Mekana švedska peciva koja mirišu na svakom ćošku i neizostavno doprinose prazničnoj atmosferi tokom decembra u mnogim domovima na dalekom sjeveru. Žuta kao sunce, a mekana kao duša! :)

Lussekatter, lussebullar ili saffransbullar su originalni nazivi za ova veoma popularna peciva u Švedskoj. Dan kad se jedu zvanično je 13. decembar, dan Svete Lucije, ali ih možete zapaziti (a i namirisati) u baš svim pekarama, kafeterijama i prodavnicama hrane tokom čitavog mjeseca. Baš kao i svjetiljke upletene u grane ogoljelih krošnji drveća, oko bandera i u izlozima, šafran peciva neizostavno podsjećaju na praznike i zimu, i to onu pravu, sa snijegom. Zamislite da su čak i obožavane rolnice sa cimetom sasvim zapostavljene u odnosu na ove smotuljke jarko žute boje.

Švedska peciva sa šafranom

Radi se o slatkom mekanom pecivu sa puterom, bogatog ukusa, začinjeno (i obojano) šafranom, uz obaveznu dekoraciju grožđicama. Tradicionalno, tijesto se oblikuje rukama najprije u tanki izduženi prut, koji se zatim umotava sa suprotnih strana dok ne dobijete što uvijenije slovo "S". Često se služi uz glög, vrstu kuvanog, veoma slatkog vina sa začinima, kao i uz bademe i grožđice. Ne znam tačno koliko je to zaista praksa, ali prilikom porodičnih okupljanja ili kad imate goste na večeri i želite da istaknete prazničnu atmosferu, taj ugođaj zna da doprinese. A ja to mnogo volim!

Kao što sam pomenula, ova peciva se najviše jedu na praznik Sv. Lucije. Pošto ova svetica donosi svjetlost, običaj je da se organizuje povorka djece koja su obučena u bijele haljine do poda, nose svijeće u rukama i pjevaju pjesme kojima je mole da nam vrati sunce. Prva djevojčica, koja simbolizuje Luciju, na glavi ima vijenac sa svjećama. Nekad su one bile prave, ali naravno, danas su zamijenjene vještačkim lampicama. Ceremonija je sasvim neobična, nekako rajska, mada moram priznati i malčice zastrašujuća.

No, ako ste nekad boravili na sjeveru Evrope u zimskim mjesecima, sigurno vam je sasvim jasno čemu te molitve za povratak sunca. O, itekako je potrebno, a dodatak vitamina D ne pomaže pretjerano. :)

Lussekatter, švedska uvijena peciva sa šafranom

Ljubav između mene i ovih peciva se dogodila tek ove godine. Ne znam da li je to zbog toga što nisam veliki ljubitelj šafrana, ili bi trebalo da zahvalim odličnom receptu i donekle drugačijoj verziji ovih rolnica, ili sam samo postala bolje prilagođena.

Šta god da je u pitanju, od sveg srca vam predlažem da se upustite u ovu avanturu zvanu "lussebulle"! Jednostavne su za pripremu, ne traže mnogo vremena, a zaista su fantastične! Mekane, mirišljave i danima u odličnom stanju (bolje uz kratko podgrijavanje u kasnijim danima, ali čak ni to nije neophodno)!

U uobičajenoj verziji, peciva su napravljena od bijelog brašna, šećera i putera. Ove koje vam nudim su punijeg ukusa zahvaljujući integralnom brašnu, šećer je zamijenjen medom, potrebna je veoma mala količina putera, a odličan dodatak je i puter od orašastih plodova ( bademi, lješnici, kikiriki). Naravno, ovaj dodatak nije neophodan, ali zaista daje predivan i intenzivan pozadinski ukus.

