Predstavljam vam predivna peciva iz ruske kuhinje! Kod nas već neko vrijeme vlada oduševljenje ovim jastučićima punjenim fantastičnim nadjevom od slatkog kupusa, pa red je da recept podijelim sa vama!

Volite li da gledate kulinarske emisije? A one moderne video recepte sa divnom muzikom, fantastičnim svijetlom, obično nekim lijepim i zanimljivim ljudima i savršeno stilizovano prikazanom hranom?

Za mene je to odmor za dušu, a da i ne govorimo o nekontrolisanom buđenju gladi i kulinarske kreativnosti istog trenutka! :)

Ruske piroške punjene slatkim kupusom

Zaista, pa čak i kad nisam dobro raspoložena, čim krenem da malo zurim u te divne scene hrane, odmah sve izgleda bolje i sunčanije. Danas baš imamo priliku da stalno otkrivamo daleke kuhinje, sasvim nepoznata jela, nove namirnice, blesave načine da kombinujemo začine. Čini mi se da nikad neću prestati da budem zahvalna što živim baš u ovom vremenu! Iako shvatam ono: "Eh, kako se nekad živjelo...", ja ipak preferiram "svijet na dlanu"! :)

Malo sam odlutala od piroški, ali one su ovdje upravo zahvaljujući jednom videu koji odiše atmosferom domaćeg, toplog i sa ljubavlju napravljenog. Eto, takva su i ova mekana peciva...

Piroški (Pirozhki) pripadaju tradicionalnoj ruskoj kuhinji i kažu da svaka porodica ima svoj recept koji je (naravno!) sasvim poseban! Najčešće se pune nadjevom od mesa ili slatkog kupusa, ali u zavisnosti od dijela zemlje (i porodičnog recepta), nailazimo na varijacije. Najčešće su pečene, kao ove koje vam danas predstavljam, ali mogu biti i pržene.

Inače, riječ "pirozhki" je deminutiv od "pirog", što je nešto poput punjene pite od istog tijesta koje se koristi za mala peciva. Zamislila sam da je to za njih nešto kao kod nas "mamina ili bakina" domaća pita sa sirom ili spanaćem.

Punjene piroške sa kupusom, jajima i mirođijom

Recept sam pratila skoro do tančina. Kombinacija slatkog kupusa, kuvanih jaja i luka mi je zvučala malo neobično, tako da vjerovatno ne bih nikad ni isprobala ovo jelo da nije bilo videa koji ćete pronaći na dnu posta. Tamo izgledaju neodoljivo, a vidite kako se trudim da vam dokažem da stvarno i jesu! ;)

Slana peciva punjena kupusom

Pravila sam ih nekoliko puta i na kraju, uvijek sa istim punjenjem, ali ako vaši ukućani ne vole kupus, napravite neki omiljeni nadjev od mesa ili sira i povrća i mislim da će i tada biti odlične. Tijesto je mekano, elastično i zaista odlično za rad, pa se nadam da ćete uživati kao ja.

Recept

Piroške sa slatkim kupusom

Ruski piroški sa slatkim kupusom Tradicionalna ruska slana peciva nadjevena ukusnim filom od slatkog kupusa, kuvanih jaja, mladog luka i mirođije. Veoma ukusna, a dugo ostaju svježa i mekana. Savršena vikend večera. ;)
  • vrijeme pripreme: 1h20'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 1h45'
  • količina za 40-ak manjih piroški

Sastojci

za tijesto
  • 1.5 kašičica suvog kvasca
  • 80ml mlijeka
  • pola kašičice šećera ili meda
  • 1 jaje
  • 115g putera
  • pola kašičice soli
  • 220g brašna (polubijelo ili bijelo)
za nadjev od kupusa
  • 1/3 srednje glavice kupusa (oko 600g očišćenog)
  • ključala voda za polivanje (1-1.5l)
  • 20g putera
  • 20ml ulja (oko 2 supene kašike)
  • 1 manji crni luk
  • kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • kašičica crvene paprike* (dimljena, slatka, ljuta)
  • 2 kuvana jaja
  • 2 kašike sitno sjeckane svježe mirođije
  • 2-3 komada mladog luka (sa percima)*
za premazivanje
  • 1 žumance
  • 1 kašika mlijeka

