Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Kod mene zima tek došla u svom punom sjaju. Ranije sam gledala na februar kao na početak proljeća, a ove godine je buđenje duuugo uspavane ljubavi prema snijegu, zimskoj svjetlosti, pahuljicama i škripanju pod nogama. Ovdje je snijeg lijep. Čist, šuškav, privlačan.

Sezonska preporuka za februar - slana jela

Po pitanju namirnica, februar nije mnogo zanimljiviji od januara, ali to ne znači da nije zanimljiv!

I dalje imamo mirisno citrusno voće - limun, narandže, mandarine, tu je i kivi, kao i uobičajeno prisutne jabuke i kruške. Korjenasto povrće - luk, krompir, šargarepa, paškanat, cvekla su uvijek odličan i ukusan izbor, a kad tome dodate i praziluk, lisnato povrće poput blitve, kupusa, kelja i prokelja... pa gdje je kraj!

Nadam se da ćete uživati u preporuci i pronaći nešto zanimljivo za isprobavanje. Uvela sam i par recepata sa malo neobičnijim i kod nas, ne toliko zastupljenim namirnicama poput batata ili slatkog krompira, kejla ili kovrdžavog kelja, a nadam se da ću vas ovim fantastičnim idejama privoljeti da ih probate. Vrijedi! :) Uživajte!

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Skonsi sa prazilukom

Skonsi (scones) su klasična engleska peciva, izuzetno prilagodljiva, slana ili slatka, a vjerovatno i ona koja se pripremaju najbrže na svijetu. Umijesite ih dok se pećnica zagrije, pecite ih odmah i naravno, jedite odmah! :) U svakom slučaju, nije loše da imate neki takav recept u rukavu, a ova verzija sa prazilukom proprženim na puteru, uz dodatak polutvrdog sira tipa edamera, čedara ili slično, zvuči fantastično. Za njihovu pripremu je potrebna mlaćenica (buttermilk), ali možete je zamijeniti kiselom pavlakom ili napraviti svoju tako što u šolju slatkog mlijeka ubacite kašiku limunovog soka, ostavite da odstoji 5-10 minuta i spremna je za korišćenje. Recept na blogu Moja slatka kuhinja .

2. Pita sa sirom i kejlom

Da ne bude zabune, za ovu pitu vam nije potreban kelj, već povrćka koja se na engleskom zove "kale", a kod nas nailazim na različite nazive: kejl, lisnati ili kovrdžavi kelj, ruski raštan. Kod Gage ćete vidjeti i fotkice same biljke, veoma je vrijedna isprobavanja, ukoliko se, naravno, možda već nije odomaćila na vašem jelovniku. Od kejla možete napravite svašta - čorbice, variva, pite, čips, salate, smoothie... Ovi simpatični zeleni listovi su prava vitaminsko-mineralna bomba, a u kombinaciji sa prazilukom, bijelim lukom i sirom, rekla bih da ova pita ne može da ne bude savršena! Ako niste još na "ti" sa kejlom, preporučila bih da krenete od nje! Recept na blogu Moje grne .

3. Rolnice od blitve sa suvim smokvama i bademima

Pravo prefinjeno jelo koje može poslužiti kao šik predjelo kad imate goste ili kad se samo osjećate posebno. Mislim, možda je ono nekom svakodnevno, ali u meni priziva baš takvu atmosferu. Potrebno je napraviti povrćni nadjev kojem ćete dodati suve smokve, bademe, sir i začine, a zatim ćete njime napuniti blanširane listove blitve i napraviti fine smotuljke. Kao šlag na torti, prelivaju se neutralnom pavlakom (vrhnjem) i mileramom, a zatim se na kratko zapeku. Uz komadiće prepečenog hljeba na puteru, uh... divotica! Recept na blogu Hleb i lale .

4. Punjeni batat

Slatki krompir ili batat je još jedna povrćka koja nije tako često zastupljena kod nas, ali ako već niste, a želite da je probate, mislim da bi ovaj recept bio dobar izbor. Batat je fantastična namirnica, a za one koji imaju običaj da jedu užinu u toku dana, možete dva-tri ispeći u foliji, a zatim čuvati u frižideru i do nedelju dana. Prije jela samo prerežete, malčice posolite, dodate neki kiseliji sir, malo bibera i zagrijete na kratko. Ubacite i neku svježu salatu ili recimo grilovane paprike i imate savršeno izbalansiran i ukusan obrok. Ana je pravila nešto slično, samo što je batat punila nadjevom od mljevenog mesa začinjenog kuminom i paprikom. Osvježavajući dodatak je mladi luk i po želji, ljuta papričica! Divno, zar ne?! Recept na blogu Prstohvat soli .

