Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Decembar. Za neke to označava kraj godine, razmišljanje o onome što je bilo i onome što je trebalo biti, razmišljanja o tome koliko je godina bila uspješna ili nije i mjesec prolazi u maštarijama šta bi sve trebalo uraditi i šta bi se sve trebalo dogoditi u godini koja tek dolazi. Za druge, decembar je praznični period. Grozničavo se razmišlja o planovima za tih nekoliko dana praznika, poklonima, putovanjima i naravno, hrani (najčešće keksićima i raznim kolačićima).

Sezonska preporuka za decembar - slana jela

Vjerovatno većina nas ima u sebi od svega po malo. No, zbog praznika i te praznične manije sam razmišljala da li da vam predložim neke zanimljive recepte koji će se baš uklopiti u tu sliku ili da se ponašam kao da je decembar mjesec koji, kao i svi ostali, zaslužuje da ima svoje sezonske namirnice i recepte za korišćenje tih namirnica.

Eto, možda zbog raspoloženja ove godine koje više naginje onom prvom tipu, a možda i zbog osjećaja da ne želim da "žrtvujem" ovaj mjesec, u ovoj preporuci ćete pronaći neka tipično zimska jela koja griju kuću i stomak, kao i receptiće sa jabukama, mirisnim narandžama, limunom i mandarinama, krompirom, prazilukom, keljom, pasuljem... Za one koje to zanima, vidjećete i preporuku za jedno posno jelo i jednu poslasticu.

Uzgred, nemojte misliti da se i neki od ovih receptića neće savršeno uklopiti u prazničnu trpezu! ;)

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Musaka od kelja

Ova Lanina musaka sa keljom je za mene potpuno otkrovenje. Naravno da mi je poznato da musaku možemo praviti sa raznim povrćem, ali mi ova verzija nije do sad pala na pamet. Recept je veoma jednostavan, a podrazumijeva blanširanje kelja, slaganje sa nadjevom od mljevenog mesa i prelivanje jajima i mlijekom. Sve to začinjeno sirom koji će se istopiti i postati predivno hrskav, onog divnog ukusa koji samo pečeni sir ima! :) Recept na blogu La cuisine creative.

2. Posna pita sa prazilukom od domaćih kora

Sigurna sam da volite pite, a posebno one sa domaćim korama! Ovi smotuljci su fantastični zbog nekoliko stvari: napravljeni su od domaćeg tijesta za koje ne morate biti guru da biste rukama razvukli savršene prozirne listove, već se drage kore razvlače oklagijom - lako i jednostavno; punjene je posno, na bazi dinstanog praziluka i sojinih ljuspica - može biti korisno za one koji traže slične ideje; pitice su veoma dekorativne i makar u mom slučaju "tjeraju vodu na usta"! Naravno, možete koristiti nadjev po želji, ali ovaj Suzanin mi zvuči zaista odlično. Recept na blogu Taste of life.

3. Aromatični uštipci sa prazilukom

Još jedan divan recept sa prazilukom. "Aromatični" se odnosi na dodatak mirisnih, za mnoge egzotičnih začina kao što su kumin, kurkuma, korijander i cimet, koje nikako ne bih mijenjala, mada sam sigurna da bi uštipci bili odlični i bez njih. Kao i većina jela ovog tipa, prilično je jednostavno i brzo, a potrebno je prodinstati luk i praziluk, dodati začine i kad se sve to ohladi, umiješati snijeg od bjelanaca. Posebno napraviti tijesto sa brašnom i mlijekom, sve spojiti i pržiti na malo ulja. Uz neki mliječni sos i svježu salatu, ne bih tražila bolji ručak! Recept na blogu Mimi's Kingdom.

4. Ćufte od krompira sa mliječnim sosom i dimljenim lososom

Ako kažete "dimljeni losos", u mojoj glavi je već slika rozikastih fileta sa nekim kremom na bazi pavlake i uz svježu mirođiju. Ako mi dozvolite da još malo razmislim, toj kombinaciji ću sasvim sigurno dodati i krompir. Nešto slično kao u mom švedskom jelu od krompira i lososa. Prilično sam sigurna da ove Anine ćufte imaju donekle sličan ukus, a posebno ako su poslužene onako kao na njenoj fantastičnoj fotografiji. Naravno, ne morate to slijepo pratiti, ali u svakom slučaju je odličan i vjerovatno većini vas sasvim nov način da iskoristite krompir. Jela sam više puta ovakve ćuftice, nisam ih pravila, ali mislim da sam našla pravi recept! ;) Recept na blogu Prstohvat soli.

5. Toskanska čorba od bijelog pasulja

Jedno pravo pravcato zimsko jelo! Čorbica od bijelog pasulja, sa povrćem, proprženom slaninicom i listićima peršuna, celera i ruzmarina. Isprobala sam je prilikom istraživanja Sanjinog bloga, a svoje oduševljenje ovim predivnim toplim jelom sam u malo više riječi iskazala u ovom postu. Obavezno skuvajte malo više da ostane za sjutra! :) Nama je baš prije dan-dva opet bila topla i ukusna večera. Recept na blogu Knjiški moljac u špajzu.


Sezonska preporuka za decembar - poslastice

6. Buhtle sa džemom od šljiva i čokoladom

Svi koji prave buhtle vjerovatno imaju i svoj omiljen recept. E pa ovo je moj! Pravila sam ih nebrojeno puta sa raznoraznim punjenima i uvijek su bile fantastične. Nevjerovatno mekane i pahuljasti, mirisne i prosto vas tjeraju da pomislite da ih se nikad nećete zasititi. Nada ih je punila domaćim džemom od šljiva i kockicama čokolade, a tvrdim da je to uvijek dobitna kombinacija. Nekoliko puta sam se igrala i badem masom (nešto poput marcipana) sa džemom od malina ili čokoladom, pa sa raznim nadjevima na bazi parenih oraha i badema sa čokoladom i začinima, pa sa kuvanim kruškama u vinu sa suvim voćem i orasima... Ne mogu više ni da se sjetim, ali recept je savršen za ovo hladno vrijeme i stvaranje praznične atmosfere! Umijesite tijesto, napravite loptice punjene omiljenim nadjevom (sam dobar džem odlično igra tu ulogu), sačekajte da se ispeku, pospite prah šećerom i uživanje može da počne! Recept na blogu Just good food.

7. Tart od jabuka sa krokantom od lješnika

Slatki tartovi su mi slaba tačka - prhko puterasto tijesto - u ovom slučaju uz dodatak heljdinog brašna, narendane jabuke, zatim sloj narezanih jabuka i na kraju, baš kao šlag na torti, krokant od lješnika. Krokant se dobija tako što napravite karamel topljenjem šećera, a zatim dodate lješnike i pustite da se ohlade. Tada ih samo izlomite ili sameljete i dobijete savršeno hrskav i mnoogo ukusan posip preko sočnog voća. Zvuči zanimljivo?! Recept na blogu Anja kuha.

8. Burek od jabuka

Nešto jednostavno koliko i običan burek sa gotovim korama, posno, ekonomično i sigurno veoma ukusno. Zapravo, odavno imam u planu da pokušam da napravim burek sa jabukama, ali razmišljam da možda ima još neko ko to nije probao, pa će ovaj Sanjin recept odlično doći - slatki burek za čas! :) Glavni sastojak su narendane jabuke, a jako mi se dopada dodatak orašastih plodova koji daju hrskavost i puniji ukus. Recept na blogu Ultimativni sastojak.

9. Sočni citrusni kuglof

Meni su svi kuglofi lijepi. Zapravo, svi koji izađu u jednom komadu (ili dva pa se to da zakamuflirati). Ovaj Nevenin je nekako baš umjetnost za sebe, zar ne? No, osim toga što bi me oborilo s nogu da mi neko servira nešto ovako divnog izgleda, mislim da je ovo savršen citrusni kolač - tu je narandža, tu je limun, a za upotpunjavanje ukusa, tu je vanila i komadić đumbira koji sigurno samo još više rasplamsa osvježavajući ukus. Preliven je čokoladom i posut izlomljenim pistaćima. Savršeno! Recept na blogu Hleb & Lale.

10. Tart od mandarina

Još jedan citrusni dezert i još jedan tart sa prhkom puterastom podlogom. No, ono što se posebno ističe je krem. Zanimljiv, ali jednostavan način pripreme i prepun ukusa mandarine zahvaljujući svježe cijeđenom soku i korici mandarina. Krem je na bazi jaja i slatke pavlake (vrhnja), a fantastičan je dodatak aromatičnog kardamoma koji se odlično uklapa sa narandžom i limunom, a samim tim i mandarinama. Svaka čast za ideju, djeluje zaista vrijedno isprobavanja. :) Recept na M's Bakery.


Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, nastavite sa istraživanjem sezonskih preporuka iz prethodnih mjeseci.

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (jabuke, bundeva, kruške, prokelj, spanać...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.