Recept za energetske pločice na bazi grožđica, sa kakao prahom i rogačem - fantastična zdrava grickalica, bez dodatnog šećera, bez glutena i posna! Biće i malo priče o nekim dobrim životnim promjenama.

Pločice su nastale kao reprodukcija nečega što sam probala u jednoj radnji koju baš volim, a kako sam ostala bez svojih energetskih zalogajčića i još se zadržala dugo u gradu, naravno da je bilo logično da ću da svratim tamo da nešto gricnem. Sami prave razne zdrave i neke sirove poslastice, a kako sam bila u nekom čokoladnom raspoloženju, izbor je pao baš na ovaj "organic chocolate dream", kako je pisalo da se zove. Shvatate sigurno da nije "organic" ono uzbudljivo u svemu tome! :)

Čokoladne pločice sa suvim grožđem i rogačem

Štanglica stvarno jeste bila čokoladni san, a pošto sam vidjela da su glavni sastojci grožđice, kakao prah, rogač, kokosovo ulje i suncokretove sjemenke, znala sam da je samo malo potrebno da napravim nešto slično.

Krenula sam od verzije sa mnogo grožđica, mnogo kakao praha, nešto manje rogača, indijskim orasima i tostiranim suncokretovim sjemenkama. Bilo je odlično, ali malo preintenzivnog ukusa. Mislim da je kriv rogač. Malo po malo, shvatila sam da želim da napravim nešto bez orašastih plodova, sa manje masnoće, a opet da ostane vlažno i da ostavlja onaj čokoladni ukus u ustima koji se lijepi za nepca.

Ovsene pahuljice?! To je bilo fino. Mogu biti samljevene, ali meni se više dopalo kad se sve zajedno blendira, pa tako pločice ostanu prošarane. Orašasti plodovi? Naravno da sam ih dodala. Previše ih volim, a ta doza hrskavosti je baš nešto što je nedostajalo.

Za potpun doživljaj, dodajte malo nasjeckane gorke čokolade!

Energetske čokoladne štanglice sa suvim grožđem i rogačem

Malo i o promjenama - životnim promjenama koje su pojele višak kulinarske kreativnosti! :) Šalim se, naravno, ali da znate da je ona Milica koja se ama baš nikad nije bavila sportom (osim iscrpljujućeg hodanja vikendom koje obožava), napokon počela da diže tegove! Da, da, baš onako iz prave! Naišao je neki period života kad sam shvatila da se ne osjećam baš sjajno, da sam slaba i da se sa svojih 30 doživljavam kao da imam makar još toliko i shvatila sam da je vrijeme da se nešto uradi po tom pitanju. Poslednja četiri mjeseca redovno idem u teretanu, a da ne bude da sam ekstremni "bodibilder" :D, vratila sam se i voljenoj jogi - mora nešto i za dušu!

Jeste, postala sam malo snažnija (ne vidi se baš, ali se osjećam tako :D), ali sam postala i informisanija po pitanju ishrane ukoliko se bavimo sportom. Već godinama sam oduševljena nutricionizmom, čitam, učim o tome i, sve u svemu, mislim da sam dosta upoznata sa principima zdrave ishrane. Međutim, kad počnete da trenirate, shvatite da sve one stvari koje ste oduvijek znali: "ne jede se dva sata posle treninga", pa "šta smije, a šta ne", prosto naprosto padaju u vodu i uopšte vam nije jasno kako su te čudne informacije postale toliko "istina"! Svakako, ako želite da sav trud oko vježbanja ima nekog efekta i smisla, promjene su neizbježne - za početak, postanete gladni kao vuk! :)