5. Čorba sa leblebijom i harisom

Jedno pravo pravcato zimsko jelo! Čorbica je prepuna zdravog i ukusnog povrća, a sigurna sam da dodatak komorača značajno doprinosi aromatičnosti (ukoliko vam nije dostupan, sigurno će jelo biti divno i bez njega). Leblebija će ovoj čorbici dati potrebnu dozu proteina, a rekla bih da je zaslužna i za zasitost jela. Kod nas bi ova čorba bila potpun obrok, ali će sigurno biti i fino toplo predjelo. Zoka je dodatala harisu, veoma ljutu pastu koja se pravi od ljutih paprika i dodatnih začina (korijander, kumin...). Fantastičan je dodatak jelima, a kod nje ćete pronaći i recept kako da harisu napravite kod kuće. Ako ne volite začinjenu hranu, izostavite je iz i uživajte u ovom toplom i ukusnom jelu. Recept na blogu My pans and pots .


Sezonska preporuka za februar - poslastice

6. Pita od jabuka

Ostavila sam originalni naziv kolača, ali kod mene bi se ona zvala lenja pita! Izgledom baš kao što moja mama pravi, dva sloja donekle prhkog mirisnog tijesta i nadjev od rendanih jabuka, koje prilikom pečenja fino intenziviraju onaj svoj "jabuka" ukus i miris i daju poslastici neodoljivu sočnost. Takva je lenja pita moje mame, a ovu Sanjinu sam zamislila veoma slično. Ako sam u pravu, onda je sigurno divna, starinska, miriše na pečeno voće, u tragovima na limun i vanilu. Uzgred, ona kaže da je ova iz bakinog starog kuvara sa požutjelim listovima - svi znamo da to nosi težinu! ;) Recept na blogu Domaćica .

7. Pita od krušaka sa lješnicima

Još jedna pita, ali ovog puta sa gotovim korama. Sigurna sam da se pečene kruške fantastično uklapaju sa lješnicima, a da znate da je osim ove dvije divotice potrebno još nekoliko finih stvari, koje je, sasvim sam sigurna, čine neodoljivom. Dakle, svježe kruške, mljeveni lješnici, pa onda i krupno sjeckani orasi koji daju divnu hrskavost, korica narandže i cimet koji pitu učine još mirisnijom, a tu su i fine male grožđice. Bogata i nekako baš zimska šuškava poslastica. Recept na blogu Milin kuvar .

8. Integralni kolačići sa jabukama i medom

Sočni mirisni kolačići napravljeni u kalupima za mafine, sa dekorativno poslaganim jabukama na vrhu. Od integralnog brašna, sa medom i neodoljivom vanilom i cimetom. Matejka ih opisuje kao savršeno jesenji dezert, što nekako i jeste, ali jabuke su nam prisutne tokom čitave godine, a mene miris cimeta, putera i šećera (meda) neodoljivo podsjeća na zimu! Ne znam, možda zbog rolnica sa cimetom. Možda. :) Recept na blogu Life tastes like chocolate .

9. Okrenuti kolač sa narandžama

Ono što je za ljubitelje jabuka i krušaka Tarte Tatin ili recimo okrenuti biskvitni kolač sa jabukama, tako ovo mora biti raj za nepca za sve one koji vole citrusno voće, a padaju u trans kad se pomene dodatak naranždine kore. Haha, prepoznali ste me sigurno! Znam da ćete reći da sam šašava, ali ne mogu prestati da vam onako iz dubine srca predlažem ovakve biskvitne, premirisne kolače. Ovaj je podignut u nebo time što se kolutovi voća naslažu na već napravljen karamel od putera i šećera, a zatim se uobičajeno preliju smjesom na bazi putera, šećera, brašna, kore i soka narandže... Tamara predlaže da je poslužimo uz slatku pavlaku (vrhnje) ili laganu kremu od maskarpone sira. A joj!!! Recept na blogu Ave dulcis .

10. Tart od limuna

Sasvim jednostavan klasičan tart od fine prhke podloge sa bademima i krema na bazi pavlake, jaja i šećera, uz dodatak mirisne kore i limunovog soka. Sasvim jednostavan, a prefinjen i nježan. Poslužiti uz svježe voće, bobičasto u ljetnjim mjesecima, a čini mi se da bi divan dodatak bili kolutići kivija koji je u sezoni ili nekog drugog voća po izboru. Za ovaj recept je dostupan i detaljan lijep video pripreme, pa vjerujem da ćete tako teže odoljeti. Recept na blogu Ja u kuhinji... .


Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, nastavite sa istraživanjem sezonskih preporuka iz prethodnih mjeseci.

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (batat, praziluk, pomoranže, jabuke...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.