Jedan sasvim jednostavan recept za jedne sasvim neodoljive grickalice! Krekeri napravljeni od svega nekoliko sastojaka, zvijezda u njima je kikiriki, prirodno su bez glutena i za čas gotovi - to se odnosi i na njihovo nastajanje i nestajanje!

Nemojte mi reći da su vam dosadili svi ti krekeri kojima vas bombardujem?! Ne mogu baš nikako da im odolim, a onda, kad već nabasam na nešto mnogo zanimljivo, ne mogu da ne podijelim sa vama. Makar znate gdje da dođete kad ste u grickavom raspoloženju. :)

Slani krekeri sa kikirikijem

Svi krekeri koje sam do sad objavila sadrže sjemenke (suncokretove, bundevine, susam, lan...), obično su na bazi raznih vrsta brašna i vode, uz dodatak male količine maslinovog ulja.

Obično su veoma jednostavni za napraviti, posni i u zavisnosti od vrste brašna, sadrže gluten ili su bezglutenski. Ove pločice su nešto drugačije. No, ipak je potrebno zanemarljivo malo vremena da ih pripremite, a užitak je ogroman!

Osnovni sastojak je blago prepečen kikiriki, a osim njega, tu su i sjemenke i zajedno predstavljaju "brašno" u ovom receptu. Samim tim, prirodno su bez glutena, a da biste ih napravili potrebna vam je neka sjeckalica ili multipraktik. Ukoliko nemate ništa od toga, možete suve sastojke nekako samljeti, a zatim ostale sastojke umiješati ručno.

Bezglutenski krekeri od orašastih plodova i sjemenki

Po želji, kikiriki možete zamijeniti indijskim orasima, bademima ili nekim orašastim plodovim koje volite, ali od svega isprobanog (a bilo je tri-četiri kombinacije), čist kikiriki mi je favorit. Uostalom, najjeftiniji je, bogatiji je proteinima od ostalih orašastih plodova, a što se tiče masnoće, ukoliko uopšte možemo govoriti o tome kad su ove namirnice u pitanju, kikiriki spada u one mršavije - zajedno sa indijskim orasima i bademima.

Slani keksi od kikirikija i sjemenki

U svakom slučaju, svi znamo da su orašasti plodovi i sjemenke fantastičnih nutritivnih svojstava, tako da vam to dovoljno govori i o ovim krekerima s obzirom na to da skoro ne sadrže ništa drugo. Recept sam malo prilagodila i zadržala se na verziji koja nam se najviše dopala i koju sad često ponavljam, ali su u globalu veoma prilagodljivi. Ovoj osnovnoj verziji možete dodati začine po želji i mijenjati izbor suvih sastojka.

Brzi krekeri od kikirikija bez glutena

Po fotografijama možete vidjeti da će izgledati malo drugačije u zavisnosti od toga koliko dobro usitnite kikiriki i sjemenke. Što ih više usitnite, biće lakše raditi sa smjesom, biće manje krta, a kasnije će i sami krekeri biti manje lomljvi. Međutim, meni se više dopadaju u ovoj verziji sa krupnije mljevenim suvim sastojcima (na tamnom tanjiru) i nju češće pravim, posebno kad je samo za nas i kad ne brinem previše o izgledu i krhkosti. Ako ćete ih služite uz umake, bolje je da ih više usitnite, ali ih nemojte sasvim pretvoriti u brašno.

Savršeni su kao samostalna grickalica, ali možete ih poslužiti uz zanimljive umake ili sireve kao ukusno i moderno predjelo.

Recept

Kikiriki krekeri sa sjemenkama

inspirisano receptom sa bloga Green Kitchen Stories
Krekeri od kikirikija sa semenkama Zdravi i neodoljivi krekeri od blago prepečenog kikirikija i sjemenki, izuzetno punog ukusa, savršeni kao grickalica ili kao predjelo uz neke fine umake ili sireve.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja/pečenja: 15' + 15'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 30-ak krekera

Sastojci

za krekere
  • 200g neslanog kikirikija (ili orašastih plodova po izboru)*
  • 60g suncokretovih sjemenki*
  • 30g lanenih sjemenki
  • 30g susama
  • 2 bjelanca (oko 60g)
  • 2/3 kašičice soli (oko 3 grama)
  • 15-30ml vode
za posipanje (proizvoljno)
  • pahuljice morske soli
  • začini (kim, sjeme komorača, mješavima začina, npr. provansalska...)
  • sjemenke (crni i bijeli susam, nigella...)