Posne nepečene čokoladne štanglice bez šećera

Prošla sam kroz faze pokušaja, grešaka, uspjeha, super novih jela, potpunih promašaja i slično, ali, sve u svemu, sad je manje-više sve isto kao što je bilo, samo u većim količinama i sa malo bolje raspoređenim nutrijentima u toku dana. Vođenje dnevnika ishrane, računanje kalorija i ostalih stvari je značajno pomoglo da bolje razumijem namirnice, da znam šta mogu da pojedem kad mi je ostalo još proteina za jedan obrok, a da bude bez masti ili više ugljenih hidrata i masti, ali nikako proteina i slično. Otkrila sam da obožavam kuvana jaja kad žumance ostane tečno i napokon sam usavršila to kuvanje! :) U globalu, počela sam da unosim više namirnica životinjskog porijekla nego ranije. Nemam ništa protiv, ali ipak više volim kad se hranim uglavnom vegetarijanski (kao što je ranije bilo), da ne jedem baš toliko mliječnih proizvoda u toku dana i slično - sve to volim, ali planiram da zamijenim dobar dio namirnica životinjskog porijekla biljnim izvorima proteina.

No, sve ovo vam napričah da bih se pohvalila kako sam se napokon aktivirala, kako mi se to dopada zbog više stvari - energičnija sam, mogu lakše da dovučem stvari iz supermarketa, mogu više da jedem, počela sam da nosim sportske helanke! - naravno, samo u teretani i za brzo hodanje (to mi je nekako oduvijek bilo super), idem na jogu i sve više uživam u njoj, upotpunila sam mnoge rupe u znanju po pitanju ishrane, a ima još toliko toga da se nauči. Negativna strana je nedostatak slobodnog vremena, volje (a nekad i kreativnosti) za pisanje bloga i objavljivanje novih recepata, ponekad je dosadno voditi "dnevnik" ishrane, deprimirajuće kad shvatite da ste dali sve od sebe da osmislite savršene proteinske pločice za posle treninga, a onda izračunate sve i shvatite da ima previše masti za to što je vama potrebno - vremenom naučite da sve kombinujete i računate prije nego što izvadite stvari iz špajza!

Čokoladne štanglice sa grožđicama, rogačem i ovsenim pahuljicama

Pošto već računam kalorije i sve ostalo za sebe, mislim da će ubuduće većina recepata imati i te informacije, pa možda nekom zaista i pomogne da sam ne računa. Sa druge strane, odlučila sam da malo više pišem o hrani koju sam često izbjegavala da pominjem na blogu zbog toga što mi se čini da nije dovoljno zastupljena kod nas ili je još uvijek skupa ili tako nešto. Ipak, neke od tih namirnica neizostavno imam u ostavi, tako da možda nije loše da imate spremne recepte ako poželite da probate nešto novo ili ako prosto ne znate šta biste radili sa batatom, chia sjemenkama, avokadom, heljdom, raznim orašastim plodovima, začinima, bulgurom...

Uzgred, srećan vam DAN ZALJUBLJENIH! Nadam se da to jeste - u osobu, u život, u aktivnost, u hobi, u grad... Sve to treba proslaviti, zar ne? :)

Recept

Energetske pločice sa grožđicama i rogačem

Čokoladne energetske pločice Zdrava brzinska poslastica čokoladnog ukusa napravljena sa kakao prahom i rogačem, zaslađena grožđicama koje savršeno upotpunjuju taj čokoladni ukus, a sve to obogaćeno sjemenkama, orašastim plodovima, pahuljicama i začinima.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 11-12 pločica

Sastojci

  • 175g grožđica (suvog grožđa)
  • 100g ovsenih pahuljica
  • 50g suncokretovih sjemenki
  • 50g krupno nasjeckanih badema ili lješnika
  • 20g lanenih sjemenki (proizvoljno)
  • 30g kakao praha
  • 20g mljevenog rogača
  • 30g istopljenog ili omekšalog kokosovog ulja
  • prstohvat morske soli
  • začini po želji (kardamom, cimet, kora narandže)
  • kašika-dvije vode, po potrebi

