Srećan vam "Kanelbullens dag"!!! Ukusno mekano i mirisno slatko pecivo koje je u Švedskoj toliko popularno i omiljeno, da je zaslužilo da dobije i svoj dan!

Danas je 4. oktobar, Dan rolnica sa cimetom u Švedskoj ( cinnamon rolls ili cinnamon buns)! To znači da, ukoliko se nalazite u toj zemlji, sasvim je nemoguće, na današnji dan, izbjeći to malo zadovoljstvo! Skoro sam sigurna da to niko ne bi ni želio, ali eto, ja sam se svojski potrudila da vam danas predložim pravi i isprobani recept za ove slatkoće. Nemate više opravdanje da i vi ne "slavite"! :)

Rolnice sa cimetom

U ovom postu ćete čitati o samom prazniku, o onome što sam saznala o ovim divnim pecivima, o istoriji mojih isprobavanja i na kraju, vidjećete konačnu i po meni, fantastičnu verziju recepta. Osim toga, saznaćete i za jedno divno mjesto za degustaciju ovog peciva, ako se jednom nađete u lijepom Stokholmu.

Kanelbullens dag, odnosno Dan rolnica sa cimetom! Proslavljanje ovog praznika je relativno nova tradicija, uvedena od strane Udruženja proizvođača brašna, šećera, kvasca i ostalih osnovnih namirnica potrebnih za pripremanje peciva 1999. godine ( Hembakningsrådets ili u engleskom prevodu: The Swedish home baking council).

Oni su na dan 40-godišnjice svog postojanja došli na ideju da posvete dan tom tradicionalnom i toliko voljenom pecivu u Švedskoj. To je veoma dobro prihvaćeno i od tad je dio neizostavne tradicije.

Priprema rolnica sa cimetom

Inače, cimet rolnice su već 1920-ih postale vrlo prisutne, međutim, samo za malo bogatije slojeve, jer u to doba su šećer i fino bijelo brašno bili stvar luksuza. Od sredine 20. vijeka, sa poboljšanom ekonomskom situacijom, ovo postaje svakodnevica u mnogim porodicama, a vremenom i cimet rolnice postaju vjerovatno najpopularnije švedsko pecivo.

Rolnice sa cimetom prije pečenja

Rolnice sa cimetom se pripremaju, kao i većina švedskih peciva, uz dodatak putera, mlijeka, često jaja i veoma je bogato i mekano. Ono što sam saznala je da postoji par detalja koje ove poslastice razlikuju od američkih cimet rolnica. Prije svega, kardamom je neizostavan dodatak tijestu. Peku se u zasebnim korpicama i ne prelivaju se šećernom glazurom. Posipaju se samo krupnim granulama šećera. Peku se na veoma visokoj temperaturi i veoma kratko.

Iskreno, to me je malo začudilo, jer sam naišla na uputstvo da se peku na 250°C svega 5-10 minuta. Malo sam onda švrljala po raznim izvorima i shvatila da je to stvarno tako. Sad već garantujem da je istina! Mislim da je to sve što sam shvatila o njima, za sad...:)

Priprema rolnica sa cimetom

Isprobala sam više verzija i moram priznati da su jako slični i recepti i rezultat. Na kraju sam napravila neke kombinacije i došla do dvije kojima sam sasvim zadovoljna. Degustirali smo ih i vruće i tople i hladne i sledećeg dana i nikako nismo mogli da odlučimo koji recept da vam ponudim. Ipak sam se, za sad, odlučila za jednostavniji i brži, ali ako neko želi malčice komplikovaniji, neka se javi!

Švedske rolnice sa cimetom

Ova količina sastojaka je za nekih 16-17 rolnica, što je polovina uobičajene doze. Zbog svih onih silnih isprobavanja i eksperimentisanja, naš mali zamrzivač ne prima dodatke, ali toplo preporučujem da napravite duplu dozu! Ako nešto preostane, možete ih staviti u zamrzivač i otopiti u mikrotalasnoj prije jela ili ih izvući malo ranije i podgrijati u rerni.

Osim klasičnih cimet rolnica, na blogu možete pronaći i recept za zdraviju verziju ovih peciva - napravljenu od integralnog pirovog ili pšeničnog brašna i uz dodatak orašastih plodova. Takođe, ova peciva su i bez rafinisanog šečera, a kao nadjev možete odabrati verziju sa prokuvanim urmama/datulama ili drugu, sa medom i puterom.