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite dva veća pleha.
  2. Ubacite u multipraktik (ili neku jaču sjeckalicu) sjemenke, so i prepečeni kikiriki. Možete koristiti već pečen (neslani) ili sirovi koji ćete prepeći u pećnici (na 170°C) oko 10-ak minuta dok blago ne porumeni. U činiju prospite dva bjelanca i ovlaš ih umutite viljuškom.
  3. Sasvim usitnite suve sastojke, ali ne tako da ih pretvorite u brašno. Što budu sitniji, biće lakše raditi sa "tijestom", ali ako ostavite da se jasnije vide komadići, krekeri će biti hrskaviji, ali i krhki i teži za rad, pa sad... Odlučite sami. :)
  4. Pošto ste usitnili kikiriki i sjemenke, dok radi sjeckalica, dodajte bjelanca i na kratko umutite. Potrebno je da dobijete ljepljivu smjesu, tako da dodajte najprije polovinu količine vode, a po potrebi i ostalo - u zavisnosti od veličine bjelanca, tačnih mjera...
  5. Gotovu smjesu podijelite na dva dijela i svaki razvijajte oklagijom između dva lista papira za pečenje (gornji možete iskoristiti dva puta). Oštrim nožem, koji ste nakvasili, lagano napravite mrežu tako da dobijete pločice željene veličine. Vodite računa da smjesa u sredini ne bude mnogo deblja nego sa krajeva. Ako želite da neki dio popravite ili da prenesete sa jednog kraja na drugi da bi oblik bio pravilniji, obavezno malo utapkajte mokrim prstom. Po želji, ispriskajte vodom i pospite pahuljicama morske soli, začinima ili sjemenkama po izboru.
  6. Pažljivo prenesite papir sa razvučenom smjesom na pleh i pecite oko 15-ak minuta, ali provjeravajte već od 10. Biće gotovi kad zamirišu i dobiju zlatkastu boju. Kad se prohlade par minuta, izlomite pločice onako kako ste zasjekli i uživajte. :) Ponovite sa drugim dijelom smjese.
  7. Krekere čuvati u zatvorenoj kutiji (ili na otvorenom ako će se pojesti za dva dana, u šta ne sumnjam :)). Održaće se odlično i do nedelju dana.

Napomene

  • Za ove krekere je potrebno 200g orašastih plodova i 120g sjemenki. To je ono čega bi se trebalo pridržavati, a sve ostalo je stvar izbora. Probala sam nekoliko varijacija i zaključila sam da mi se najviše dopadaju samo sa kikirikijem ili u kombinaciji kikirikija i indijskih oraha. Možete koristiti i bademe, brazilske, indijske orahe, kao i lješnike (mada se po meni oni baš ne uklapaju dobro). Što se tiče sjemenki, možete kombinovati suncokretove, bundevine sjemenke, crni i bijeli susam, lan, konoplju, chia sjemenke... Po želji, dodajte i začine po želji, u samu smjesu ili samo preko.
  • U originalnom receptu se navodi čitavo jaje umjesto bjelanaca, ali mi je nekako smetao taj "šmek jajeta", tako da sam isprobala samo sa bjelancem, dopalo mi se i uvijek tako pravim.

Osim ovih, na blogu možete pronaći recepte za još nekoliko vrsta krekera i par zanimljivih umaka koji bi se odlično uklopili sa njima:

  • Krekeri sa susamom - u verziji sa integralnim pšeničnim ili pirovim brašnom i u bezglutenskoj, sa heljdom i pirinčanim brašnom.
  • Kukuruzni krekeri sa sjemenkama - njih sam okarakterisala kao "najjednostavnije, najbrže i najhrskavije krekere na svijetu!". I dalje to tvrdim, a složili su se i mnogi koji su ih isprobali. :)
  • Švedski hrskavi hljeb ili zdravi slani krekeri sa raznoraznim sjemenkama i ovsenim pahuljicama.
  • Pesto od feta sira i bosiljka - savršeno može poslužiti kao namaz za sve tipove krekera. Ukus upotpunjuje dodatak bijelog luka i blago prepečenih pinjola, koje možete zamijeniti bademima ili orasima.
  • Humus iliti fantastični namaz od leblebija - moj favorit oduvijek!
  • Namaz od sremuša i krem sira - divan namaz za onaj kratak period u toku godine kad ima sremuša.
Bezglutenski rekeri od orašastih plodova i sjemenki

Mislim da sam vam dala dovoljno ideja za onako šik i opušteno posluženje za jedno dugo dugo veče sa prijateljima, uz čašicu vina i čašicu razgovora. :)