Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Dragi moji, srećna vam ova 2015. godina! Nadam se da ste bili u društvu voljenih ljudi, da ste dali sve od sebe da ih razmazite, da ste se napunili pozitivnom energijom koja će vas dugo držati i da ste donijeli neke lijepe i važne male! odluke za budućnost. Zadržaću se na poznatom trojcu i reći da vam želim mnogo ljubavi, zdravlja i sreće, jer na kraju, čini se da to i jeste najvažnije, iako bih mogla da navedem još dugi niz lijepih stvari koje želim da vam ispunjavaju naredni period.

Sezonska preporuka za januar - poslastice

Kad dođu praznici, kod mene na blogu nastane zatišje, pa i preporuka malo okasni. No, sigurna sam da nikad nije kasno za isprobavanje ovakvih divnih delicija. Pripremite varjače! :D

Da me je neko ranije pitao, mislim da bih kao iz topa rekla da je zima po pitanju sezonskih namirnica tužna i siromašna. Pripremajući ove postove sam mnogo i naučila. Shvatila sam da nezanimljivi mjeseci ne postoje, da ima nekih koji su zvijezde, ali da je sasvim moguće jesti sezonski i ukusno tokom čitave godine.

a razmislite: jabuke, kruške, citrusno voće! A šta je sa korjenastim povrćem: šargarepa, cvekla, luk, krompir, paškanat?! Da ne zaboravimo da se može kupiti i karfiol, bundeve, blitva, kupus, kelj, prokelj... Ej, pa ko kaže da zima nije šarenolika?!

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Gibanica sa blitvom

Da započnemo jednim finim predjelom ili fantastičnim vikend doručkom ili večerom. Za ovu gibanicu vam nije potrebno mnogo vremena, koriste se gotove kore, a izgleda tako da vas (makar mene) natjera da poželite pola tepsije za sebe. :) Kad vam se ukaže prilika, blitvu možete zamijeniti koprivom, a osim toga potreban vam je neki sir koji volite i još jaja, jogurt i kisela voda. Nekoliko kora se odvaja za oblaganje i poklapanje, a ostale se gužvaju i umaču u nadjev. Toliko jednostavno, a ko bi odolio! Recept na blogu Kad ja kuvam....

2. Čorba od pečene šargarepe

Fantastična krem čorbica od prethodno pečene šargarepe i bijelog luka, kojima se prilikom miksanja dodaju đumbir i majčina dušica. Već sam pravila slična jela od pečenog povrća i mogu vam reći da su obično odlična - prilikom pečenja se divno intenzivira ukus povrća, postaje prijatno slatkasto i najčešće mu savršen kontrast pravi kisela pavlaka ili neki kiselkast sir. Sanja je predložila da čorbici dodamo pavlaku za kuvanju, koja joj sigurno daje predivnu kremastu notu, ali ne bih nikako izostavila da ubacim po kašičicu kisele kad već čorbu uspem u tanjire. Blago bih posula biberom i kao što je ona predložila, ubacila nekoliko kockica pepečenog hljeba. Recept na blogu Knjiški moljac u špajzu.

3. Podvarak od slatkog kupusa

Svi znamo da se podvarak pravi od kiselog kupusa, da se dinsta sa lukom na ringli, a onda se u obično peče uz skoro obavezan dodatak sušenog mesa. Naravno, kao i za svako tradicionalno jelo: koliko domaćica - toliko recepata, ali manje-više, to je ono kako mnogi od nas zamišljaju ovo jelo. No, Suzana nam je dala jednu zanimljivu ideju - podvarak od slatkog kupusa - dakle, dostupnije, jednostavno, brzo i sigurna sam, veoma ukusno. Kupus se dinsta zajedno sa lukom, prazilukom i šargarepom, a zatim se, uz dodatak tečnog paradajza i sudžuka ili kobasica, dodatno zapeče u pećnici. Pravo pravcato domaće i zimsko jelo! Recept na blogu Taste of life.

4. Glazirani karfiol sa susamom

Jedan od recepata koji mi već dugo stoji na listi isprobavanja. Pošto je inspirisan istočnjačkim ukusima, za ovo jelo će vam biti potreban soja sos, đumbir, susamovo ulje i susam, a sam postupak pravljenja je za mene sasvim nov i prilično zanimljiv. Naime, potrebno je napraviti "tijesto" nalik smjesi za palačinke, kojim ćete obložiti cvjetiće karfiola. Tako umotane ih ubacimo da se ispeku, a zatim ih prelijemo mirisnim umakom i nastavimo pečenje. Djeluje sočno, ljepljivo (što i želimo od ovakvih jela) i mnoogo privlačno. Ja bih ovo jelo služila samo uz kuvan pirinač dugog zrna. Savršen vege ručak! Recept na blogu FoodForThought.

