavi dodatak za "dekoraciju"!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

  • 3dl jogurta*
  • oko 100g borovnica (svježih ili mrznutih)
  • manja jabuka
  • 100g manga (ili jedna srednja banana + 2 kašike limunovog soka)
  • 2 kašike ovsenih pahuljica (ili ražanih, pirovih...)
  • 2 kašike kokosa
  • prstohvat soli
  • na vrh kašičice cimeta i đumbira u prahu (proizvoljno)
  • zaslađivač po želji (med, urme, javorov ili agavin sirup, šećer)*

Postupak

  1. Jabuku oljuštite (ako želite) i nasjeckajte na kocke. Oljuštite i nasjeckajte i mango ili umjesto njega, koristite zrelu bananu i malo limunovog soka. Najbolje bi bilo da makar dio voća bude već zamrznut, jer će smoothie biti gušći i više osvježavajuć. Naravno, možete dodati i nekoliko kockica leda i izmiksati sve zajedno, ali ne zaboravite da se led pretvori u vodu kad malo duže stoji i da to će razrijediti napitak.
  2. U blender stavite najprije tečnost, a zatim dodajte isjeckano voće, borovnice, ovsene pahuljice, kokos i začine. Začine možete u potpunosti izostaviti ili staviti neke po vašoj želji (vanilu, kardamom...)
  3. Izblendirajte sve zajedno, probajte, a zatim dotjerajte ukus - malo više začina, zaslađivač...
  4. Sipajte u čaše i ukoliko volite da dodate dozu hrskavosti i zanimljvosti :), pospite malo tostiranim bademima ili lješnicima, listićima kokosa ili tostiranim sitnim kokosom, granolom ili samo svježim voćem. Uživajte!

Napomene

  • Za vegan verziju, jogurt zamijenite sojinim jogurtom ili nekim biljnim mlijekom (od orašastih plodova, sjemenki ili žitarica). Ako koristite samo obično ili biljno mlijeko, smoothie će biti značajno tečniji, tako da bi valjalo da povećate dozu pahuljica ili kokosa, ili da dodate malo orašastih plodova ili sjemenki.
  • Zaslađivač vam vjerovatno neće biti potreban, ali to zavisi i od voća, ali i od vašeg ukusa. Nemojte ništa unaprijed dodavati, nego probajte i onda odlučite. Ako dodajete jednu-dvije urme (datule, datulje) da dotjerate ukus, one se neće izmiksirati ukoliko ih stavite ucijelo. Zbog toga ih je najbolje viljuškom ispasirati zajedno sa kašikom-dvije vode da bi postale tečne i onda će se lako sjediniti sa ostatkom smjese.
Voćni napitak sa borovnicama, mangom ili bananom, kokosom i ovsenim pahuljicama

Neki povezani članci sa bloga koji bi vam mogli biti zanimljivi ili korisni: