Malo sam se igrala detektiva i "pročešljala" jedan divan blog! To je zapravo riznica raznoraznih divnih poslastica, ali i zanimljivih pita, tartova i ostalih finih jela. Moj izbor je ovog puta pao na slaniše! :)

What's for dessert? je jedan drag blog koji piše jedna veoma draga Tamara. U toku protekla dva mjeseca, zadatak nas gastro blogera je bio da što bolje istražimo svaki kutak i isprobamo što više recepata koje je ona objavila. Mnogi od vas vjerovatno znaju da se radi o zadatku kulinarske igrice FBI rukavice, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes.

Istraga bloga What's for dessert

Dva mjeseca prolete i uvijek se nađem u čudu kako nisam uspjela da isprobam ni djelić onog što sam uredno pročitala, odabrala i posložila u svoj virtuelni notes.

Pa, ni ovog puta nije bilo mnogo drugačije. Iako sam odlučila da isprobam nekoliko slanih jela, nemojte zanemariti činjenicu da je ovaj kutak uglavnom "sladak" i prepun veoma privlačnih recepata za biskvitne kolače, keksiće, pite i savijače, slatka peciva i slično.

Toplo vam preporučujem da dobro proučite sve te divotice i možda već za predstojeće praznike, odaberete nešto što će vam uljepšati trpezu.

Na kraju sam uspjela da isprobam svega dva recepta, ali dva odlična koja će se u istoj ili sličnoj verziji sigurno ponavljati u našoj kući.

Galeta sa slatkim krompirom i karamelizovanim lukom

Originalan naziv ovog recepta je "Galeta sa muškatnom tikvom". No, baš tog dana, kad sam već započela pravljenje, u mojoj lokalnoj radnjici nije bilo ama baš nikakve bundeve. Mislim da nisam primijetila da se to nekad ranije dogodilo, a pošto nisam imala vremena za dalju potragu, morala sam uključiti svoje kreativne ćelije. :) Tijesto već umiješeno i čeka u frižideru, ostalo je tako malo da sve budu spremno za uživanje... Pa da, batat iliti slatki krompir. On se može ispeći kao bundeva, slatkast je, narandžast je i pečen ima sličnu teksturu. Odluka je pala!

Galeta od batata i karamelizovanog luka

Ispekla sam povrćku onako kako je Tamara predložila da uradimo sa bundevom, posebno sam prodinstala luk (onaj crveni) sa par čenova bijelog luka, karamelizovala ga uz dodatak slatkog vina umjesto šećera i sve to kasnije spojila. Podloga za galetu je fantastično ukusna, puterasta, a malo više od polovine brašna sam zamijenila pirovim integralnim (dinkel ili spelt), pa je to doprinijelo još punijem ukusu.

Po receptu je potrebno narendati sir (vjerovatno neki tipa čedara, edamera ili neki takav polumasni sir), ali pošto sam imala u frižideru neobičan kritski koziji sir koji je veoma kiseo (xinomizithra), odlučila sam da koristim samo njega i to samo da malo pospem prije služenja. Ubuduće ću koristiti fetu, pošto je puka slučajnost što sam ovog puta imala baš ovaj sir, ali kiselkasti bijeli sir i slatkasto povrće su moja kombinacija iz snova.

Mirne duše mogu reći da je ovo jedna od najboljih galeta, pita, tartova ili kako hoćete koju sam jela do sad! Fantastično ukusno tijesto sa slatkastim batatom, koji zahvaljujući pečenju ima veoma intenzivan ukus, zatim karamelizovanim ali i nekako divno aromatičnim crvenim lukom i na kraju, kao šlag na torti, kiseli koziji sir koji daje savršen kontrast toj slatkoći nadjeva, a opet upotpunjuje dubok i nekako blago orašast ukus podloge. Savršeno, baš jeste!

Mislim da vas više ne moram ubjeđivati da svratite za recept kod Tamare.

Pita od dizanog tijesta sa pančetom i lukom

Ovo jelo sam zamislila kao neku fokaću (focaccia), koja, umjesto onog uobičajenog posipanja maslinovim uljem, krupnom solju i začinima, ima zanimljiv preliv sa sirom i pavlakom, a preko njega hrskavu zapečenu slaninu i crveni luk.

Dakle, kako je od početka nisam doživljavala u glavi kao pitu, umjesto da tijesto podijelim na dva dijela, odlučila sam da ga ostavim debljim i pečem u velikom plehu, narežem na kocke i služim kao grickalicu. Tako sam i uradila i mogu samo reći da je ideja bila veoma uspješna!

Dizana pita sa slaninom i crvenim lukom

Tijesto je sa svježim kvascem i maslinovim uljem, veoma je ukusno i mekano. Dio brašna sam zamijenila krupno mljevenim ražanim brašnom i nije ni najmanje promijenilo rastresitost i vazdušastu teksturu pečenog tijesta. Nadjev je obogaćen dodatkom senfa koji se odlično uklapa sa slaninom i lukom, koji sam prije pečenja ovlaš posula maslinovim uljem da se ne bi prepekao i postao blago gorkast.

Sledećeg puta ću izbaciti narendani sir iz nadjeva jer ga smatram nepotrebnim dodatkom koji se zapravo veoma slabo osjeća, a dodaje nepotrebne kalorije. Sam nadjev je na bazi kisele pavlake, tako da će ona dati tu potrebnu dozu mliječnog ukusa.

Pita sa nadjevom od sira, pančetom i lukom

Sve u svemu, odlična ideja naročito za veća okupljanja. Možete je ispeći ovako u velikom plehu i služiti isjeckano na kocke. Ostaje veoma mekana i sledećeg dana, pa je čak možda možete napraviti i unaprijed. Naravno, biće i divna vikend večera ispred ekrana! ;) Skoknite za recept ! :)


Istina je da vrijeme proleti i da vjerovatno ni jedan bloger ne stigne da isproba u ovoj igrici baš sve ono što želi. Međutim, ono što je odlično je što smo na neki način "primorani" da posvetimo više vremena baš tom jednom kutku, a tako uspijemo bolje da upoznamo osobu koja stoji iza njega, da saznamo čega sve finog tamo ima i da utvrdimo gdje ćemo se vratiti. Baš tako, nisam isprobala sve što sam željela (mada nisam ni mislila da hoću), ali sad bolje znam gdje da se vratim! :)