5. Posna sarma sa pečurkama

Pravo zimsko i svimanampoznato domaće jelo u novom ruhu. Neophodan je kiseli kupus, način pripreme je skoro identičan onom za pravljenje "prave" sarme, ali je punjenje veoma zanimljivo i da kažem drugačije od svih na koje sam naišla, pa i u poznoj verziji. Zvijezda tog punjenja su pečurke, a osim njih, tu je i ostalo dinstano povrće kojem se dodaje kuvani pirinač i od svega pravi nadjev. Moram pomenuti da bih vjerovatno izostavila kuvanje pirinča, jer će imati sasvim dovoljno vremena da se krčka u pećnici, a umjesto toga, samo bih ga isprala i dodala pečurkama i povrću kad su već gotovi. Umotajte fino rolnice jednu po jednu, poslažite kako je Mila opisala u receptu, ubacite u pećnicu i čekajte. A onda se bacite na uživanje - pa zaslužili ste valjda posle toliko truda. :) Recept na blogu Milin kuvar.


Sezonska preporuka za januar - slana jela

6. Sočni jafa kolač

Osim ludo privlačnog recepta, obavezno svratite da pročitate i kratku lijepu pričicu koja podsjeća na vrijednost života i tjera da se zamislimo da li zaista živimo punim plućima i, pa da kažem, svjesno. Vidjećete, veoma lijepo. Osim toga, ko još ne voli kombinaciju narandže i čokolade?! Mislim da takvog još nisam srela, no sve je moguće! :D Šalu na stranu, originalni naslov ove poslastice je "najsočniji jaffa kolač ikad", a znate da se tako hrabri nazivi ne daju olako! Po opisu bih rekla da je ovaj veoma opravdan. Radi se o sočnom biskvitu sa narendanom narandžinom korom, koji se preliva sirupom od ukuvanog cijeđenog soka sa šećerom, a kao šlag na torti, kolač je preliven otopljenom čokoladom sa slatkom pavlakom. Pa stvarno!!! Recept na blogu Foozdarije.

7. Krem od limuna (lemon curd)

Da nastavimo u citrusnom raspoloženju. Lemon curd! Ako to nikad niste probali, mislim da je krajnje vrijeme. Savršen je užitak za sve ljubitelje kiselkasto-slatkih kombinacija, ma zapravo za ljubitelje limunastih poslastica. Radi se o kremu koji se dobija kuvanjem na pari soka i kore limuna sa puterom, šećerom i jajima. Ukoliko nemate posebnu šerpu za ovu namjenu, kuvajte krem u šerpi koju ćete položiti na drugu, u kojoj lagano ključa voda (Bain-marie) - pazite da voda ne dodiruje dno gornje šerpe i da vatra nije pretjerano jaka, jer to može dovesti do zdrušavanja krema. Krem možete koristiti kao namaz za palačinke, vafle, za filovanje kolača, tartova, mafina, za spajanje keksića... Recept na blogu Ja u kuhinji....

8. Francuski tart od limuna

Klasičan tart ili pita od limuna od puteraste podloge i limunastog baršunastog krema. Često je prekrivena i šamom od bjelanaca i šećera koji zapeče u rerni pod grilom dok ne dobije boju. Fantastičan balans kiselkastog krema i slatkastog sniježnog pokrivača. Kako je ovaj dezert francuskog porijekla (ili su makar tako nazivali sve verzije na koje sam nailazila), mislim da nismo mogli pronaći bolji izvor za ovu divoticu. Recept na blogu Francuska kuhinja.

9. Pečene punjene jabuke sa mliječnim kremom

Miris pečenih jabuka je nešto neodoljivo. Ako je izmiješan sa mirisom cimeta, a možda i vanile, već znam da volim. No, ovdje govorimo ne o poslastici sa jabukama, ovdje govorimo o jabukama u njihovom najčistijem stanju. Operite ih, izdubite i napunite najdivnijim punjenjem od badema, lješnika i suvog voća i pecite dok miris postane nepodnošljivo dobar. U međuvremenu umutite krem na bazi milerama, šećera i vanile i znam da vas niko neće zaustaviti... :) Recept je objavljen u martovskom broju časopisa Mezze.

10. Palačinke sa ovsenim pahuljicama i bananom

Evo i jedne ukusne ideje za doručak! Banane su nam nekako uvijek u sezoni, pa mislim da nije red da ih nikad ne uvrstim u preporuku. :) Ako imate klince, sigurna sam da ćete ih obradovati ovakvim buđenjem - doduše, i odrasle, to garantujem! Palačinkice su sasvim jednostavne. Dovoljno je da izmiksajte ovsene pahuljice i izmiješajte ih sa jajima, mlijekom, malčice putera i bananom. Napomenuću da su sve poslastice sa pasiranim bananama najbolje ako su one veoma zrele - slatke i mekane, pa u tom slučaju vjerovatno nije potrebno dodato zaslađivati smjesu. Služite ih uz svježe voće, med ili javorov sirup, orašaste plodove, tostirane sjemenke ili već šta vam padne na pamet! Recept na Prstohvat soli.


Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, nastavite sa istraživanjem sezonskih preporuka iz prethodnih mjeseci.

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (šargarepa, kupus, karfiol, pomoranže, jabuke...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.