Recept za najjednostavnije čokoladne bombice na svijetu, koje će vam vjerovatno manje od svih koje ste probali izazvati osjećaj griže savjesti! Napravljene su od svega tri sastojka, posne su, bez dodatnog šećera, bez glutena i sirove! A da vam ne pričam koliko su ukusne! Tj. pričaću vam - moram! :)

Da me ne biste optužili za zavaravanje čim pročitate sastojke, odmah ću vam reći da u njima nema čokolade, već onog od čega se pravi čokolada. Sa druge strane, ove bombice su jedne od najčokoladnijih koje sam jela, tako da bi bilo koji drugi opis bio nekako pogrešan i nedovoljno važan spram ovog. Eto.

Zdrave čokoladne bombice od samo tri sastojka

Ne bih da budem dosadna, ali moram vas ubijediti koliko su ove energetske kuglice dobre, punog i bogatog ukusa, kremaste, a tope se u ustima kao prave bombonjere - ni meni nije jasno kako to.

Osim toga, nevjerovatno se brzo prave, možete ih poslužiti skoro odmah, a možete ih i čuvati u frižideru do deset dana. Ma kažem vam, morate probati!

Potrebna su vam zaista samo tri sastojka, ako ne računamo mali prstohvat soli koji će fino intenzivirati čokoladni ukus i kašičicu vode koja će samo možda biti potrebna. Urme, orasi i kakao prah. To je sve, ali veoma dovoljno!

Pored ovih sastojaka, možete dodati začine kao što su vanila, cimet, đumbir, kardamom, narandžina korica ili nešto što vam padne na pamet.

Čokoladne kuglice sa datulama i orasima bez šećera

Orahe možete zamijeniti lješnicima ili bademima, ali po onome što sam do sad isprobala, orasi su ubjedljivo najbolji u ovoj kombinaciji (iako su moji najmanje omiljeni orašasti plodovi) i ne bih ih mijenjala!

Bombice možete posuti samo kakao prahom kao što ja najčešće i radim, ali ih možete i obložiti mljevenim orasima, kokosom ili već... Osim toga, ako želite nešto malo luksuznije, onda ubacite i po jedan prepečeni badem ili lješnik unutra. Mmmm...

Energetske čokoladne kuglice

Još nešto, računajte na to da vjerovatno baš niko neće pogoditi od kojih namirnica su napravljeni ovi rajski zalogajčići, a iz nekog blesavog razloga vam neće ni povjerovati da u njima nema šećera, čokolade iliti da su svi sastojci prilično zdravi i da ne izazivaju grižu savjest! Eto, isprobajte gastro znalce u blizini! ;)

Recept

Zdrave čokoladne bombice

recept prilagođen sa bloga Secret Squirrel Food
Sirove čokoladne bombice bez dodatnog šećere Fantastične energetske loptice napravljene od svega tri sastojka, zdrave, bez dodatnog šećera, posne, bez glutena i sirove. Za čas gotove, a izuzetno punog čokoladnog ukusa!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 20-25 kuglica

Sastojci

za bombice
  • oko 170g urmi (datula, datulja)
  • 120g oraha (ili drugih orašastih plodova)*
  • 35g kakao praha*
  • mali prstohvat soli
  • kašičica-dvije vode (po potrebi)
za posipanje i dekoraciju (proizvoljno)
  • kakao prah
  • sitno sjeckani ili mljeveni orasi, bademi, lješnici
  • kokos

Postupak

  1. Urme potopite i ostavite u vodi da omeknu, oko 10-ak minuta. Ako koristite svježe urme (ja koristim), taj korak možete izostaviti ili ih potopite na pet minuta da ih lakše oljuštite (ukoliko to radite). Sklonite košpicu i ubacite u multipraktik ili neki jači sjecko.
  2. Dodajte orahe, kakao prah i prstohvat soli.
  3. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po potrebi, dodajte kašičicu-dvije vode ili istopljenog kokosovog ulja.
  4. Odvajajte po 2/3 kašičice smjese i vlažnim rukama oblikujte kuglice. Slažite ih na papir za pečenje ili providnu foliju da se ne bi lijepile za tacnu. Pospite kakao prahom (kroz sitnu cjediljku) i ostavite u frižideru da se malo stegnu. Ako volite, možete ih uvaljati u orašaste plodove ili kokos, ali ja ih obično ostavim u osnovnom obliku. Meni se najviše dopadaju kad malo odstoje na sobnoj temperaturi, pa čak i ako ne sadrže čokoladu i puter čiji se ukus nekako intenzivira kad se malo opuste nakon što se izvade iz frižidera.
  5. Složite ih kutiju koja se dobro zatvara i čuvajte ih u frižideru do 10-ak dana. Stajanjem se blago intenzivira ukus oraha (što je u ovom slučaju odlično), a inače će se savršeno održati. Ma, možda je najbolje da odmah napravite duplu dozu i dio odvojite da vas čeka u momentima čokoladne žudnje! :)

Napomene

  • Možete koristiti orašaste plodove po želji, ali orasi imaju najintenzivniji ukus u ovoj kombinaciji i što se mene tiče, uvijek glasam za njih! :)
  • Kad kažem kakao prah, mislim na čisti gorki kakao. One razne vrste praha za čokoladne napitke koji sadrže šećer kao glavni sastojak, a zatim i razne arome i dodatke, nisu dobar izbor. Ako ni zbog čega drugo, ono zbog toga što ne daju dovoljno čokoladan ukus. ;)
Zdrave čokoladne loptice bez šećera

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj tip poslastica, nepečenih, zdravih, bez dodatnog šećera i na bazi orašastih plodova i voća, bacite pogled i na neke od ranije objavljenih recepata na blogu:

Uživajte!