Recept

Rolnice sa cimetom

Švedske rolnice sa cimetom Ukusno mekano i mirisno slatko pecivo koje je u Švedskoj toliko popularno i omiljeno, da je zaslužilo da dobije i svoj dan!
  • vrijeme pripreme: 40'+(1h)
  • vrijeme pečenja: 10'
  • ukupno vrijeme: 1h50'
  • količina za 16-17 rolnica

Sastojci

za tijesto
  • 25g svježeg kvasca
  • 2.5dl toplog mlijeka
  • 75g putera - omekšalog ili istopljenog
  • 400 brašna (i dodatnih 30-40g za miješenje i posipanje)
  • 50g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • kašičica kardamoma u prahu
nadjev
  • 50-60g istopljenog putera*
  • 100g smeđeg šećera ( Demerara, Turbinado ili raw sugar - svijetlo smeđi sa krupnijim kristalima)
  • 3-4 kašičice cimeta
za premazivanje
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice vode
  • šećer u granulama za posipanje (pearl sugar)

Postupak

Tijesto
  1. Kvasac rastvorite u malo toplog mlijeka i dodajte na vrh kašičice šećera. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke.
  2. U 400g brašna dodajte šećer, so i kardamom i malo izmiješajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mlijeko.
  3. Mijesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično tijesto. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.
Razvlačenje tijesta i oblikovanje rolnica
  1. Premijesite i razvucite tijesto oklagijom na oko 1cm debljine.* Premažite istopljenim puterom*, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani.
  2. Izrežite komade debljine oko 1.5cm i slažite ih u papirne korpice* ili na papir za pečenje - u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica.
  3. Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250°C
Pečenje
  1. Premažite rolnice ovlaš umućenim jajem, kome ste dodali pola kašičice vode i svega nekoliko zrna soli. Preko pospite šećerom u granulama.
  2. Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz pećnice kad budu fino zlatne boje.
  3. Služiti tople ili na sobnoj temperaturi

Napomene

  • Najbolje je da otopite puter, a zatim ga ostavite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi da ne bude više sasvim tečan. Time ćete izbjeći da se razliva prilikom premazivanja.
  • Ukoliko pravite duplu dozu, tijesto podijelite na dva dijela i pravite dvije velike rolne koje ćete zatim sjeći.
  • Papirne korpice za rolnice su šireg dna i malo kraćih ivica od onih za mafine. U slučaju da ih ne nađete u radnjama, možete ipak koristiti one za mafine, ali onda ovu količinu tijesta podijelite na dva dijela i napravite uže rolate. Rolnice će tada biti manje i fino će stati u korpice.

Ovo pecivo je najbolje jesti toplo - makar tako ja najviše volim, ali odlično je čak i sledećeg dana. Pa tako, izvucite rolnice iz pećnice, sačekajte onoliko minuta koliko možete da izdržite i prepustite se čulima. :)

Rolnice sa cimetom

Najbolje rolnice sa cimetom u Stokholmu

Imam još jedan mali predlog za sve one koji se jednom nađu u Stokholmu. Ako želite da probate najbolje rolnice sa cimetom u gradu morate posjetiti Cafe Saturnus . Inače, to je francuska kafeterija, koju već neko vrijeme drže Grci, ali rolnice su švedske i vjerovatno najpopularnije i uz to najveće u gradu. Sama kafeterija je fantastična, uvijek prepuna, ali obično uspijete negdje da se ugurate, da tako kažem - dijelite sto i dodirujete se laktovima sa drugima. Atmosfera je divna, mnogo žamora, svi uživaju u hrani, a naročito u ovoj, već pomenutoj.

Mislila sam da ću se baš danas naći na tom mjestu, jesti, fotografisati i objaviti post sa terena, ali... više sile su me spriječile:) i onda sam izvukla stare fotografije, bez kojih današnji post, ipak ne bi bio potpun! I da ne zaboravim, rolnice su za dvoje! Ogromne i divne.

Nadam se da ćete odlučiti i vi da proslavite ovaj dan ma gdje se nalazili, a očekujem da se nećete zaustaviti na tome. :)