Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Jesen je u svom punom jeku, pa će i recepti koje vam predlažem biti sasvim u skladu sa njom. Kad pomislimo na ovo godišnje doba, nekako su sasvim neizbježne bundeve, mnoga slana jela i poslastice sa njima.

Sezonska preporuka za novembar - slana jela

Osim toga, jabuke i kruške vjerovatno mirišu iz skoro svih činija sa voćem, a pridružuju im se narandže i mandarine, čiji miris čini da mi neke poslastice postanu neodoljive!

Što se tiče povrća, u ovom periodu su prisutne razne lisnate povrćke kao što su kupus, kelj, prokelj, spanać i slično, a tu su i dalje cvekla, šargerepa, krompir, karfiol, komorač i ostali izvori zdravlja.

Naravno, broj predloga koji sam unaprijed zacrtala je veoma ograničavajući, tako da ću se zadržati na samo nekim od nabrojanih sezonskih namirnica. Nadam se da ćete uživati i da će vam nešto od svega ovog probuditi želju za kuvanjem! :)

Ne zaboravite da bacite pogled i na preporuku za oktobar, jer je većina namirnica i dalje aktuelna, a vjerujte mi da ima mnogo toga zanimljivog!

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Salata od pečene bundeve sa gorgonzolom i orasima

Mnogo volim pečeno povrće, a naročito slatkaste povrćke poput bundeve, šargerepe, cvekle ili batata. Najčešće ih kombinujem sa kozjim svježim ili nekim kiselkastim bijelim sirom poput ovčije fete. No, slatkasto povrće se odlično slaže sa orasima (naročito ako su malo prepečeni), a oni su fantastičan par sa gorgonzolom ili nekim sličnim sirom. Dakle, Jelena je napravila savršen izbor. Uz malo svježe salate (ona je koristila rukolu) i dresing na bazi balzamiko sirćeta (izostavila bih kečap ili bilo kakav paradajzast dodatak), ova salata predstavlja savršen prilog ili lagan obrok. Recept na blogu FoodForThought .

2. Salata od prokelja sa brusnicama i bademima

Jedna brzinska lagana salatica koju možete poslužiti kao prilog uz meso, ribu, neke vege burgere ili sir. Potrebno je da veoma tanko isjeckate simpatične glavice prokelja, izmiješajte ih sa sjeckanim bademima i sušenim brusnicama, a zatim začinite dresingom od limunovog soka, maslinovog ulja, soli i bibera. Eto, opisala sam vam čitav recept, toliko jednostavno, a mnoogo zdravo! Nevena je salatu služila sa zanimljivim pečenim feta sirom sa bijelim lukom i sušenim paradajzom. Meni zvuči kao bogovska večera. Recept na sajtu Trčanje.rs , a recept napisala Nevena sa bloga Hleb i lale.

3. Zeleni mafini od kelja sa susamom

Slani mafini na jedan nov i zanimljiv način. Kao i većina mafina, potrebno vam je veoma malo vremena da ih napravite, kao i svega nekoliko sastojaka. Zaista, kelj je zvijezda! Isjeckajte ga u multipraktiku ili nekoj rendi, zatim izmiješajte sa bijelim i crnim lukom, sirom, jajima i začinima i smjesu podijeliti u kalupe i pecite. Gotove mafine pospite tostiranim susamom i dobili ste fantastičnu užinu ili možda doručak. Još davno sam sačuvala ovaj recept, ali je ostao zaboravljen do prije par dana. Probam vrlo brzo, a predlažem i vama! :) Recept na blogu Darkova web kuharica .

4. Rolat od spanaća

Vjerujem da se u svakoj porodici vrzma neki sličan recept za dekorativne rolate sa žutim ili zelenim korama i punjenjem uglavnom na bazi pavlake, sira, šunke, a nekad i uz dodatak kiselih krastavaca i paprika. Kod nas su se uvijek pravila dva, sa spanaćem i bez, prosto da bi moglo ljepše da se poslaže na oval, a i zbog toga što su ukusi ipak različiti. No, po meni čak i taj zeleni nije bio baš ovoliko zelen kao Marijin, a spanać je tu nekako više dekoracija, nego što pretjerano utiče na ukus. U ovom slučaju mi se čini da spanać zaista jeste glavni sastojak i to me oborilo s nogu. Ne mnogo zahtjevan za napraviti, rolat je zaista odlično rešenje kad pripremate neka okupljanja, bilo sasvim običnu večeru sa prijateljima, bilo slave, rođendane i slično. Može se napraviti unaprijed, a uvijek je savršeno lijep i dekorativan na stolu, a da ne pominjem to što su svi obično ludi za ovakvim zalogajima. Recept na blogu Palachinka .