Isprobala sam više verzija, kombinovala sam nekoliko vrsta brašna i najukusnije su sa integralnim pirovim brašnom (dinkel ili spelt) i običnim pšeničnim. Odlične su i samo sa kombinacijom integralnog i običnog pšeničnog, pa prilagodite sebi. Koristite kvasac kojem ste vičniji, odlično funkcionišu i suvi i svježi. Ako imate ili ako vam nije dosadno da napravite puter od orašastih plodova, to vas itekako ohrabrujem da uradite. Važna napomena je da ne dopustite da se tijesto prekvasi, odnosno da zaboravite na njega, a naročito kad već oblikujete pužiće. U tom slučaju mnogo narastu u pećnici i peciva ne budu lijepa i glatka. Nije loše da znate. :)

Mekana peciva sa šafranom i grožđicama

Ukoliko ne volite šafran ili ga ne možete kupiti (pst!, nemojte nikad reći nekom Šveđaninu da sam vam ovo predložila!!!), prosto ga nemojte staviti i narendajte koru od jedve ogromne narandže, stavite malo vanile i malo cimeta ili kardamoma. Neće biti originalne, ali mislim da će biti božanstvene! :D

Recept

Švedska peciva sa šafranom

prilagođen recept sa bloga  Green Kitchen Stories
Tradicionalna švedska peciva sa šafranom i grožđicama Fantastična mekana i mirisna švedska peciva sa šafranom, napravljena od integralnog pirovog ili pšeničnog brašna, sa medom i jogurtom. Nezaobilazna u zimskom prazničnom periodu!
  • vrijeme pripreme: 50' + (1h15')
  • vrijeme pečenja: 10' + 10'
  • ukupno vrijeme: 1h10'
  • količina za 18 peciva

Sastojci

za tijesto
  • 25g svježeg kvasca (ili 10g suvog)
  • 240ml mlijeka
  • 60g putera
  • 80g meda (ili javorovog sirupa)
  • 40g bademovog ili kikirikijevog putera (proizvoljno)*
  • 1g šafrana u prahu (dvije kesice)*
  • 140g grčkog jogurta (ili kisele pavlake 12% masnoće)
  • pola kašičice soli
  • 225g integralnog pšeničnog ili dinkel brašna (pirovo ili spelt)*
  • 225g bijelog pšeničnog ili dinkel brašna (+ 40-50g za miješenje i razvijanje)
za dekoraciju i premazivanje
  • grožđice (dvije po pecivu, 36)
  • slatko vino, rum ili voda za potapanje grožđica
  • 1 žumance
  • kašičica vode

Postupak

Tijesto
  1. Svježi kvasac rastvorite u 40ml toplog mlijeka sa kapljicom meda i prstohvatom brašna. Poklopite i ostavite da se zapjeni. Ukoliko koristite suvi kvasac, samo ga dodajte brašnu.
  2. Puter otopite na veoma tihoj vatri, a zatim dodajte preostalo mlijeko, med i puter od orašastih plodova. Na tihoj vatri sve izmutite tako da se med i puter rastope, ali smjesa treba da ostane samo topla (do 40°C). Dodajte najprije narasli kvasac, a zatim i šafran, izmiješajte i sve prespite u posudu za miješenje.
  3. Dodajte jogurt i malo izmutite varjačom.
  4. Dodavajte malo po malo brašno, koje ste prethodno sastavili (ako koristite više od jednog), a zatim dodali so i suvi kvasac ukoliko ste njega koristili. Varjačom mutite dok ne uspete čitavu količinu brašna. Tijesto će biti još uvijek veoma gnjecavo. Na radnu površinu pospite malo više brašna (20-ak grama), pospite ruke brašnom i istresite tijesto. Zatim mijestite tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično, ali i dalje veoma mekano i blago ljepljivo kad je površina bez brašna.
  5. Stavite u čistu činiju, prekrijte providnom folijom, a zatim čistom krpom i ostavite da nadolazi oko sat vremena.
Oblikovanje i pečenje
  1. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  2. Tijesto malo premijesite i podijelite na jednake djelove od oko 55-60g.
  3. Najprije prstima oblikujte izduženi štap debljine oko 1cm, a zatim počnite da savijate krajeve tako da savijeni djelovi budu na suprotnim stranama štapa i umotavajte do kraja. Dobićete nešto kao prilično umotano slovo S.
  4. Slažite ih na papirom za pečenje obložen pleh. U svaku utisnite po dvije grožđice koje ste prethodno držali u tečnosti (marsala ili drugo slatko vino, rum ili samo voda). Prekrijte ovlaš plastičnom folijom i ostavite još 15-ak minuta da se odmore. Pošto će peciva narasti, pazite da ih dobro rasporedite. Za ovu količinu, koristim dva pleha i pečem u dvije ture. Kad završim sa oblikovanjem drugih, manje-više je vrijeme da pečete prvu turu, naravno, ukoliko je pećnica već dobro zagrijana.
  5. Prije pečenja ih premažite ovlaš umućenim žumancetom sa kašičicom vode.
  6. Pecite oko 8-12 minuta, ali držite ih na oku već nakon 6-7 minuta, jer se pećnice razlikuju, pa na tako visokim temperaturama, nije lako odrediti tačno vrijeme. Naravno, možete sačekati i da prvo počnu da mirišu, pa onda krenite sa provjerama. :) Nemojte previše otvarati rernu zbog hlađenja.
  7. Peciva su najbolja kad se služe istog dana, a naročito još mlaka. Međutim, savršeno se održavaju u zatvorenoj kutiji i do 4-5 dana, s tim što ih je tih poslednjih bolje na kratko podgrijati. A onda budu kao nova, mekana i mirisna! Ukoliko pravite veću količinu nego što vam je potrebna, čim se ohlade, stavite ih u zamrzivač i izvlačite po potrebi.

