Malo sam prošvrljala po jednom veoma inspirativnom i nadasve izazovnom kutku!

Vjerovatno ste već svi koji pratite blogove upoznati sa našim kulinarskim igricama. Meni najdraža i najzanimljivija od njih je FBI rukavice, igrica koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes. Ona podrazumijeva posvećivanje jednom blogu puna dva mjeseca

U posjeti blogu Ebba's cuisine

To značajno pomaže da bolje upoznamo osobu koja stoji iza njega, njena interesovanja, način na koji doživljava hranu, koliko je kreativna, radoznala i prosto, pomogne nam da se približimo tom kutku i saznamo šta sve tamo interesantno krije. Naravno, skoro neizbježno ostane mnogo toga isplaniranog neisprobano, ali ipak, znamo gdje da se vratimo.

Poslednja dva mjeseca, na meti je bio blog Ebba's cuisine. Piše ga jedna Nevena, koja je glavni krivac za to što svaki put kad pročitam novi recept, poželim da uđem u kuhinju i što prije isprobam ono što sam tamo vidjela.

Ona je veoma kreativna, a njen blog je divno mjesto kad poželite da napravite nešto neobično, privlačno i lijepog izgleda. Koliko sam primijetila, često smo inspirisane istim izvorima, imamo iste ili slične namirnice u ostavi, mnoge meni voljene kombinacije često se pojavljuju i u njenim receptima, pa je i sasvim jasno zašto volim da švrljam po njenom blogu i rado pročitam svaki novi recept.

Isprobala sam tri recepta, a mislim da je sasvim suvišno da pominjem da sam imala u planu mnogo više. Naravno, nastaviću malo po malo, ali do sad vam preporučujem odličan tart sa spanaćem, zanimljive kiflice sa pestom i veoma čokoladne i donekle luksuzne kolačiće.

Tart sa spanaćem i šafranom

Obožavam sve tipove slanih tartova ili pita, a ako se još u njima nađe i kombinacija spanaća i sira, ja sam osvojena! :) Ovaj tart je dosta sličan onima koje i sama pravim, ali ono što u njemu iznenađuje je dodatak šafrana. Naravno, moguće ga je izostaviti, ali njegov specifičan ukus se savršeno uklapa sa spanaćem, a mogu vam reći da je to prvi put da sam čula za tu "vezu". Odlična ideja i vjerujem da ću tu ideju primjenjivati i na druga jela.

Tart sa spanaćem i sirom uz dodatak šafrana

Recept je precizan, mada znate već da kod ovih slanih tartova uvijek možete malo odstupati od mjera, makar što se tiče punjenja. Umjesto skute, što je koliko sam shvatila veoma mladi sir, koristila sam grčku fetu, a ona se savršeno uklopila. Tijesto je veoma jednostavno, a umjesto običnog pšeničnog brašna, koristila sam ono izmiješano sa integralnim i jednu četvrtinu zamijenila heljdinim, a pekla sam u malo većem kalupu, jer volim kad je podloga tanka i hrskava.

Ovo jelo je zaista jednostavno napraviti, savršeno je ukusno, a odlično ako ostane za sledeći dan. Komentar koji sam zapisala pored bilješki je bio: "baš super tart, praviću stalno!" Eto, šta više da kažem osim da što prije svratite da pokupite recept!

Kiflice sa pestom od suvog paradajza

Zapravo, originalan naziv ovih finih kiflica je rugelach, a po onome što sam saznala od Nevene, radi se o tradicionalnim jevrejskim kolačićima. Uglavnom se prave u slatkoj verziji - filuju se marmeladom ili nekim slatkim nadjevom po želji, a karakteriše ih predivno tijesto sa puterom i kremastim sirom.

Ovdje su kiflice u slanoj verziji, a u potpunosti se slažem sa njom da su savršene poslužene uz čašu piva ili vina. Za nešto tako jednostavno, izuzetno su punog i intenzivnog ukusa, a samo tijesto je tako ukusno da mi se čini da mu nije potreban dodatak. Napravljeno je od brašna (koristila sam integralno pirovo), putera i krem sira, umjesto kojeg sam koristila crème fraîche. Nakon razvijanja, premazuje se pestom koji ste napravili od maslinovog ulja, bosiljka i sušenog paradajza, a mislim da je količina koju dobijete, dovoljna za duplu dozu tijesta.

Kiflice sa domaćim pestom od bosiljka i sušenog paradajza

Nakon pečenja, kiflice su veoma pahuljaste, donekle prhke, i nekako nježno hrskave. Naravno, uzimajući u obzir sastojke, jasno vam je da su prilično kalorične i nekako to osjećate dok ih jedete, ali su zaista fantastične.

Za svaku preporuku, a ako sam probudila vašu radoznalost, recept vas čeka na blogu! Uzgred, odmah napravite duplu dozu! ;)

Sasvim čokoladni kolač

Ovaj poslasticu sam sasvim slučajno primijetila kad je odabir za isprobavanje već uveliko bio napravljen, a zatim iz vremenskih razloga, i više puta sužen. Primijetila sam fotkicu i naziv "čokoladni kolač sa kakao maslacem u umaku od crnog vina i suvih smokava", proverila sastojke, shvatila da imam sve osim nekih zamjenljivih stvari, uključila pećnicu, vrlo brzo napravila par fotkica i bacila se na uživanje. Prosto, bio mi je dan! :)

Dakle, kolač je... pa rekla bih čista čokolada! U njemu ćete pronaći čokoladu od recimo 70% kakao djelova, kakao puter i kakao zrnca! Sve je tu, shvatate?

Čokoladni kolačići sa prelivom od vina i sušenih šljiva Čokoladni kolačići sa kakao puterom i prelivom od suvih šljiva i vina

Veoma je intenzivnog ukusa i dok se sladite, nekako osjećate da jedete nešto pravo, kvalitetno i posebno. Kakao zrnca daju fin kontrast mekoći biskvita i intenziviraju čokoladan ukus. Za preliv sam kuvala suve šljive u marsali (slatkom vinu) uz dodatak cimeta i nekoliko mahunica kardamoma. Kolač sam služila dok je još bio topao, uz malo preliva, nasjeckane pistaće i malčice vanile u prahu.

Poslastica je izuzetno jednostavna i brza, ali istovremeno luksuzna i neobična, pa ako želite da udovoljite sebi i voljenim ljudima, klik na recept i pravo u kuhinju! :)


Sve u svemu, vidjeli ste da su moji utisci nakon ovog istraživanja veoma pozitivni, a nadam se da sam vas time zainteresovala da otkrijete blog Ebba's cuisine! Uživajte!