Postupak

  1. Grožđice prelijte vodom i ostavite da se opuste i postanu sočnije. Na krupno nasjeckajte orašaste plodove, a suncokretove sjemenke blago istostirajte na suvom tiganju, na srednjoj vatri. Ovo nije neophodan korak, ali prijatno pojačava ukus sjemenki.
  2. U multipraktik ili neku sjeckalicu ubacite procijeđeno suvo grožđe, ovsene pahuljice, lanene i suncokretove sjemenke, rogač i kakao prah, prstohvat soli (ja stavim malo veći :)), kokosovo ulje i po želji, malo cimeta i kardamoma ili narendanu koru jedne narandže. Blendirajte dok se sve ne spoji i postane dovoljno ljepljivo da biste mogli praviti bombice. Po potrebi, dodajte kašiku vode i nastavite sa miksanjem.
  3. Takvoj smjesi dodajte krupno nasjeckane orašaste plodove i izmiješajte - to možete uraditi ručno ili na kratko u sjeckalici.
  4. Kalup obložite providnom folijom i ravnomjerno utisnite smjesu. Koristila sam duguljasti metalni poklopac (11x33cm), visok neško oko 1cm, ali koristite ono što imate. Preklopite folijom i ostavite u frižideru na dva-tri sata da očvrsne toliko da biste mogli isjeći preciznije pločice ili štanglice. Ukoliko vam se žuri ili vam je dosadno da to radite, od smjese možete napraviti bombice (navlažite malo ruke), po želji ih posuti kakao prahom, mljevenim bademima ili lješnicima i ostaviti da se ohlade i malo očvrsnu.
  5. Pločice posložite u kutiju sa poklopcem i čuvajte u frižideru i do deset dana. Savršena su zdrava užina ili poslastica za imati u torbi! Tako makar ja! :)

Napomene

  • Varijacije na temu: izaberite orašaste plodove koje volite i koje imate; ovsene pahuljice po želji možete sasvim izostaviti i zamijeniti ih dodatnim orašastim plodovima i sjemenkama - pravila sam sa indijskim orasima i bile su odlične, iako dosta jačeg ukusa od ovih sa pahuljicama; izostavite rogač ako vam ne prija, a ukoliko želite da pločice budu čokoladnije, dodajte još malo kakao praha i nekoliko urmi ili kašiku-dvije meda (naravno, možete dodati i malo nasjeckane gorke čokolade); za ne-vegan varijatnu, kokosovo ulje možete zamijeniti puterom; začini se mogu izostaviti, po želji - moj favorit je malo više cimeta i malo manje kardamoma, ali narandža i čokolada se mnogo vole, tako da...
  • Suncokretove sjemenke će dobiti intenzivniji i nekako više orašast ukus ako ih na kratko prepečete, dok ne dobiju boju. Ukoliko koristite bademe, njih ne morate tostirati, ali za lješnike je to kod mene obavezno.
  • Za bezglutensku verziju, obratite pažnju da na pakovanju ovsenih pahuljica bude naznačeno da ne sadrže gluten.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 394kcal
  • proteini: 11g
  • ukupno masti: 20g
  • ukupno ugljenih hidrata: 53g

    po pločici (oko 45g)
  • energetska vrijednost: 181kcal
  • proteini: 5g
  • ukupno masti: 9g
  • ukupno ugljenih hidrata: 24g
Zdrave čokoladne pločice sa kakao prahom, rogačem i grožđicama

Za one koji vole slične zdrave poslastice, možda vam budu zanimljivi i ovi recepti sa bloga:

  • Energetske pločice sa brusnicama - fantastična poslastica napravljena od orašastih plodova, urmi i suvih brusnica, uz neodoljivi dašak vanile - bez dodatnog šećera, bez glutena, sirovo, posno.
  • Čokoladne bombice od 3 sastojka - orasi, urme i kakao prah! Najdivnija od svih poslastica ovog tipa, topljiva u ustima, jako čokoladna (više od ovih pločica) i veoma intenzivnog ukusa - sirovo, bez dodatnog šećera, bez glutena, posno.
  • Bombice sa rogačem - jednostavne, od orašastih plodova, banane, urmi i naravno, rogača. I one su posne, bez dodatnog šečera, bez glutena i sirove.
  • Zdravi domaći granola keks - pravi pravcati keks sa puno odličnih namirnica: sjemenki, pahuljica, orašastih plodova, suvog voća i kokosa. Odličan kao doručak za ponijeti! Može biti bez glutena, što zavisi od izbora brašna.