Napomene

  • U originalnom receptu se navodi korišćenje bademovog putera, ali možeta ga zamijeniti bilo kojim napravljenim od orašastih plodova ili sjemenki. Imala sam domaći kikirikijev puter, tako da sam koristila njega. Ovo nije obavezan sastojak, tako da možete sasvim izostaviti. Probala sam obje verzije i pošto mi se više dopada ova sa puterom, odlučila sam da ga zadržim u receptu. Daje prijatan, slatkast, dublji i pomalo orašast ukus tijestu.
  • Koristite šafran koji pronađete. Koristim onaj koji je već u prahu (mada je on obično slabijeg kvaliteta), ali taj je lako pronaći, i kesice su od 0.5g. Vidjela sam da su pakovanja kod nas 0.12g i da nije u prahu, ali možda ipak da pokušate sa dvije kesice za ovu količinu, pa kasnije prilagodite. Ukoliko koristite šafran koji je u obliku crvenih tankih niti, njega je prethodno potrebno rastvoriti u toploj tečnosti, pa zatim dodati ostalim sastojcima. Izvori na internetu navode od vrijeme stajanja od 10 minuta do 3 sata :(, tako da se nadam da će pisati na kesici koju kupite ili pitajte prodavca ako kupujete u radnjama sa začinima.
  • Potrebno je 450g brašna ukupno i dodatno za razvijanje i oblikovanje peciva. Probala sam nekoliko kombinacija i sve su bile odlične. Ostala sam pri verziji od polovine integralnog pirovog brašna i polovine običnog bijelog, ali odlično funkcioniše i polubijelo ili pirovo koje nije integralno.
  • Kora narandže je po meni odličan dodatak ovim pecivima, ali zbog autentičnosti, odlučila sam da je izostavim u receptu. Ukoliko ne volite šafran, želite da smanjite dozu ili da ga čak sasvim izostavite (mada u tom slučaju više neće biti ova tipična švedska peciva), možete narendati koricu od jedne-dvije narandže i tada dodati i malo vanile ili cimeta i kardamoma. Dobićete drugačija peciva, ali opet veoma ukusna i mekana.

Na blogu koji me je inspirisao za ovaj recept, možete pogledati i predivan, topao i nježan video u kojem ćete vidjeti kako nastaju ovi ukusni sunčani zamotuljci! :)

Klasičnu verziju ovih divnih peciva, pogledajte kod Olivere na blogu Ja u kuhinji ili za nijansu drugačiju, sa dodatkom slatke pavlake, na blogu Bake Noir.

Pužići sa šafranom i grožđicama

Ako ste u baš pravom pekarskom raspoloženju i volite da u ovim zimskim danima ugrijete i zamirišete dom cimetom, kardamomom, vanilom i naravno savršeno primamljivim mirisom slatkog peciva (koji potiče od topljenja i kombinovanja putera sa šećerom), šta drugo nego da vam predložim da pogledate i neki od ovih recepata za urolana peciva. :)