5. Ravioli od cvekle punjeni sirom i začinskim biljem

Veoma zanimljiv i moderan recept za one koji vole domaću tjesteninu i vole da zaprljaju ruke brašnom! ;) Radi se o domaćim raviolima koji imaju predivnu ružičastu boju zahvaljujući dodatku soka od cvekle. Punjeni su nadjevom od svježeg kravljeg sira, parmezana, limunove korice, bijelog luka i začinskog bilja. Povrh sve te divote, kuvane raviole služiti uz umak od putera i maslinovog ulja sa proprženim bijelim lukom i nasjeckanim pistaćima. Da, moram reći da nije obrok za svaki dan, ali za trenutke kad poželite sebi ili nekom voljenom posebno da udovoljite, sačuvajte recept! Recept na blogu Bake Noir .


Sezonska preporuka za novembar - poslastice

6. Jesenji štrudel od krušaka, jabuka i dunja

"Jesenji" u pravom smislu! Kad samo pomislim na ovu kombinaciju voćkica, pa kad tome dodam cimet, karanfilić i đumbir, ne mogu da ne mislim na jesenje prelivanje boja, lišće svuda po travi i asfaltu, napolju je hladnjikavo, ali u kući je već toplo... Šta nam preostaje nego da ispečemo neko fino pecivo ili još jednostavnije, ovu divnu Brankinu hrskavu poslasticu sa voćem, grožđicama i začinima. Za dvije rolne vam je potrebno svega šest kora, tako da mislim da to možete ukombinovati i kad pravite neku slanu pitu, a od ostatka napravite ovu divoticu. Djeluje mi da bih rađe koristila deblje kore, no vidjećete već sve detalje kod nje. Recept na blogu Homemade by Branka .

7. Kolač sa jabukama i bademima sa mirisom vanile

Adana je ovu božanstvenu poslasticu jednostavno nazvala "kolač od jabuka". On zapravo to i jeste, sasvim običan, brzinski kolačić koji se napravi tako što se umuti biskvit, ulije u kalup, a zatim se kružno poređaju tanke šnite jabuka, malčice se pospu cimetom i šećerom radi karamelizacije i pravac u pećnicu. Nisam odoljela da ne pomenem i tako važne sastojke kao što su bademi i vanila, a da budem iskrena, time sam željela da vas natjeram da bolje osjetite miris ove dekorativne poslastice. :) Kao što ćete vidjeti, kolač možete peći u kalupu za tart ili u onom za mafine, pa kako vam je lakše. Recept na blogu Layla says .

8. Skonsi od bundeve i oraha sa čokoladnim prelivom

Sconsi su vjerovatno najbrža peciva koja možete napraviti. Obično se samo spoje sastojci (bez mnogo miješenja), zatim se tijesto oblikuje u disk, podijeli se na trougliće i peče. Naravno, pećnicu uključite čim krenete sa pravljenjem, tako da obično već za 30-40 minuta od kad ste ih poželjeli, možete uživati u njima. :)

Ovi Ivini su još jedna oda jeseni - napravljeni su sa pireom od pečene bundeve, tostiranim orasima, toplim začinima za medenjake, a zatim su još i preliveni zanimljivim čokoladnim prelivom. Možete ih napraviti i u posnoj verziji tako što obično mlijeko zamijenite pirinčanim, bademovim ili nekim drugim biljnim, a umjesto putera koristite kokosovo ili neko drugo ulje. Čokoladni preliv je napravljen od kakao praha, putera ili ulja i javorovog sirupa, ali kao što ona kaže "ako vam je to previše zdravo", samo možete istopiti čokoladu po želji. Dugujem sebi jedan ovakav doručak već neko vrijeme! :) Recept na blogu Kulinarske razglednice (Culinary postcards).

9. Kolač od mandarina i maslinovog ulja

Naizgled običan biskvitni kolač (shvatili ste da takve obožavam! :)), koji, sasvim sam sigurna, osvaja punoćom ukusa i fantastičnim preplitanjem aroma različitih namirnica. Kao što rekoh, sastojci su naizgled obični - jaja, brašno, šećer, jogurt, ulje, ali kad tome dodate sok i koricu mirisnih mandarina i kardamom... Ne smijem ni da mislim! Zvuči mi pretjerano neodoljivo! Recept na blogu M's Bakery .

10. Španski kolač sa cijelim narandžama

Sočni kolač sa kuvanim, a zatim pasiranim narandžama koje će biskvitu dati potrebnu vlažnost i fantastičnu aromu! Napravljen je od svega nekoliko sastojaka, bez masnoće, a brašno je zamijenjeno mljevenim bademima. Nedavno sam u Grčkoj probala nešto slično sa kuvanim narandžama i inspirisana tom poslasticom, baš radim na jednom receptu koji je sličan ovom. Pa pod tim utiskom, skoro da mogu reći da sam sigurna da zavređuje svaku pohvalu. Jasna je kolač dekorisala slatkim kremom od krem sira, ali vjerujem da on nije neophodan, a opet, može dobro doći. Recept na Around the World - in favorite recipes .


Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, nastavite sa istraživanjem sezonskih preporuka iz prethodnih mjeseci.

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (jabuke, bundeva, kruške, prokelj, spanać...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.