Postupak

Tijesto
  1. Rastvorite suvi kvasac u mlakom mlijeku i dodajte šećer i prstohvat brašna. Izmiješajte, prekrijte plastičnom folijom i ostavite 10-ak minuta dok kvasac ne zapjeni.
  2. Viljuškom ovlaš umutite jaje u činiji za miješenje. Dodajte puter, koji ste prethodno otopili, a zatim na kratko prohladili. Izmiješajte, a zatim dodajte rastvoreni kvasac sa mlijekom, so i u nekoliko navrata dodavajte prosijano brašno.
  3. Izmiješajte varjačom, a zatim rukama mijesite dok ne dobijete glatko, sjajno i mekano tijesto (samo oko 1-2 minuta). Možda će biti potrebno dodati još malo brašna, jer tijesto ne treba da se lijepi za činiju i prste, ali vodite računa da ne pretjerate, jer treba da ostane veoma mekano.
  4. Poklopite činiju plastičnom folijom i ostavite 10-ak minuta da se tijesto odmori.
Nadjev
  1. Očistite kupus i sitno ga nasjeckajte. Ukoliko imate multipraktik, narendajte ili nasjeckajte ga u njemu. Ako to radite ručno, najprije narežite kupus na što tanje režnjeve, a zatim i njih usitnite - ako su komadići predugački, biće teško napuniti i oblikovati piroške. Stavite nasjeckan kupus u cjediljku i polako prelijte ključalom vodom. Dobro otresite višak tečnosti da bude što suvlji.
  2. U dublji tigan ili šerpu, stavite ulje i puter i uključite ringlu na srednje jaku vatru. Dodajte sitno nasjeckan crni luk, prstohvat soli i pržite dok ne postane staklast i omekša (2-4 minuta).
  3. Dodajte kupus i poklopljeno kuvajte uz često miješanje!!!, dok ne splasne i postane pomalo braonkast (oko 7-8 minuta). Dodajte so, biber, papriku i malčice vode. Izmiješajte i nastavite da kuvate poklopljeno i dalje često miješajući, dok kupus ne bude gotov (8-10 minuta). Prespite u činiju i ostavite da se prohladi.
  4. Prohlađenom nadjevu dodajte nasjeckana kuvana jaja, mirođiju i veoma sitno nasjeckan mladi luk. Izmiješajte, probajte (nemojte pojesti pola nadjeva! :)) i po potrebi, dodajte so ili druge začine.
Oblikovanje piroški
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite dva velika pleha papirom za pečenje.
  2. Tijesto podijelite na dva dijela. Pošto je veoma mekano, najlakše ga je razvlačiti na papiru za pečenje, ali može i na brašnom posutoj radnoj ploči. Oklagijom tanko razvucite prvi dio tijesta, da bude debljine svega oko 2-2.5mm. Okruglim kalupom ili čašom (od 7-10cm prečnika) "štampajte" krugove, a zatim svaki napunite punom kašikom nadjeva. Potrudite se da ih bude što više kad razvučete tijesto prvi put, jer će takve biti najljepše i najmekanije.
  3. Kako oblikovati piroške? Uzmite disk tijesta, lagano rastegnite sa svih strana da krug bude malo veći. Stavite disk na dlan tako da centar bude na prelazu prema prstima - formirajte malo udubljenje tako što prste djelimično savijete. Stavite kašiku punjenja, a zatim spojite dva suprotna kraja, onaj koji leži na dlanu i drugi na srednjem prstu. Zatim, polako spajajte ivice lijevo i desno, gurajući nadjev prstima kao unutra. Zatim uzmite dva kraja oboda, i iskrivite ih ka unutra, spajajući ih sa unutrašnjim dijelom oboda. Stavite oblikovanu pirošku tim spojenim dijelom prema dolje i lagano je pritisnite prstima odozgo. Tijesto je nevjerovatno elastično, tako da nije ni najmanji problem praviti male piroške (ja koristim čašu prečnika 7-8cm), ali ako vam je lakše, pravite veće krugove, pa stavite nadjev dok je tijesto još na papiru, spojite ivice (i tada je najlakše da krenete od sredine, a zatim spojite sve tačke duž ivice). Iskrivite ćoškove na unutra i spojite sa ostatkom oboda i stavite ih naopačke na pleh. (pokušaću da napravim fotografije umotavanja uskoro i dodaću ih postu radi pojašnjenja, a do tad, odgledajte video koji sam ostavila ispod recepta).
  4. Ovlaš prekrijte piroške providnom folijom i ostavite 10-ak minuta da se odmore. Zatim premažite mješavinom malo umućenog žumanceta i mlijeka i pecite oko 25 minuta na 200°C bez ventilatora ili na 180°C oko 20 minuta uz ventilator. Pečene pokrijte čistom pamučnom krpom i ostavite nekoliko minuta da se "odmore". Služite tople ili na sobnoj temperaturi. Veoma su mekane, savršene prvog dana, ali skoro isto toliko savršene i naredna dva čak i kad se jedu bez podgrijavanja. Ne vjerujem da će toliko trajati, ali meni je bilo važno da provjerim! :)
  5. Ukoliko vam preostane malo nadjeva (a trebalo bi), izmiješajte ga sa malo kuvanog bulgura, pirinča ili kuskusa i uživajte u preukusnom ručku za jedno. :) Naravno, odlično je i samo uz parče dobrog hljeba! Ja sam poslednjih puta čak malo povećavala količinu nadjeva, nek se nađe! ;)

Napomene

  • Crvena paprika je važan sastojak i preporučujem da je ne izostavljate. Autorka predlaže da koristimo mađarsku papriku, ali po onome što sam pročitala, one su napravljene od različitih osušenih i mljevenih paprika, tako da mogu biti slatke, ali i ljute. Ja obično koristim dimljenu papriku koja daje veoma intenzivan i prijatan ukus, ali prilagodite recept svom ukusu i stanju u fiokama. :) Mirođija je takođe odličan dodatak, pa ako imate priliku, nemojte je izostaviti.
  • Iako u nekim zemljama mladi luk možete kupiti tokom čitave godine, znam da to nije slučaj baš svuda. Priznajem da sam do sad samo njega koristila, ali vjerujem da bi se mogao zamijeniti sitno sjeckanim prazilukom ili još bolje, manjom količinom vlašca.

A evo i videa koji me je inspirisao i koji će vam poslužiti da bolje zamislite proces pravljenja piroški. Osjećate li i vi nježnu toplinu doma dok gledate?

From Russia with Love: Life, Family & Pirozhki


Pošto Milkica sa bloga Mimi's Kingdom i ja imamo nevjerovatno sličan ukus, u isto vrijeme se lijepimo za iste ili slične stvari, onda ni ova "slučajnost ne čudi". :) Ona je baš tih dana kad sam fotkala ova peciva za pripremu posta, objavila svoj recept za ruske piroške sa sirom i crnom rotkvom. Eto, svratiti i do nje, pa pronađite svoju verziju!

Piroške sa slatkim kupusom

Ukoliko ste u pekarskom raspoloženju, možda biste voljeli da pogledate i jedan od recepata sa bloga na temu punjenog tijesta: